TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üreticiden 2 milyon TL’lik alım

İzmir Büyükşehir Belediyesi son bir ayda üreticilerle yaptığı sözleşmelerin dördüncüsünü İğdeli ve Çevre köyleri kooperatifiyle yaptı. Büyükşehir, bugüne kadar yaklaşık 2 milyon TL’lik destek alımı yaptığı İğdeli Kooperatifinden bu yıl kaşar, tulum ve beyaz peynir alımı gerçekleştirecek

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2015 08:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Üreticiden 2 milyon TL’lik alım

EMİNE YALÇIN

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kiraz’da gerçekleşen protokol imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, CHP il yönetimi, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, belediye bürokratları, üretici kooperatiflerinin temsilcileri ve Kiraz halkı katıldı. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerin desteklenmesi amacıyla Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Nisan ayı sonundan beri yaptığı sözleşmelerle üreticinin yüzünü güldürdü. 29 Nisan’da Bayındır’da çiçek, 16 Mayıs’ta Tire’de süt, 17 Mayıs’ta Ödemiş Bademli’de ‘Fidan, Ağaç, Yoğurt, Ayran ve Zeytinyağı’ alım sözleşmesi yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  dördüncü sözleşmeyi İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile ‘Kaşar, tulum ve beyaz peynir’ alımı için imzaladı. Bayram havasında gerçekleştirilen törende İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Top ile birlikte protokole imza atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; 27 yaşına kadar çiftçilik yaptığını, üreticinin ne tür sıkıntılar yaşadığını bu nedenle çok iyi bildiğini ifade etti.

“BİRBİRİMİZE İNANMALIYIZ”

Kocaoğlu, üreticileri seslendiği konuşmasında, “Benim toprakla bağım hiç kesilmedi. Toprağa bağlılık, toprağı sevmek, ağacı, hayvanı, doğayı sevmek ayrı bir iştir. Bunu toprakta üreten, hayvan besleyen, çocukluğu buralarda geçmiş insanlar yaşayarak bilir. Belediye başkanı olduk, çiftçinin süt üreticisinin ne durumda olduklarını, nasıl hayata mücadelesi verdiklerini, doğal zorluklarla nasıl uğraştıklarını bilen bir kardeşinizim. Üç defa İzmirli hemşerilerimiz bizi seçti. Biz kırsala, çiftçiye, köylüye, tarıma, hayvancılığa ne yapabiliriz diyerek yola çıktık. Sırtına vurduğun zaman fırlayacak dört beş tane, en fazla on tane kooperatif var. İzmir’in köylüsü süt ve sebze meyve üreticisi bize güveniyor, biz de onlara güveniyoruz. Hep birlikte çalışmalarımızı geliştirerek sürdürmek zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımın ve kırsalın kalkınması için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Ne lazımsa, parayı sokağa atmayarak, bu bölgede yatırım yapmaya hazırız. İnsanlık yarın açlık ile karşı karşıya. Biz bir yandan burada iyi tarımı, sütü, iyi sütü üretmeye çalışırken, bunları sağlayabilmemiz için de çevreyi korumamız gerekiyor. Diğer yandan da ürünlerimizi nasıl pazarlayacağız bunu belirlemeliyiz. Pazarlama yöntemlerini birlikte bulup, kentimizi kalkındırmak istiyoruz. Sanayi, ticaret, turizm ve hizmet sektörünü de sektörlerin temsilcileri ile birlikte kalkındırıyoruz. Artık ülkeler değil, ilçeler, köyler yarışıyor. Biz çok şeyi başardık. Önümüzdeki dört yılda da kalıcı başarılara imza atmamamız gerekiyor. Bu konuda ben size inanıyorum. Güven olduktan sonra, birbirimize inandıktan sonra yapamayacağımız şey yok” dedi.

“LİMİTİ YOK”

Konuşmasını bütünşehir yasasından sonra yaşanan dönüşümü konu olarak sürdüren Başkan Kocaoğlu, “‘Bu sefer biz çiftçiyi, kırsalı nasıl destekleyeceğiz’ diye düşündük.  2004 yılındaki yasadan sonra uygulamaya başladığımız tarım suyu tarifesi vardı. Normal ev tarifesinin dörtte biri oranındaydı ve limit yoktu. Geçtiğimiz mecliste dörtte bir olan tarım suyu parasını 8'de bire düşürdük. 90 kuruş olan suyu 43 kuruş yaptık. Limiti yok istediğin kadar kullan. Bunu niye yaptık? Köyde her evde bahçe var, hayvan var. Bunları sulaması gerekiyor. Ev suyundan karşılayamayız. Bunla tarım sürsün diye bir uygulama yapıyoruz" diye konuştu.

OY VERİN ÇAĞRISI

Kocaoğlu, seçmene sandığa gidin çağrısı da yaparak, “Seçim atmosferinin içindeyiz. Herkes bir şeyler konuşuyor. Siyaset konuşmak istemiyorum. Ama durumu aklıselim değerlendirip nerede sizin, ülkenin menfaati varsa ona göre değerlendireceksiniz. Seçim sonuçları ülkemiz için, kentimiz için hayırlı uğurlu olsun diyorum. Herkesi oy kullanmaya çağırıyorum. Oy kullanırsanız, sizi yönetenlerden hesap sorma hakkınız da olacak. Demokrasilerde en önemli vatandaşlık görevi oy kullanmaktır. Ne kadar oy kullanılırsa demokrasi o ölçüde gelişir” açıklamasında bulundu.

KOCAOĞLU’NA TEŞEKKÜR

İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Top da yaptığı konuşmasında imzaladıkları protokolün Başkan Aziz Kocaoğlu'nun üreticiye verdiği değerin bir göstergesi olduğunu söyledi. Top, “Biz bu destekler sayesinde daha verimli hale geldik. Çiftçimiz büyüyor. Şu dağın arkası Manisa.  Beri  gelin İzmir. Başkanımızın desteği sayesinde Menderes'in doğduğu ve battığı bu bölgede yani Küçük Menderes'te sütler bugün 110 kuruş ile 120 kuruş arasında satılıyor, bu çok önemli. Manisa, Denizli bölgesinde sütler 90 kuruş en fazla 100 kuruşa kadar satılıyor.  Bunun sebebi çiftçiye üreticiye gönül desteği veren ve bu destek için kooperatifleri seçen; niyeti, zihniyeti, kişiliği güzel Aziz Başkanımız. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Biz kaliteli üretime  devam edeceğiz. Bölgemizin diğer ürünlerinin de değerlenmesi için çalışacağız. Başkanımızın güzel destekleri ile bu ürünlerle de hamleler yapacağız. İhracat yapacak duruma da geleceğimizi umuyorum.  İzmir'in, kırsalın nasıl kalkındırılacağı konusunda Başkanımızın büyük çalışmaları devam ediyor. Bunun için kendisine çok teşekkür ediyoruz" dedi.


 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.