TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uluslararası gözlemcilerden seçim raporu

7 Haziran’da yapılan milletvekili genel seçimlerini izlemek için yurt dışından gelen kuruluşların temsilcileri yaptıkları açıklamada, seçime katılım oranlarının yüksek olduğunu ancak yüzde 10’luk barajın siyasi çoğulculuğu kısıtladığını açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2015 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uluslararası gözlemcilerden seçim raporu

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİT PA), Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB) 7 Haziran günü yapılan 25. Dönem milletvekili genel seçimleriyle ilgili yaptıkları gözlemlerin sonuçlarını açıkladı.

Ankara HiltonSA Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısında, AKPM Delegasyon Başkanı Tiny Kox, Kısa Dönemli AGİT Gözlem Heyeti Özel Koordinatörü ve Lideri Vilija Aleknaite Abramikiene, AGİT PA Delegasyonu Başkanı Ignacia Sanchez Amor ve AGİT/DKİHB Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Büyükelçi Geerf-Hinrich Ahrens konuşmacı olarak yer aldı.

“OY SAYIM VE DÖKÜM SÜREÇLERİ ŞEFFAFTI”

Yapılan açıklamada, 25. Dönem milletvekili genel seçimlerine vatandaşların etkin ve yüksek katılımı olduğu belirtilerek, yüzde 10‘luk barajın siyasi katılımı kısıtladığına dikkat çekildi. Kampanya süresi boyunca basın kuruluşları ve bireysel gazetecilere, iktidar partisinin bir baskısının olduğuna değinilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasada yer alan kurallara uymadığı ve iktidar partisinin yararına seçim propagandası yaptığı bildirildi. Bazı durumlarda uluslararası gözlemcilerin oy döküm tesislerine girişine izin verilmediği ancak oy sayım ve döküm süreçlerinin genel olarak şeffaf olarak işletildiği paylaşıldı.

PATLAMADA YARALANAN KADININ OY KULLANMASI

Kısa Dönemli AGİT Gözlem Heyeti Özel Koordinatörü ve Lideri Abramikiene, HDP’nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlamada yaralanan bir kişinin sandıkta oy kullanırken çekilmiş fotoğrafı gördüğünde çok etkilendiğini ve yaralının demokratik iradesine hayranlık duyduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyması gereken kurallara uymadığı yönündeki iddialara ilişkin olarak, AGİT PA Delegasyonu Başkanı Amor, Cumhurbaşkanı’nın vatandaşlarıyla bir araya gelme hakkının bulunduğunu ancak kendisinin muhalefeti hedef aldığını belirtirken, AGİT/DKİHB Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Büyükelçi Ahrens, askeri anayasa yürürlükte kaldığı sürece Cumhurbaşkanı’nın oradaki tarafsız kalacağı yönündeki kurallara uyması gerektiğini kaydetti.

GÖZLEMCİLER SEÇİMİ SORUNSUZ İZLEDİ

Kox, hazırlanan raporun 22 Haziran’da Avrupa Parlamentosu’na sunacaklarını açıkladı. Üzerlerinde baskı hissetmediklerini de aktaran Kox, yükümlülüklerinin seçimi izlemek, gözlemlemek ve rapor hazırlamak olduğunu ve bu altın kurala da her zaman uyduklarını açıkladı.

Amor, gözlemcilerin genel olarak sorun yaşamadıklarını sadece iki ekibin oy verme yerine ulaşmada zorluk yaşadığını ve bir gözlemcinin de oy verme yerinden çıkarılmak istendiğini belirtti. (İHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.