TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İki haftadan fazla süren öksürüğünüzü ihmal etmeyin

Verem insanlık tarihinde binlerce yıldır var olan bir bakteri tarafından oluşan iltihabi, bulaşıcı bir hastalıktır. Dünya’da bütün ülkelerde tüberküloz vardır. Yılda 9,2 milyon insan bu hastalığa yakalanırken 1,6 milyonu ölmektedir. Hastalığın nasıl bulaştığı ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklama yapan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ayşe Dallı, Türkiye’deki vaka sayısında son yıllarda azalma gözlemlendiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2015 06:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İki haftadan fazla süren öksürüğünüzü ihmal etmeyin

Verem insanlık tarihinde binlerce yıldır var olan bir bakteri tarafından oluşan iltihabi, bulaşıcı bir hastalıktır. Dünya’da bütün ülkelerde tüberküloz vardır. Yılda 9,2 milyon insan bu hastalığa yakalanırken 1,6 milyonu ölmektedir. Hastalığın nasıl bulaştığı ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklama yapan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ayşe Dallı, Türkiye’deki vaka sayısında son yıllarda azalma gözlemlendiğini belirtti.

VAKA SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR

Yrd.Doç.Dr. Ayşe Dallı, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Küresel Tüberküloz 2013 Raporu”na göre 2012 yılında 8,6 milyon yeni vaka ve 1,3 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu, 2005-2006 yıllarında Türkiye genelinde yaklaşık 21.000 tüberküloz vakası varken, 2012 yılında kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 14.691’e düşmüştür” dedi.

Tüberküloz mikrobunun özellikle öksürme, hapşırma, konuşmakla havaya saçılan mikroplarının nefes yoluyla alınmasıyla bulaştığına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Ayşe Dallı, sokakta, dolmuşta, asansörde öksüren birisi ile kısa süreli temasla verem mikrobu bulaşma olasılığının çok düşük olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Dallı, “Bulaşma için genellikle verem hastası kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur.  Tüberküloz mikrobu çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ile, cinsel ilişki ile bulaşmaz. Aileden genetik (ırsi) olarak geçmez. Vücut direnci düşük kişilerde (AIDS hastaları, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara içimi) hastalık hızlı gelişebilir. Ya da yıllar sonra hastalık gelişebilir. Mikrop alıp enfekte olanlardan %10’u yaşamlarının herhangi bir döneminde hastalanırlar” diye konuştu.

İKİ HAFTADAN FAZLA SÜRÜYORSA…

İki haftadan uzun süren şikayetlerin mutlaka uzman hekimler tarafından takibinin yapılması gerektiğini söyleyen Yrd.Doç.Dr.Ayşe Dallı, “Öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, halsizlik, zayıflama (kilo kaybı), kan tükürme, göğüs ağrısı olabilir. Bu şikayetlerden özellikle öksürük, gece terlemesi, kilo kaybı yakınmaları olan hastalar mutlaka verem savaş dispanseri ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdırlar” dedi.

Tedavi süresi en az altı aydır

Tüberkülozun tedavisi olan bir hastalık olduğunu vurgulayan ve bu hastalıkta kullanılan çok güçlü ilaçların olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr.Ayşe Dallı, “Verem Savaşı Dispanserleri bu ilaçları ücretsiz olarak verir ve hastaları takip eder. Verem mikrobu, diğer mikroplara göre çok daha yavaş çoğalır, bu yüzden ilaçları uzun süre kullanmak gerekir. Tedavi süresi en az altı aydır. Ancak bazı özel durumlarda tedavi süresi uzayabilir. Tedavisi tamamlanmış kişilerin doktor tarafından tedavisi kesilir. Geçirilmiş tüberküloz hastalığın çok düşük de olsa tekrar etmesi olasılığı vardır” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.