TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP üreticinin yanında olacak

CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Aytun Çıray, seçim çalışmaları kapsamında çiftçilerle bir araya gelerek, projelerini anlattı

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2015 07:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP üreticinin yanında olacak

NİHAT AK

CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Aytun Çıray, seçim çalışmalarına hız vermeden devam ediyor, her gün İzmir’in çeşitli ilçelerine ziyarette bulunan Çıray, son olarak Kiraz’ın Karaburç köyünde çiftçilerle bir araya geldi. Çıray, vatandaşların sıkıntılarını dinleyerek, CHP’nin vaatlerini ve projelerini yeniledi. CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Kiraz’ın Karaburç köyünde çiftçilere CHP’nin projelerini ve mazotun nasıl 1,5 liraya indirileceğini anlatarak, “Et pahalı, sebze pahalı, patates pahalı diyenler haklı ama bunda çitçinin günahı yok. Günah tarımsal girdilerin fiyatlarını çok yükselten, buna karşılık halkın alım gücünü düşüren AKP hükümetinindir” açıklamasında bulundu.

YEM FİYATLARI ARTTI

AK Parti Hükümeti’nin 2002 yılında 1 lira 10 kuruştan aldığı mazotu bugün 4 liraya getirdiğini hatırlatan Çıray, “Sülfat gübresinin 2002’de tonu 162 liraydı, bugün 780 lira. Nitrat gübresi 2002’de 193 liraydı, bugün 980 lira. Üre gübresi 2002’de 237 liraydı, bugün bin 100 lira. DAP 2002’de 354 liraydı, bugün bin 650 lira. Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz çünkü AKP’nin yem fiyatlarını yüzde 300-400 artırdı” diye konuştu.

PAHALILIĞIN SEBEBİ

Tarımda yaşanan girdi maliyetlerinin zincirleme reaksiyon yarattığını belirten Çıray, dünyanın en pahalı girdilerinin kullanılması halinde dünyanın en pahalı ürününü elde edileceğini söyledi. Çıray, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Satın alma gücü düşük olan halkımız bu ürünleri yeteri kadar alıp tüketemezler. O zaman ürettiğiniz ürünü maliyetinin altında satmak zorunda kalır ve zarar edersiniz veya pahalıya satmak ister ama müşteri bulamazsınız. Her iki durumda da zarar edersiniz ve iki Trakya büyüklüğünde toprağı ekemez hale gelirsiniz. Sonunda üreticimiz ürettiği üründen para kazanamamaktan, tüketicimiz ise gıda ürünlerini pahalıya almaktan şikayet eder. Daha da tehlikesi bu durum yüzünden gün gelir üretim yapamaz duruma gelirsiniz.”

GİZLİ İŞSİZLİK

Üreticinin sorunlarını çok iyi bildiklerini, bu sorunları çözmek için çalışacaklarını ifade edenÇıray, “Sonucun düşük verimlilik; tarımsal yatırımların yapılamaması; yüksek oranlı gizli işsizlik olduğunu ve tohumlarımıza küresel sermayenin ‘patent’ adı altında el koyması da çabası olduğunu İşte bu anlattıklarım CHP’nin mazotu neden 1,5 liraya indirmekte kararlı olduğunu, neden gübre ve yem desteklemeleri yapacağını açıkça ortaya koymaktadır. CHP yeni kalkınma hamlesini tabandan başlatacak, zenginliği dalga dalga tüm ülkeye yayacaktır. Mazot 1,5 lira demek girdi maliyetleri düşecek, yani bizim iktidarımızda patatesçi de kar edecek, tüketicimiz de pahalılıktan şikâyet etmeyecek demektir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.