TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ulaşım sorununa çözüm aranıyor

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Buca’nın Çamlık Mahallesi’ndeyiz. Mahallemiz Buca’nın eski mahallerinden birisi konumunda yer alıyor. 80 yıllık bir tarihi olduğu söyleyebilirim. Mahallemiz daha çok dar gelirli vatandaşların ikamet ettiği bir yer konumunda bulunuyor. Mahallemizde çarpık kentleşme çok fazla göze çarpıyor. Gecekondulaşma oranı yüksek. Dar sokaklar ve beton yığınları bizi karşılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2015 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ulaşım sorununa çözüm aranıyor

TANER UYANIKER 

 Türkiye’nin her bölgesinden göç almış bir mahalle. Mahallemizin muhtarı ise, 2. dönemini icra etmekte olan Arif Çalık. Mahallenin sorunlarına değinecek olursak en önemli sorun olarak ulaşım görünüyor. Dik yokuşlu alanların bulunması ve bunun yanında yaşlı nüfusun yoğun olması zorluk yaratıyor. Buralardan otobüs ve dolmuşların geçmiyor olmaması ise tam bir zulüm oluyor insanlara. Bunun için çaba harcadıklarını belirten Çalık, hatların değiştirildiğinde hiçbir sorun kalmayacağını söyledi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Buca’nın Çamlık Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ise bu görevde 2. Dönemini geçirmekte olan Arif Çalık. 52 yıldır bu mahallede ikamet eden Çalık mahallenin sorunlarına hakim birisi. Mahallemiz İzmir’in fakir mahallelerinden birisi. Dar gelirli vatandaşlar yoğunlukta yaşıyor. Yardım almak için gelenler ilk önce muhtarlığın kapısını aşındırıyor. Bu mahallelerin en büyük özelliği ise samimiyeti. Sorunları ne kadar çok olursa olsun yüzlerdeki gülümsemede o kadar çok oluyor. Paylaşmayı seven insanların yaşadığı bir mahalle diyebilirim. Mahallemiz bir Türkiye mozaiği oluşturuyor. Ülkenin her yerinden gelen vatandaşlar burada yaşıyor. Mahallemiz aynı zamanda çok eski bir mahalle. 80 yıllık bir tarihi bulunuyor. Her mahallenin sorunu olduğu gibi bu mahallemizin de sorunları var. Bunların başını çeken ise ulaşım sorunu. Mahallemizde yaşlı nüfus yoğunlukta yaşıyor. Bir de mahallenin belli alanları dik olduğu için bu sorun katlanıyor. Bu vatandaşların ulaşımdan faydalanması için dolmuşların buradan geçmesi gerektiğini söyleyen Çalık, konuyla ilgili kurumlara başvurularını yaptıklarını ve bu sorunun çözüme kavuşturulacağını umduklarını belirtti.

Muhtar olma sürecinden bahseden Çalık, bu kararı almasında mahalleyi iyi tanıması ve sorunlarını bilmesi olduğunu söyledi. Mahallenin sorunlarını giderip iyi bir hizmet sunacağına inandığını vurgulayan Çalık, “Bu yolla 2009 seçimlerinde aday oldum. Mahalle sakinlerinin iradeleriyle muhtar oldum. O tarihten itibaren mahallemin sorunlarının çözümü için mücadele etmekteyim. Mahallemi çok seven birisiyim. Mahallemi mesir macunu kadar karışık, aşure kadar tatlı, paylaşmasını, dayanışmasını bilen, küçük şeylerle mutluluğu yakalamış bir yer olarak görüyorum” dedi.

ULAŞIM SORUNU

Mahallenin sorunlarında en önemli sorunun ulaşım olduğunu dile getiren Çalık, bu problemi çözüme kavuşturmak için çaba harcadıklarını vurguladı. Çalık, “Mahallemiz eski bir yerleşke olması nedeniyle burada köklü aileler oturuyor. Bu durum mahallede yaşlı nüfusun yoğun olmasına neden oluyor. Mahallemiz de dik yamaçlar bulunuyor ve yaşlı vatandaşlar bu dik yokuşları çıkmakta zorluk yaşıyorlar. Biz öncelik olarak bu dik yokuşlu alanlara İzmir’in bazı mahallelerinde olduğu gibi yürüyen merdiven yapılmasını istiyoruz. Bu durumun bir anda olacağını beklemiyoruz. Zaman isteyen bir şey. Bizde bu yüzden bu alanlardan garaj istikameti giden dolmuşların geçmesini istiyoruz. Otobüsler çok yer dolaştığı için zaman kaybı oluyor. Bu konuyla ilgili olarak Ulaşım Daire Başkanlığı’na ve Dolmuşçular Derneği’ne başvurularımız oldu. Olumlu bir dönüş yapılacağını umuyoruz. Çünkü böyle bir ihtiyaç bulunmaktadır” diye konuştu.

