TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık-Sen uyardı!

Sağlık Bakanlığı'nın ambulansta başlattığı taşeron çalışan uygulamasına, İzmir Sağlık-Sen Şube Başkanı Ekrem Özdemir'den konuya ilişkin basın açıklaması geldi

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2015 07:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlık-Sen uyardı!

ONURHAN ALPAGUT- Sağlık Bakanlığı'nın ambulansta taşeron çalışan uygulamasının İzmir'de gün itibariyle başlamasının ardından İzmir Sağlık Sen Şube Başkanı Ekrem Özdemir, taşeron atamalarının sistemde aksamaya neden olacağını belirterek basın açıklamasında bulundu. 112 acil hizmet servisinin önemine değinen Özdemir, “112, 77 milyon insanımızın sağlığını emanet ettiği bir acil sağlık hizmetidir. 112 Acil Sağlık hizmetleri, her açıdan fedakarlık göstererek insanlara yardım etme ayrıcalığına sahip kişilerin oluşturduğu profesyonel sağlık hizmetidir. Acil sağlık hizmetleri 7 gün 24 kesintisiz olarak sürdürülmesi zorunlu olan bir hizmettir. Bu gün gelinen noktada 112 acil sağlık hizmetlerinde taşeron personel alınması sistemi 10 yıl geriye götürecektir. 112 acil sağlık hizmetlerinde 2004 yılından itibaren ambulans sürücülüğünü acil tıp teknisyenleri ve paramedikler, layıkıyla yapmaktadır. Sürücülüğü ambulansta öğrenen acil tıp teknisyenleri, bu uğurda onlarca canlar vermiş birçok meslektaşımız yaralanmıştır” diye konuştu.

“SAĞLIKTA TASARRUFTA BULUNMAYA KİMSENİN HAKKI YOKTUR”

Sağlık Bakanlığı’nın almış olduğu kararla taşeronların işe başlamasıyla birlikte sağlık sektörüne büyük bir darbe vurulacağını söyleyen Özdemir, “Ambulans kazalarının önlenmesi amacıyla alınan şoförler hayatlarında hiç ambulansa binmiş midir, hiç ambulans kullanmış mıdır? 112 acil sağlık hizmetleri bir ekip işidir, 3 kişilik sağlık personelinden oluşan ekibe sağlıkla alakası olmayan lise mezunu taşeron personellerin alınması verilen acil sağlık hizmetine vurulan en büyük darbedir. Taşeron alımlarda öncelik acil tıp teknisyeni, paramedik ve diğer sağlık çalışanları alınması gerekirken, düşük ücreti nedeniyle alımlara lise mezunu kişiler başlamışlardır. ‘Taşeron hizmet alımı bir insan hakkı ihlalidir’ farklı hak ve istihdam modelleriyle sağlıkçıların emeği değersizleştirilmiştir. Emeği ucuzlatmak, hizmetin niteliğini ucuzlatmaktır. Sağlıkta böyle bir tasarrufta bulunmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.

“SORUNU TAŞERONLARLA DEĞİL ATAMALARLA ÇÖZÜN”

İstihdam sorununu taşeron sistem ile değil atamalarla çözüleceğini belirten Özdemir, “Yapılacak atamalarda daha fazla ATT ve Paramedik alımıyla bu sorun giderilmelidir. Yılda yaklaşık kadrolu 50 bin öğretmen ataması yapılırken, atanan sağlık çalışanı sayısı 15 binin altında kalmaktadır. Atananlar da meslek bazında ayrıldığında sahanın ihtiyacını, özellikle de ATT ve Paramedik ihtiyacını karşılamamaktadır. Bu nedenle alım sayısının artırılarak atama bekleyen 40 bin ATT ve Paramediklere atama imkanı verilmelidir. Ayrıca taşeron personellerin sisteme girmesiyle birçok 112 istasyonundaki meslektaşlarımızın kadro yeri de değişecek, çalışan personeller taşeronların gelmesiyle mağdur olacaktır” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRIDA BULUNDU

Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunan Özdemir, “Taşeron eliyle hizmet alımından vazgeçmesi, kadrolu kamu görevlisi alarak, hem işsizliğin azalmasında katkı sunmak, hem de hizmet sunumunda kaliteyi yükseltmesi gereklidir. Bir kamu görevlisinin görevi başındaki sorumlulukları yasayla belirlenmiş iken, taşeron üzerinden bu hizmeti görenlere yüklenebilecek sorumlulukları ne kadar yerine getirilecektir?” diye seslendi.

Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Özdemir, 1 Temmuz itibarı ile birçok taşeronun, sisteme dahil olacağını belirterek bunların işe başlaması itibari ile yürütmeyi durdurmak amacıyla dava açacaklarını bildirdi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.