TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hekimler 14 Mart’ı kutladı

14 Mart Tıp Bayramı, İzmir Üniversitesi’nin katkılarıyla Sabancı Kültür Sarayı’nda çok sayıda hekim ve akademisyenlerin katılımıyla kutlandı

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2015 07:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hekimler 14 Mart’ı kutladı

TANER UYANIKER

Bu yıl İzmir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 14 Mart Tıp Bayramı Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Ege’de Bugün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halil Arslan’ın da katıldığı ve hekimliğin kişi ve kamu yararına yapılması çalışmalarını kamuoyuna yansıtmadaki katkılarından dolayı ödül aldığı törene çok sayıda hekim ve akademisyenlerde katıldı. Burada konuşma yapan ve hekimlerin şartlarına yönelik eleştirilerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Op.Dr. Suat Kaptaner şunları söyledi: “30 yıl boyunca devlete hizmette bulunmuş bir uzman doktorun maaşı 2 bin liradır. Bu rakam astsubay maaşından daha düşüktür. Hekimler geçimlerini sağlayabilmek için çılgınlar gibi hasta bakıyorlar. Çünkü ne kadar çok hastaya bakarsan o kadar ücret alıyorsun. Biz hastalarımızla daha medeni bir şekilde daha fazla ilgilenmek istiyoruz. Hekimlerin ücretleri artırılmalıdır. Sağlık insani bir şeydir. Hekimler mutlu olmalı ki hastalarda mutlu olabilsin.”

“SAĞLIK TÜKETİM ARACI OLDU”

Türkiye’nin sağlığa yönelik harcamalarının olağanüstü arttığını söyleyen Kaptaner, “Türkiye’de sağlığa harcanan para Yüzde 70 artarken bunların yüzde 60’ı yabancı ülkelere gitmektedir. Ülkede ilaç tüketimi çok fazladır. Sağlık bir tüketim aracı haline gelmiştir. Ülkemizde hasta memnuniyeti yüzde 65’dir ama buna karşılık hekim memnuniyeti yüzde 10’dur. Burada bir gariplik vardır. Hasta memnuniyeti yüksekken hekim memnuniyetin aşağıda olmasının nedeni hekimlerin itibarsızlaştırılmasıdır. Hasta istediği kurumda tedavi görme şansı olduğu için memnun olacak tabi ama orada yarıştırılan hekimler nedeniyle tam anlamıyla iyi sağlık hizmeti de alınamıyor” dedi.

İnsanların yılda ortalama 7 kez hastaneye gittiğini söyleyen Kaptaner, “Çok sayıda insanımız hastanelere gitmektedirler. Bu kadar çok olması ya ülke olarak sağlıksız olduğumuzu gösterir ya da bu konuda insanların yanlış bilgilendirildiğini. Sayıca bu kadar yoğun olan hastalar, yarışmaya zorunlu bırakılmış bizlerden iyi hizmet beklemektedirler. Bir sorun yaşadıklarında bizlere sizleri dövüyorlar ya hak ediyorsunuz gibi sözler sarf ediyorlar. Çünkü hekimler toplum nezdinde itibarsızlaştırılmışlardır. Başbakan ve Sağlık Bakanlığı ile defalarca randevu talebinde bulunduk ama randevu vermediler.  Başbakan geçenlerde bize bir müjde verdi ‘hekimler 70 yaşına kadar çalışabilecek’ dedi. Bizi ilk kez birisi anladı oda yanlış anladı. Bizi bu paralarla çalıştırarak yaşlandıracaklar. Oldu birde hastanelerin bahçelerine mezar kazıp oraya gömsünler bizi” diye konuştu.

“TEDAVİ BAŞARISI HASTA HEKİM İLİŞKİSİNE DAYANIYOR”

İzmir üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Aydan Çelebiler ülkedeki tıp fakülteleri ve eğitimleri üzerine bilgi verdi. Çelebiler konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde toplamda 84 tıp fakültesi bulunmaktadır. Bu rakam yüzde 57 oranında artarak bu hale gelmiştir. Doktorların mezun olduktan sonra tedavi başarısının önemli bir ayağı hasta hekim ilişkisine dayanmaktadır. Tıp eğitiminde öğrencinin insani yönünü geliştirmek için tarih, coğrafya, edebiyat ve felsefe eğitimlerinin artırılması gerekiyor. Biz akademisyenlerde toplumsal sorumluluk taşıyan bir hekim nesli yetiştirmek mecburiyetindeyiz.”

EGE’DE BUGÜN’E ÖDÜL

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Ege’de Bugün Gazetesi’ne Hekimliğin kişi ve kamu yararına yapılması çalışmalarını kamuoyuna yansıtmadaki katkılarından dolayı ödül verildi. Ödülü Ege’de Bugün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halil Arslan aldı. Törende daha sonra hekimlikte 40 yılını doldurmuş doktorlara ödülleri verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.