TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Umuda yolculukta farklı tarife

Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak göçmenlerin geçişini yaptığı ileri sürülen çoğu Suriyeli çete, İzmir polisinin takibi sonrası çökertildi. Şebekenin Türkiye'den Avrupa'ya geçemeyince çok para olduğu için organizatör olarak çalıştığı öğrenildi. Şebekenin lastik bot ya da tekneye göre seyahat parası aldığı bildirildi

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2015 07:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Umuda yolculukta farklı tarife

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, yasadışı yollardan Avrupa ülkelerine deniz yolu ile kaçmaya çalışan yabancı uyruklu göçmen şahıslar ile ilgili geçtiğimiz 10 Mart ve 19 Nisan günleri eş zamanlı operasyon yaptı. İlk operasyonda; İzmir'in Buca, Balçova, Çeşme, Aliağa, Menemen ilçeleri ve Muğla'nın Bodrum ilçesinde 192 yabancı uyruklu göçmen şahıs ve Suriye uyruklu 6 ve Türk uyruklu 18 organizatör yakalandı. Organizatörlerden 14'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 8 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

AVRUPA'YA GEÇEMEYİNCE ORGANİZATÖR OLDULAR

İzmir polisi, ikinci operasyonda ise, liderliğini Suriyeli A.A.'nın yaptığı ileri sürülen 14'ü Suriye vatandaşı, 4'ü Türk vatandaşı organizatörü yakaladı. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda; 7 bin TL, 270 Euro, 538 Dolar, 97 adet can yeleği, 15 adet şambrel can simidi, 6 adet araç, 20 adet cep telefonu, 14 adet sim kart, 3 adet dizüstü bilgisayar, 12 adet üzerinde Arapça şahıs ve para miktarları yazılı fiş koçanı, 1 adet içerisinde Arapça şahıs ve para miktarları yazılı olan ajanda ele geçirildi. Şüphelilerin Türkiye'ye geldikten sonra inşaat gibi sektörlerde çalıştığı, para kazandıktan sonra 3-4 defa yasadışı yollar ile Avrupa ülkelerine kaçmaya çalıştığı, ancak başarılı olamayınca getirisi çok olan organizatörlüğe başladıkları ileri sürüldü.

PARALAR 'EMANET KASA'DA

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, yaptığı araştırmada Suriyeli şebekenin çalışma sistemini de ortaya çıkardı. İnsan tacirleri ile bağlantıya geçip umuda yolculuk yapmak isteyen göçmenlerin, 'Emanet kasa' diye tabir edilen kişilere yönlendirildikleri, tüm paralarını bu kişilere teslim ettikten sonra aldıkları şifreleri insan tacirlerine verdikleri, ardından da yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak için girişimlerde bulundukları bildirildi. Kaçakların, yurtdışına çıkmayı başarmaları durumunda buradaki 'Emanet kasalarla' iletişime geçip, daha önce aldıkları şifrelerle paralarını teslim aldıkları belirtildi. Ayrıca, kaçak göçmenler Avrupa'ya geçemezlerse, tekrar Türkiye'de kaldıklarında ise paralarının yanmadığı, Avrupa'ya geçinceye kadar paralarının geçerli olduğu öğrenildi.

TARİFELİ SEYAHAT

Şebekenin deniz yolu ile geçirirken 'lastik bot' ile seyahate bin dolar, tekne ile seyahat için bin 500 dolar aldığı öğrenildi. Öte yandan, Suriyeli kaçak göçmenlerin, son zamanlarda Türk organizatörlerce dolandırıldığı için Suriye uyruklu organizatörler ile çalıştığı öğrenildi. Suriyeli şebekenin bu şekilde yaklaşık bir milyon lira haksız kazanç sağladığı ileri sürüldü.

İkinci operasyonda yakalanan 18 şüpheliden biri ifadesi alındıktan sonra savcının talimatıyla serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen diğer 17 kişiden 9'u Suriyeli, 4'ü Türk toplam 13 kişi tutuklandı, diğer 4 şüpheli ise serbest bırakıldı. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.