TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Abdi İpekçi Mahallesi okul istiyor

Karabağlar Abdi İpekçi Mahallesi Muhtarı Orhan Kara, mahalle sınırları içinde okul bulunmaması nedeniyle çocukların; 3 kilometrelik patika yolu kullanarak en yakın okula gitmeye çalıştıklarını söyledi. Bu yolda çocukların can güvenliğinin olmadığını iddia eden Kara, mahalleye bir okul yapılmasını talep etti

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2015 07:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Abdi İpekçi Mahallesi okul istiyor

TANER UYANIKER - İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde bulunan Abdi İpekçi Mahallesi Muhtarı Orhan Kaya, mahallenin en büyük sorununun, mahalle sınırlarında bir okulun bulunmaması olduğu söylendi. Okul bulunmaması nedeniyle çocukların en yakın okula gidebilmesi için 3 kilometrelik patika yolu kullanmak zorunda kaldığını söyleyen Kaya, Bu yolda çocukların zorluk yaşadığını söyleyen Kaya, bir çocuğa aracın çarptığını bir çocuğun da kaçırıldığını ifade etti. Kaya, “Yaya geçidi ve trafik ışığı olmadığı için bu güzergahtan giden bir öğrencimize araç çarptı” diye konuştu.

“BİR CEVAP ALAMADIK”

Kara,  kış aylarında da sorunlar yaşandığını belirterek, “Kış aylarında havanın erken kararması nedeniyle öğrencilerin çıkışları akşama denk geliyor. Bu çocuklar o karanlıkta patika yoldan evlerine gelmek zorunda kalıyorlar. Burada 9 yaşında bir kız çocuğumuz da kaçırıldı. Mahalleye bir okul yapılsın ya da çocukların okula gidebilmesi için otobüsün okulun oradan geçmesi sağlansın Burasıyla ilgili Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne taleplerimiz oldu. Bir cevap alamadık. Bu devirde bu manzara yakışmamaktadır” dedi.

 

Karabağlar- Abdi İpekçi Mahallesi

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Abdi İpekçi Mahallesi’ndeyiz. 1990’lı yılların başında Devrim Mahallesi’nden ayrılarak Abdi İpekçi Mahallesi ismini alıyor. Mahallemizde gelir düzeyi düşük halk daha yoğunlukta yaşıyor. Özellikle doğu ve güneydoğu bölgesinden gelen vatandaşların yoğunlukta yaşadığı mahallede, Türkiye’nin her yerinden vatandaşlar yaşıyor. Bunun yanında mahallede bine yakın Suriyeli göçmen de yaşıyor. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak en önemli sorun olarak mahallede okul bulunmaması nedeniyle öğrencilerin içinde patika yolda bulunan 3 kilometrelik alanı yürüyerek okula gitmesi geliyor. Bu yolda çocukların zorluk yaşadığını söyleyen Mahalle Muhtarı Orhan Kaya, bir çocuğa aracın çarptığını bir çocuğun ise kaçırıldığını söyledi. Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü durağımız Karabağlar’ın Abdi İpekçi Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini yapmakta olan Orhan Kaya. Mahallemizde sosyoekonomik olarak düşük gelir düzeyine sahip bireyleri barınıyor. Yoğunluklu olarak inşaat işçisi olan vatandaşların yaşadığı mahallede bine yakın Suriyeli göçmen de barınıyor. Mahalle sakinleri ev kiralarının artmasından ve işsiz kalmalarından Suriyeli göçmenleri sorumlu tutuyor. Türkiye ekonomisinin daha kötüye gitmesi durumunda halkın Suriyeli göçmenlere karşı farklı tutumlar içine girme ihtimali bulunuyor. Mahallemizde tahmin edildiği gibi çarpık kentleşme boy göstermektedir. 2 katlı imar iznine rağmen mahallede 4 katlı binalar boy gösteriyor. Buradaki halkın da gözü kentsel dönüşüm projesinde bulunuyor. Mahallemizin tarihine gelecek olursak, 1990’lı yılların başlarında Devrim Mahallesi’nden ayrılarak kuruluyor. Mahallemizin temel sorunu ise mahallede okul bulunmaması nedeniyle öğrencilerin içinde patika yolda bulunan 3 kilometrelik alanı yürüyerek okula gitmesi geliyor. Bu yolda çocukların zorluk yaşadığını söyleyen Mahalle Muhtarı Orhan Kaya, bir çocuğa aracın çarptığını bir çocuğun da kaçırıldığını söyledi. Mahalle muhtarı Kaya, “Mahalleye bir okul yapılsın ya da çocukların okula gidebilmesi için otobüsün okulun oradan geçmesi sağlansın” dedi.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

1990’lı yılların başında Devrim Mahallesi’nde ayrılarak Abdi İpekçi Mahallesi ismini alıyor. Mahallede 1 tane cami dışında bir devlet kurumu bulunmuyor.

PATİKA YOLDAN OKULA!

Mahallenizin sorunları nelerdir?

