TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yetki kimde?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan sendika yetki krizi devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2015 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yetki kimde?

NEŞE YAVUZ

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve belediyelere bağlı kuruluşlarda yaşanan sendika yetki probleminin, yapılan yetki tespiti toplantısı ile çözüme kavuşturulduğu ifade edilse de Tüm Bel-Sen ve Tüm Yerel-Sen arasında yaşanan problem devam ediyor.

 

Toplantıda çıkan sonuca göre, Tüm Bel-Sen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nda bin 750 üye ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nde 176 üye ile ilk sırada yer aldı. Tüm Yerel-SEN ise, İZSU’da toplam 786 üye ile ilk sırada yer aldı. Genel toplama bakıldığında ise, Tüm Yerel-Sen, 2 bin 338 üye ile ilk sıraya oturdu.

 

“BAŞVURUDA BULUNACAĞIZ”

 

Tüm Yerel-Sen ve Tüm Bel-Sen’in yaptığı açıklamalarda her iki sendika da yetkili sendikanın kendisi olduğunu ifade ederken, toplu sözleşmelerde masaya oturacak taraf olduğunu iddia ediyor. Gazetemiz Ege’de Bugün’e açıklamalarda bulunan Tüm Yerel-Sen Şube Başkanı Dr. Hakan Kıran, genel toplamda kendi sendikalarının en çok üyeye sahip olduğunu belirterek, “Geçen sene itibari ile İZSU biriminde en çok üyeye sahip sendika biziz. Ayrıca Belediye ve bağlı kuruluşlarda genel toplam olarak bakıldığında yine birinci olan sendika biziz. Geçen sene yapılan toplu sözleşme başvurularında genel toplamın dikkate alındığı ifade edilmişti. Sözleşmeler de böylece imzalanmış oldu. Şu an biz 12 üye farkla birinci sendikayız toplamda. 25 yıllık sendikanın elinden yetkisini aldık 31 Aralık itibari ile bu sözleşmenin zamanı doluyor.  Yeni toplu sözleşme için de başvuruda bulunacağız” ifadelerinde bulundu.

 

“BİRLEŞTİRİLMİYOR”

Konuyla alakalı gazetemize konuşan Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ulus Bozkır ise genel toplamın dikkate alınmadığını ifade etti. Bozkır, “Biz tutanakları paylaştık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’ta en çok üye ile yetkili sendika biz olduk. İmzalanan 2 adet toplu sözleşme var. Biri İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun dahil olduğu sözleşme, diğeri de ESHOT.  Bunlar birbirleri ile birleştirilemiyor çünkü ESHOT’un bütçesi ayrı diğer kurumlardan. Geçen yıl da birleştirilemez dediler, 2 ayrı sözleşme imzaladık. Eğer diğer sendikanın dediği gibi olsa tek bir sözleşme imzalanırdı. Valilik de, belediye de birleştirilemeyeceğini ifade etti” dedi.

 

 

 

Geçtiğimiz gün belediyede yapılan yetki toplantısının ardından sendikalar tarafından yapılan açıklamalar ise şu şekilde:

 

Tüm Yerel-Sen:

Sendikamız Tüm Yerel-Sen 15.05.2015 tarihinde yapılan yetki tespitinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nde toplam 2 bin 338 emekçinin gücüyle en çok üyeye sahip sendika oldu. Emek mücadelesini taçlandıran Tüm Yerel-Sen; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yetki karmaşasına noktayı koydu.   Tüm Yerel-Sen imzalanan tutanaklar sonucunda bundan böyle; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bağlı birimlerinde çalışanların tamamını, toplu sözleşmelerde temsil edecek tek yetkili sendika konumuna geldi. Kuruluş tarihi 9 Eylül 2013’ten beri, örgütlenme çalışmalarını yürüten TümYerel-Sen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nda Tüm Bel-Sen’den yetkiyi alarak son sözü söyleyecek güce kavuştu. Emekçiler yasal olarak kendisi adına söz sahibi olacak sendikayı belirlemişken, bu iradeyi tartışmak ve hala “toplu sözleşme yetkisi bizde” gibi açıklamalar yaparak bir de bunları basın yoluyla emekçilerin aklını karıştırarak algı yönetimi oluşturmaya çalışmak sendikal mücadele etiğine yakışmamakta olup, en hafif deyimiyle emekçilerin iradesine saygısızlıktır. Bu açıklamaları kınıyor ve en güzel cevabın yetki sürecinde olduğu gibi yine emekçilerden geleceğini biliyoruz! 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 32. Maddesi’ne göre; Mahalli idarelerde en çok üyeye sahip olan sendika “Toplu İş Sözleşmesi” yetkisine sahiptir. Durum çok açıkça ortadadırİZSU ve ESHOT bu tanıma uymamaktadır. Yani; mahalli idareye bağlı kurumlardır. Dolayısıyla sözleşme imzalanmasında mahalli idare yani; belediye ve bağlı kuruluşlarında toplamda en çok üyesi olan sendika sözleşme yapma yetkisine sahiptir. Yetki tespiti her ne kadar ayrı yapılsa da sözleşme imzalanmasında toplam sayı dikkate alınmaktadır. Aksi olsaydı eğer; sendikamız Tüm Yerel-Sen 2014 Mayıs 15’te İZSU kurumunda yetkili olduğu için sözleşme imzalayabilirdi. Kurumlarda ayrı sözleşme imzalama yetkisi de yine mahalli idarenin tamamında en çok üyesi bulunan sendikadadır.

 

Tüm Bel-Sen:

05/2015 Cuma günü yapılan “Yetki Tespit Toplantılarına” göre Sendikamız Tüm Bel-Sen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nda ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nde yetkili sendika olmuştur.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 30/a maddesi gereğince İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZSU Genel Müdürlüğünde her bir kurumda ayrı ayrı tutanaklar tutulmuştur. Sendikamıza yönelik tüm karalamalara, iftiralara ve yalanlara rağmen sendikamız Tüm Bel-Sen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nda bin 750 üye ile ilk sırada ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nde 176 üye ile ilk sırada olup bu iki yerde en çok üyeye sahip olduğu tutanaklarla tespit edilmiştir. İZSU Genel Müdürlüğü’nde 400 üye ile ikinci sendika olan sendikamız yetkili olamamakla birlikte bu kurumda da sendikal mücadelesine her zaman olduğu gibi kararlıkla devam edecektir.  Yetkili sendika olduğumuz kurumlar olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nde çalışan tüm üyelerimizi bu başarılarından dolayı kutluyor, her türlü psikolojik baskı ve yıldırma politikalarına rağmen sendikalarını yalnız bırakmayan İZSU Genel Müdürlüğü’ndeki üyelerimize teşekkür ediyoruz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.