TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ölüme götüren zehirin yeni adı: BONZAİ

Son günlerde gençler üzerinde oluşturduğu olumsuz etki ve ölüm vakalarıyla gündeme gelen bonzainin vücutta ağır tahribata yol açtığı belirtiliyor

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2014 07:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ölüme götüren zehirin yeni adı: BONZAİ

DİLEK BAKIRKAYNAK

Uyuşturucu ekimi, üretimi, kaçakçılığı ve kullanımının büyük sorun olmaya devam ettiği dünyada artan fiyatlar, küçük eroin organizasyonlarını daha karlı olduğunu düşündükleri çeşitli uyuşturucu maddelerine yöneltiyor. Türkiye'de de önemli bir sorun olan uyuşturucu kullanımı, başta gençler olmak üzere bağımlılarını hayattan koparmaya devam ediyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM biriminde, 18 yaş ve üstü alkol ve madde kullanım problemi yaşayan ve tedavi olmak isteyen kişi ve yakınlarının başvurduğu bir merkez olarak ayaktan (poliklinik) ve yatarak (klinik) hizmet verilmektedir. AMATEM polikliniği alkol ve madde kullanım bozukluğu olanların ilk başvurdukları, ayaktan tedavilerinin yapıldığı ve gerekirse yatış planının yapıldığı bölümdür.

AMATEM polikliniğine günlük ortalama 40-50 bağımlı hasta başvurusu olduğunu belirten Uzman Dr. Başak Bağcı Küçükkarakurt ve Uzman Dr. Nihan Oğuz, başvuran hastaların yarısına yakın kişilerin son günlerde iyice gündeme oturan bonzai kullanıcısı olduğunun altını çizdi.  

 

Hastaların 182 no’lu telefondan MHRS aracılığıyla randevu alarak veya direkt polikliniğe müracaat ederek poliklinik hizmetinden faydalanabileceklerini belirten Uzman Dr. Küçükkarakurt ve Oğuz, AMATEM polikliniğinde ayrıca alkol madde kullanım sorunu yaşayan kişilerin ailelerine yönelik, aile görüşmeleri, danışmanlık hizmeti, psiko-eğitim grupları ve bireysel ve grup psikoterapileri uygulanmakta olduğunu ifade ederek, poliklinik takipleri süresince yeterli düzelme sağlayamayan ve tedavi motivasyonu iyi olan alkol ve madde bağımlılarının yatarak tedavi programına alınabildiklerini belirttiler.

“CİDDİ BİR BAĞIMLILIK POTANSİYELİ VAR”

Gelen hastalarda ciddi bir bağımlılık potansiyeli olduğunu dile getiren Uzman Dr. Başak Bağcı Küçükkarakurt ve Uzman Dr. Nihan Oğuz, “Madde bağımlılığı kişinin temel ihtiyacına göre değişiyor. Eroin gibi fiziksel bağımlılık, esrar gibi psikojenik bağımlılıklar değişkenlik gösteriyor. Yani kişi kullandığı maddeyi yoksunluktan kurtulmak için yada keyfe keder ruh haline girmek için kullanıyor” dedi.

“MADDE BİR KÜLTÜRDÜR”

Gündemden düşmeyen bonzainin yanı sıra eroin ve kokain kullanımında artış olduğunun altını çizen Uzman Dr. Başak Bağcı Küçükkarakurt, “Madde bağımlılığında çevre çok önemli bir faktördür. Fiziksel bağımlılık adına bize gelen hastalar arasında yaş ortalaması 18-24 arası. Ayrıca çoğunluğu erkek. Madde bağımlılığında çevre faktörünün yanı sıra iletişim ve kimlik sorunu yaşayanlar, arada kalmış çocuklar yer alıyor. Aslında madde bir kültürdür. Çünkü geldikleri kültüre ait olmadıklarını düşünenler ve daha önce ailesinde bağımlı olan kişilerden gelen bir kesim de olabiliyor. Kısacası ailesel bir geçiş yatkınlık olabiliyor” şeklinde konuştu.

“BAĞIMLILIK BİR HASTALIKTIR”

Madde bağımlısı kişilerde desteğin önemini vurgulayan Uzman Dr. Nihan Oğuz ise bağımlılığın bir hastalık olduğunu belirterek, “Madde bağımlılığı tedavi edilebilir. Kişi karar vermeli. Bu süreçte tabi ki kullanıcıya destek de çok önemli. Bazen tekrar kullanımlarda olabiliyor. Kişinin motivasyonu ve ilaç tedavisi ile birlikte bazen 1 yıllık izlemeler olabiliyor” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.