TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sabah Farklı Öğlen Farklı

Türk Sağlık Sen İzmir-1 Nolu Şubesi uzun zamandır gündemi meşgul eden aile hekimlerinin cumartesi nöbet tutma zorunluluğunda 100 ceza puanı uygulamasına tepki gösterdi. 100 ceza puanı alan doktorun aile hekimliğinin iptal edilebileceğini söyleyen Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, bunu yaparlarsa çalışacak doktorun kalmayacağını ve sistemin çökeceğini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2015 07:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sabah Farklı Öğlen Farklı

TANER UYANIKER - 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren aile hekimlerinin hafta sonu nöbet tutmasını öngören uygulamayla ilgili sorunlara her gün bir yenisi ekleniyor. Hafta sonu nöbete gitmeyen hekimlere 20 ceza puanı uygulamasına Türk Sağlık Sen İzmir-1 No’lu Şubesi tarafından itiraz geldi. Şube adına basın açıklamasını gerçekleştiren Ahmet Doğruyol, “Cumartesi nöbetine gelmemenin cezası 5 puan olsa da, 20 puan olsa da, 100 puan olsa da biz bu nöbeti tutmayacağız. Biri çıksın da bize mesaisine gelmeyen aile hekimine 10 ceza puanı verilirken, cumartesi nöbetine gelmeyen aile hekimine neden 20 ceza puanı verilir açıklasın” dedi.

“CUMARTESİ NÖBETLERİ HUKUKSUZDUR”

Son çıkartılan yasayla cumartesi nöbet tutan aile hekimlerinin ve hemşirelerin yasal haklarının gasp edildiğini söyleyen Doğruyol, “ ILO sözleşmelerine, uluslararası mahkeme kararlarına uymayan, anayasamızdaki dinlenme hakkını hiçe sayan, cumartesi nöbetleri hukuksuzdur. Sağlık Bakanlığı’nın hukuk tanımaz, aile hekimliğini bitirme amaçlı mevzuat çalışmalarının son halkası ‘Ödeme Sözleşme Yönetmeliği’ olmuştur. Sahayı bilmeyen, masa başı yönetim zihniyetinin ‘Cezayı artır; sorunu bitir’ gibi çağdışı yaklaşımı bu son mevzuatın maalesef ana temasını oluşturmaktadır. ‘Aile hekimliğini nasıl geliştiririm, vatandaşa nasıl daha kaliteli sağlık hizmeti veririm çabası yerine, sorunları nasıl kamufle ederim?’ zihniyetinin devam etmesinin zararını, buna sebep olanlar değil, halkımız çekmektedir. Masa başında aldığınız hukuki dayanaklardan yoksun kararların hiçbir geçerliliği yoktur. Bu ülkenin masa başında oturup siyasi rant elde etmek için sağlık politikası oluşturanlara değil, sahada kendisine hizmet eden, yaşlılarına, çocuklarına bakan, gebesini bebeğini emanet edeceği aile hekimlerine ihtiyacı vardır” diye konuştu.

“MOBBİNG UYGULANIYOR”

Türk Sağlık Sen olarak geçtiğimiz cumartesi (18 Nisan) tarihinde İzmir’de nöbete gitmeme oranları ile ilgili yaptığı çalışmaların sonuçlarını söyleyen Doğruyol, “18 Nisan 2015 Cumartesi günü İzmir’de toplam 329 ASM,1248 aile hekimliği biriminden,266 Aile Hekimi ve Hemşiresine nöbet yazılmıştır. Sabah saatlerinde 142 aile hekimi nöbetine gitmemiş, 124 aile hekimi nöbetine gitmiştir. Bu hafta sabah nöbete gitmeme oranı yüzde 53’tür. Toplum Sağlığı Merkezi’nden görevli arkadaşlarımızın denetlemesinden sonra, yani öğleden sonra tekrar kontrol ettiğimiz ASMlerimizden bir bölümünün daha kapandığını ve kapanan ASMlerimizde 47 aile hekimimizin ve hemşiremizin olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Yani öğleden sonra nöbete gitmeyen aile hekimi 189'a ulaşmış, yüzdelik oranı ise, yüzde 71 olmuştur. Yani ilimizde nöbete gitmeme oranı yüzde 71’dir. Başta Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere tüm bürokratların bu gerçeği bilmelerine rağmen inatla, ısrarla aile hekimliğinde çalışan hekim ve hemşirelere mobbing uygulamaya devam etmektedirler” dedi.

“YARGIYA TAŞIDIK”

Cumartesi iş bırakma eylemlerinin yasal hakları olduğunu belirten Doğruyol, Anayasa Mahkemesi’nden örnekler verdi. Doğruyol, “Anayasa Mahkemesi’nin; 18.09.2014 tarihli ve 2013/8463 başvuru numaralı kararı ile iş bırakma eylemine verilen cezanın Anayasa’nın 51. maddesinde yer alan sendika kurma hakkını ihlal ettiğine dair verilen karar, 6.01.2015 tarihli ve 2013/8517 başvuru numaralı kararı ile sendikanın aldığı karar doğrultusunda gerçekleştirilen 'uyarı grevi' eylemine katılan sendika üyesinin disiplin cezasıyla cezalandırılmasını 'sendikal hakkın ihlali' olarak nitelendiren karar, 6.01.2015 tarihli ve 2013/8516 başvuru numaralı kararı ile sendikasının aldığı karara uyarak göreve gelmeyen öğretmene verilen cezayı hukuka uygun bulan mahkeme kararının ortadan kaldırılmasına karar veren karar ve benzeri pek çok karara dayanarak, Türk Sağlık Sen olarak, yasal hakkımız olan cumartesi iş bırakma eylem kararını almaya devam edeceğizi bir kez daha beyan ediyoruz. Bundan sonraki süreçte yasalara uygun olmayan, hiçbir hukuki geçerliliği olmayan komisyon kararlarında imzası bulunan bürokratlara suç duyurusunda bulunacağımızı beyan ediyoruz. Aile hekimlerimiz ve hemşirelerimiz ile ilgili son yayınlanan ‘ödeme sözleşme yönetmeliği’ genel merkezimiz tarafından yargıya taşındığını da bilgilerinize sunarız” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.