TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vakfın ara vermeden yaşamasını diliyoruz

Heykeltıraş ve aynı zamanda Turgut Pura Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Varol Topaç ile Turgut Pura Vakfı’nın hedeflerini ve çalışmalarını konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2015 11:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Vakfın ara vermeden yaşamasını diliyoruz

EMİNE YALÇIN- Geçen günlerde Turgut Pura Vakfı’nın 34. heykel yarışmasını düzenlediklerini belirten Topaç, vakıf bünyesinde küçük bir galeri açarak sanatçıların özgün tasarımlarını sergilemelerine olanak vermeyi hedeflediklerini söyledi.

HEYKEL BÖLÜMÜNDE BİRÇOK ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİM

Turgut Pura Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Varol Topaç, İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi’nde görev yaptığını belirterek, aynı zamanda Kültürpark Sanat Galerisi Koordinatörü olarak çalışmalarına devam ettiğini ifade etti. Topaç, “Yaklaşık 13 yıl Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştım. Orada heykel bölümünde birçok öğrenci yetiştirdim. Aynı zamanda plastik sanatlar alanında hizmet veren Turgut Pura Vakfı’nda yakın zamanda yapılan seçim ile birlikte yönetim kurulu başkan yardımcısı oldum” dedi.

VAKFIN BENİM HAYATIMDA ÇOK AYRI BİR YERİ VAR

Turgut Pura Vakfı’nın yönetiminde olmanın kendisi için çok önemli olduğunu dile getiren Topaç, nedenini heykel eğitimi almaya vakıfta çalışmış olduğu ilk büstten sonra karar verdiğini açıkladı. Vakıfta bulunan atölyelerde kurslar verildiğine dikkat çeken Topaç, “Bende üniversite eğitimimden önce vakıfta bir çalışma içinde bulunmuştum. Vakıf bünyesinde yaptığım çalışmamdan sonra Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Heykel Bölümü’nde eğitim almaya karar verdim. Sonrasında öğrencilik hayatımda vakfın düzenlemiş olduğu yarışmalardan birincilik ödülü kazandım. Kültür Bakanlığı Devlet Heykel yarışmasından birçok kez ödüller aldım. Ayrıca vakfın düzenlemiş olduğu yarışmalarda jüri üyeliklerinde bulundum. Vakfın benim hayatımda çok ayrı bir yeri var. Turgut Pura Vakfı düzenlediği yarışmalarla Türkiye geneline hitap eden bir duruşu var. Fakat özelinde de İzmir’in kültür ve sanat yaşamında daha fazla aktif olması için yeni projeler geliştiriyoruz” diye konuştu.

ADINI DA ‘ODA GALERİ’ KOYACAĞIZ

Topaç, vakıf bünyesinde küçük bir galeri açarak sanatçıların özgün tasarımlarını sergilemelerine olanak vermeyi hedeflediklerini söyleyerek, “Açmayı düşündüğümüz galeri çok özel bir yapıya sahip olacak. Adını da ‘Oda Galeri’ koyacağız. Bu açılacak olan oda galeride sanatçı mekan için özel tasarladıkları işleri sergileyebilecek. Sanatçılar mekana uygun düşündükleri sayıda eserlerini sanatseverlerle buluşturabilecek. Önümüzdeki yıl sergi döneminde o galeriyi İzmir’de aktif olarak varlığını sürdürmesini vakıf olarak hedefledik. Vakfın daha fazla hizmet verebilmesi için bir takım desteklere de ihtiyacı var. Desteklerin çoğalması için vakıf üyelerinin artırılması gerekiyor. Vakfın daha faydalı işler ortaya çıkarabilmesi için bazı kurumlardan sponsorluk şeklinde destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