Mahallemizde bir okul bulunmamaktadır. Bunun yanında okula giden hiçbir otobüs de bulunmuyor. Servis var ama insanların ekonomik durumu kötü olduğu için servise para veremiyorlar. Öğrenciler yaklaşık üç kilometre olan ve içinde patika yol da bulunan alanı yürüyerek Tahir Merzeci Ortaokulu’na gitmek zorunda kalıyorlar. Yaklaşık 850 öğrencimiz gitmektedir. Yaya geçidi ve trafik ışığı olmadığı için bu güzergahdan giden bir öğrencimize araç çarptı. Bunun dışında kış aylarında havanın erken kararması nedeniyle öğrencilerin çıkışları akşama gelmektedir ve bu çocuklar o karanlıkta patika yoldan evlerine gelmek zorunda kalıyorlar. Burada 9 yaşında bir kız çocuğumuz da kaçırıldı. Aileler o olaydan sonra çocuklarını kendileri getirip götürmeye dikkat ediyor. Burasıyla ilgili Karabağlar  Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne taleplerimiz oldu. Bir cevap alamadık. Bu devirde bu manzara yakışmamaktadır.

Mahallemizde çarpık kentleşme hakimdir. İmar durumu olmadığı için mahallenin belli başlı ihtiyaçları gerçekleştirilemiyor. Bunların başında sağlık ocağı, pazaryeri, oyun parkı, yeşil alan gibi sorunlar geliyor. Bunların hiç biri ne yazık ki mahallemizde bulunmuyor. Mahallemizin çocukları oyun oynamak için bir yere gidemiyor. Buradaki erkeklerin de tek sosyal faaliyeti kahvehanelerde oturmaktır. Mahallemizdeki erkek çocukları top oynayabilmek için bir alan istiyorlar. İzmir’in diğer mahallelerinde olan şeyler ne yazık ki bu mahallemizde bulunmuyor.

Mahallemizde bunun dışında ulaşım problemi bulunmaktadır. Konak ya da Üçyol’dan gelen araçlar mahallenin iç kesiminden geçmektedir. Oraya giderken mahallenin içinden geçen otobüsler, dönüşte farklı güzergah izliyor. Burada yaşlı, hamile olan vatandaşlar bulunuyor. O insanlar onca yolu yürüyerek evlerine gitmek zorunda kalıyorlar. Bununla ilgili başvurularımız da oldu. Mahallelinin bu sorununun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

Mahallemizde çok sayıda Suriyeli göçmen yaşamaktadır. Bu sayı bin civarındadır. Suriyeli göçmenlerin mahallede bulunması mahalle sakinlerini rahatsız ediyor. Ev kiralarının yükselmesinden ve işsiz kalmalarından onları sorumlu tutuyorlar. Bazı Suriyeliler mahallede dükkan da açtı.

“BU PARAYLA GEÇİNEMİYORUZ”

Muhtarların sorunları nelerdir?

Muhtarların yasal olarak bir tüzel kişiliği bulunmamaktadır. 24 saat boyunca vatandaşla iç içe olan biz muhtarların bir sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Bizler esnafmışız gibi bağkur primini kendimiz yatırıyoruz. Oysa biz devletin bir kurumuyuz. Elektrik internet, telefon gibi giderleri biz kendi cebimizden karşılıyoruz. Zaten 890 lira alıyoruz. Sigortayla bu giderleri çıkarttığımızda bize bir şey kalmıyor. Çoğu evrak nüfus müdürlüğüne verilerek muhtarların gelirleri kısıtlandı. Ben bu paralarla 4 çocuğumu nasıl geçindireceğim. Muhtarlık kurumu demokrasinin temel taşlarından birisidir. Ve en demokratik yapılan seçimdir. Seçilmiş diğer kurumlar gayet iyi para alırlarken bize verilen rakamlar az kalmaktadır.

“MAHALLELİ’NİN BABASI KONUMUNDAYIZ”

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

Muhtarlık mahalle halkı için devlet demektir. Vatandaş bir sorunu olduğu zaman, ‘muhtar bu işi halleder’ diyor. Çocuğunu işe sokmak isteyenden yardım başvurusunda bulunana kadar hepsi bize geliyor. Mahalle için muhtar oranın emin kişisi olarak görülüyor. Mahalleli onu bir abi, bir baba olarak görüyor. İnsanlar aile içinde paylaşamadıkları sorunlarını gelip bize anlatıyorlar. Karı koca kavga ediyor, gelip bize anlatıyor.

Orhan Kaya Kimdir?

1974 yılında Ağrı’nın Taşlıçay İlçesi’nde dünyaya geldim. İlkokulu bitirdikten sonra İzmir Karabağlar’a taşındım. 31 yıldır bu mahallede yaşamaktayım. Orta ve lise eğitimimi burada tamamladım. Daha sonra Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdim. 1993-2000 yılları arası ege bölge futbol hakemliği yaptım. 1999 yılında antrenörlük kursuna katılarak antrenörlük diploması aldım. Gaziemir Gençler Birliği olarak amatör bir kulüp kurduk. Şu an bu takımımız 2. amatör kümede 3. sırada bulunmaktadır. Muhtarlıkta ilk dönemimdir. Muhtarlıktan önce esnaflık yaptım. Evli ve 4 çocuk sahibiyim.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin nüfusu: 8500

Mahallenin seçmen sayısı: 5000

Mahallenin posta kodu: 35400

Mahallenin cadde sayısı: 1

Mahallenin sokak sayısı: 65

Mahallenin muhtarı: Orhan Kaya

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.