TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KA.DER kadının meclisteki yerini değerlendirdi

KA.DER Genel Başkanı Gönül Karahanoğlu, 25. Milletvekili Genel Seçim'in sonuçlanmasının ardından, kesin olmayan resmi sonuçlara göre kadının meclisteki yerini değerlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2015 07:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
KA.DER kadının meclisteki yerini değerlendirdi

TBMM'de kadının yeterince temsil edilmediğini belirten Karahanoğlu KA.DER adına taleplerin sıralandığı yazılı açıklama yayınladı.

Karahanoğlu'nun açıklamasında, "Siyasette var olmak isteyen kadınların sindirilmeye çalışıldığı bir seçim döneminden geçtik. TBMM'ye girebilen 4 partiden 3'ünde erkek yöneticiler, erkek adayları listelere yerleştirdi, üç partide kadın aday oranı yüzde 20'yi bile bulamadı.

Yoğun kampanyalar, eylemler, lobi çalışmaları ve 1 partinin yüzde 49 kadın aday göstermesi ile TBMM'de kadın temsili yüzde 14'ten yüzde 18'e çıktı! AK Parti'den 41, CHP'den 20,  MHP'den 4 ve HDP'den 32 kadın TBMM'ye girdi.

Bu artış, kadınların sevinebileceği, ülkemiz açısından gurur duyulacak, bizi 'kadın temsili ve gelişmişlik' açısından uluslararası alanda üst sıralara çıkartacak bir oran değildir. Kadınlar 'yüzde 50 temsil oranı' talep etti ama sonuç, kadınların kendileri için karar almasını sağlayacak oran olan 'yüzde 30'un çok altında kaldı.

KA.DER olarak seçim sonuçlarını değerlendirirken, yıllardır kurduğumuz bir cümleyi, bir kez daha, üzülerek ve isyan ederek kuruyoruz: TBMM, yine kadınların iradesi yok sayılarak, Türkiye'nin yarısı 'eksik' temsil edilecek şekilde oluştu. Siyasetçiler 'bir kez daha' eşitlik ilkesine karşı çıktı, gerçek demokrasi hiçe sayıldı!” ifadelerine yer verildi. (DHA/İSTANBUL)

KA.DER taleplerini şu şekilde sıraladı:

 KA.DER olarak, tüm kadınlar adına, nüfusun yarısı adına yeni TBMM'den taleplerimiz var:

·     Yeni kurulacak hükümette bakanların ve bakan yardımcılarının yarısı kadın olmalıdır.

·     Tüm bakanlıklar, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği giderici politikalar üretmelidir.

·     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın adına ve görev tanımına 'Kadın' kelimesi ve kadınlarla ilgili politikalar eklenmelidir.

·     Başta Anayasa Komisyonu olmak üzere, TBMM'de kurulacak tüm komisyonlarda üyelerin yarısı kadın milletvekillerinden oluşmalıdır.

·     Yeni Anayasa yapılırken kadın örgütlerinin görüş ve önerileri alınmalıdır.

·     Kadını aileden bağımsız, eşit ve özgür bir birey olarak gören Anayasa yapılmalıdır. Anayasa Komisyonu üyelerinin yarısı kadınlardan oluşturulmalıdır.

·     Resmi nikah kıymadan dini nikah yaptıranlara ve evlilik cüzdanını görmeden bu nikahı kıyan din görevlisine verilen cezanın iptali kararı kaldırılmalıdır. Çocuk yaşta evlilikler ve erkek çok eşliliği engellenmelidir.

·     Mecliste kadın cinayetleri ile ilgili daimi komisyon ve alanda çalışan kadın örgütlerinin oluşturacağı izleme komisyonu kurulmalıdır.

·     Şiddetten korumada kadınlar arasında ayrımcılık yapılmamalıdır.

·     Kadına karşı işlenen suçlarda iyi hal durumundan cezai indirimler kaldırılmalıdır (Özgecan Yasası).

Bu taleplerimiz yerine getirilmedikçe, TBMM'de ve kamu görevlerinde kadın oranı yüzde 50 olmadıkça mücadelemizi sürdüreceğiz."

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.