43 YAPIT SERGİLENEMEYE DEĞER GÖRÜLDÜ

Geçen günlerde Turgut Pura Vakfı’nın 34. heykel yarışmasını düzenlediklerini hatırlatan Topaç, kendisinin de yarışma koordinatörlüğünü yaptığını aynı zamanda da jüri üyesi olduğunu belirtti. Topaç, “Vakıf bu yılki yarışmasını sadece heykel dalında gerçekleştirdi. Yarışmaya ülke çapında 120 yapıt başvurdu. Tabi bu rakam önemli bir rakam. Yarışmaya Türkiye’nin birçok şehrinde katılım oldu. Jüri üyeleri 7 kişiden oluşan farklı bakış açılarına sahip farklı eğitim kulvarlarında olan kişilerden oluştu. Değerlendirme sonucunda 43 yapıt sergilenemeye değer görüldü. Sergilemeye değer bulunan yapıtlar arasından Başarı Ödülü, Mansiyon ve Jüri Özel Ödülleri almaya hak kazandı. Bu yarışma içinde elde edilen başarılar önemli. Çünkü çok değerli jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucunda elde edilmiş başarılardır. Tüm sanatçılar olarak vakfın ara vermeden yaşamasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

KUTU

TURGUT PURA VAKFI 34. HEYKEL YARIŞMASI SONUÇLARI

Turgut Pura Vakfı 34. Heykel Yarışmasına başvuran sanatçıların, farklı teknik, malzeme ve anlayışta üretilen toplam 119 yapıtı, Prof. Refa Emrali, Doç. Dr. Melek Şahan, Heykeltıraş Kemal Tufan, Doç. Arzu Atıl, Küratör Denizhan Özer, Prof. Lale Dilbaş ve Vakıf Başkan Yrd. Heykeltıraş Varol Topaç’tan oluşan seçici kurul üyeleri tarafından tek tek değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, 43 adet yapıt sergilenmeye değer bulunmuştur. Dört etapta yapılan değerlendirme sonucunda, sergilemeye değer bulunan yapıtlar arasından aşağıda isimleri yer alan sanatçılar, Başarı Ödülü, Mansiyon ve Jüri Özel Ödülleri almaya hak kazanmışlardır. Yapıtları ödül kazanan ve sergilemeye değer bulunan sanatçılarımızı kutlarız. Yarışmaya başvuran tüm sanatçılara teşekkür eder, vakfımızın gerçekleştireceği diğer etkinliklerde de buluşmayı umarak çalışmalarında başarılar dileriz.

Başarı Ödülü-Saniye Berber ‘Balance ‘

Başarı Ödülü-Özgür Ballı ‘Simulakra’

Başarı Ödülü-Ufuk Aldemir ‘Örtü’

Mansiyon-Aykut Hızlıok ‘İsimsiz’

Mansiyon-Ali Kanal ‘İlk Sıçrayış’

Naci Artun Özel Ödülü-Ayşenur Ceren Asmaz ‘İnsan Serisi’

Yıldız Şima Özel Ödülü-Ufuk Güneş Taşkın ‘İsimsiz’

İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Özel Ödülü-Tuğçe Aytürk ‘Başkalaşım’

Swıss Otel Özel Ödülü-Sezer Deniz ‘Yeniler’

VAROL TOPAÇ KİMDİR?                                                                                                                            

1967 yılında Ankara’da doğdu. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Lisans Programını bitirdi. 1999’da Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2001 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümüne Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2003’te Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Anasanat Dalı Yüksek Lisans Programını bitirdi. 2006 -2012 tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde Öğretim Elemanı olarak çalıştı. 2012 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisinde Heykeltıraş ve Kültürpark Sanat Galerisi Koordinatörü olarak çalışmalarına devam ediyor. 2013’te Avrupa Birliği Bakanlığı-Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca Hayat boyu Öğrenme Programı (LLP) kapsamında Müdürlük tarafından yürütülmekte olan 2013-1-DE2-GRU06-16292 8 referans numaralı “Everybody is an Illiterate” - “How to know how to learn” isimli projenin irtibat kişisi olarak - koordinatörlüğünü yapıyor.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.