TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayramda bol bol yürüyün

İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, “Bayramları ‘kapanma’ tatiline dönüştürmeyelim, bol bol yürüyüş yapalım” dedi

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2014 06:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bayramda bol bol yürüyün

Sağlıklı bir yaşama başlangıç için Ramazan Bayramı'nın güzel bir fırsat olabileceğini belirten İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Bediha Türkyılmaz, “Bu bayramda koltuğumuzdan kalkalım, bir şehir insanı alışkanlığı olarak bayramları birer 'kapanma' tatiline dönüştürmeyelim, bol bol yürüyüş yapalım” tavsiyesinde bulundu. Beslenme alışkanlığı değişikliği için de Ramazan Bayramı'nın oldukça güzel bir sıfır noktası olduğuna dikkat çeken Türkyılmaz, “Midemizi şimdi nasıl bir beslenme düzenine alıştırırsak, öyle gider. Bayramda oruçla kendini tutan mide, deyim yerindeyse birden özgürlük boşluğuna düşer ve bu boşlukta yalpalayarak en kolay olanı, yani kan şekerini en hızlı yükselten şeker ve tatlıları seçer. Oruçla birlikte beslenme alışkanlıkları değişen midenin adaptasyon sorununu olabildiğince hızlı gerçekleştirebilmek için, az az sık sık yemeli, ağır besinlerden kaçınmalı ve bol su içmeliyiz.

BİR ŞEKER BİR KOŞU

Tatlı ve şeker kültürümüzün ne kadar geniş olduğu, bayramlarda neredeyse gözler önüne serilir. Bayramlaşmaya gittiğimiz her yerde bize tatlı ikram edilir ve yemezsek gücenilir. Aslında artık tatlı değil de normal bir öğünümüzün saati gelmiştir ancak biz de karşılıklı kibarlık ve bayram coşkusu karışımı bir duyguyla o saati de yine tatlı ile geçiştirmeyi tercih ederiz. Bu bayramda şeker ve tatlı tüketimine küçük küçük özdenetimler getirilerek daha sağlıklı bir bayram geçirebiliriz. Şeker Bayramı da denilen Ramazan Bayramı, özü gereği fazla yenilmesine zaman zaman engel olunamayan bir bayram. Her fazla tüketim için, ‘bir şeker bir kolonya bir koşu’ diyerek hareket etmek, bir şekilde düzensiz ve sağlıksız besleme riskini atlatmanın en güzel yöntemi” dedi.

ŞEKER TÜKETİMİ

Bayramlarda en çok gözden kaçansa ne yazık ki çocukların beslenmesi olduğunu belirten Türkyılmaz, “Çocuklarımızın şeker tüketimine dikkat etmeliyiz; bayramı sadece şeker yiyerek ve abur cubur tüketerek geçirmelerine engel olmalıyız. Çok fazla şeker, hem çeşitli alerjilere neden olabilir hem de iyi bir beslenme alışkanlığı için oturtmaya çalıştığımız davranış dizgesini bozabilir” diye konuştu. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.