“GENÇLERE GÜVENİYORUZ”

Eski bir yerleşme olması nedeniyle mahallenin belli alanlarının çarpık kentleşme olduğunu söyleyen Çalık, bu durumun hizmetleri aksattığını belirtti. Çalık, “Hizmet yapılmak istense bile çarpık kentleşme buna engel olmaktadır. Sokaklar dar olduğu için bir kaldırım yapılamamaktadır mesela. Sokakların dar olması çoğu hizmette sorun yaşatıyor. Buca ilçesi olarak baktığımızda güzel bir ilçe konumundayız. Belediye başkanı, Milli Eğitim Müdürü, Emniyet Müdürü bunların hepsi genç kişilerden oluşmaktadır. Bu durum bizim için artıdır. Bu genç arkadaşların enerjileriyle sorunların çözüleceğini bekliyoruz” dedi.

MUHTARIN SORUNU

Muhtarların sorunlarından bahseden Çalık, evrak işlemlerin nüfus müdürlüklerine kaydırılmasından rahatsız. Çalık, “Vatandaşların bize yönlendirilmesi lazım. Orada kayıt yaptırıyorlar mahalleye yerleşiyorlar. Ama ben bu kişileri mahallede yaşayıp yaşamadığını bilemiyorum. Bu mahalleye gelen herkesi kendi sistemimize kayıt ettirmemiz gerekmektedir. Vatandaş muhtarla ilişki kurmalı, muhtar vatandaşı, vatandaşta muhtarı tanımalıdır. Bunun yanında muhtarlıkların yetkileri kısıtlıdır. Bu yetkilerimizin yeniden güncellenmesi ve yetkilerin artırılması gerekmektedir” diye konuştu.

“MUHTAR KÖPRÜDÜR”

Mahalle için muhtarların önemine dikkat çeken Çalık, şunları söyledi: “Muhtar mahallenin mülki amiridir. Mahallenin sorumlu kişisidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci adamı konumundadır. Bir cumhurbaşkanında mühür vardır bir de bizlerde. Muhtarlıklar mahalle için gereklidir o yüzden muhtıralıkların kaldırılması söz konusu olamaz. Muhtarlar mahalle sakinleri ile belediye arasında köprü vazifesi görmektedir. Bir derede köprü olmadığı zaman karşıya geçemezseniz, mahallede muhtar olmadığı zaman belli kurumlarla köprü kopar. Mahallelinin sadece mahalleyle ilgili sorunlarını değil kişisel problemleriyle de ilgileniyoruz. Başkasına söyleyemediği gelip bize söylüyorlar. Bu yüzden muhtarlığın güvenilir ve gizliliğe saygılı olması gerekir.”

KUTU

Arif Çalık Kimdir?

1958 yılında Afyon Olucak Köyü’nde doğdum. 1962 yılında babamın işi nedeniyle İzmir’e taşındık. O tarihte itibaren bu mahallede ikamet etmekteyim. Muhtarlıktan önce ayakkabı ve deri sektöründe çalıştım. İşçi emeklisiyim. Muhtarlıkta ikinci dönemimi yapmaktayım.  Evliyim ve 3 çocuk babasıyım. Öğrenim durumum ise ilkokuldur.

KUTU

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar?

Mahallemiz Buca’nın eski mahallerinden birisi konumunda. 80 yıllık bir tarihi bulunuyor. Mahallede 2 tane ilkokul, 1 tane ortaokul, 1 tane Anadolu lisesi, 1 tane sağlık ocağı, 1 tane cami ve Zübeyde Hanım Huzur Evi bulunuyor.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 11100

Mahallenin seçmen sayısı:  7408

Mahallenin posta kodu: 35370

Mahallenin cadde sayısı: 2

Mahallenin sokak sayısı: 81

Mahallenin muhtarı: Arif Çalık

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.