TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahir İş Sanat İzmir Galerisi’nde

İş Sanat İzmir Galerisi, yeni sezonun ilk sergisinde ressam Mehmet Mahir’i ağırladı

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2014 08:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mahir İş Sanat İzmir Galerisi’nde

EMİNE ŞEKER

İş Sanat İzmir Galerisi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim üyesi ressam Mehmet Mahir’in kariyeri boyunca izlediği evreleri gözler önüne seren bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Tablolarını matematik, geometri ve müziğin ana dinamiklerinden oluşturan sanatçı, Türk ressamları arasında farklı bir estetik anlayış ve üsluba sahip.

Mehmet Mahir’in sergisi sanatçının ilk dönem figüratif betimlemeleri ve portreleri, soyutlamaları ve son dönem çalışmaları olmak üzere üç ayrı süreci kapsıyor. 1976’dan bu yana yapıtlarıyla sergilere katılan ve ilk kişisel sergisini 1982’de gerçekleştiren Mehmet Mahir’in, özellikle satranç ve müzik serileri sanat meraklıları tarafından ilgiyle karşılanıyor. Kariyeri boyunca 14 sanat ödülüyle onurlandırılan sanatçı, resim sanatının yanı sıra karikatür sanatıyla da yakından ilgileniyor. Sonsuzluk, zaman ve kâinatın yapısı gibi konuları işleyen sanatçının tablolarında, yansıma, karşıtlık ve üç boyutluluk kavramları yer alıyor.

SATRANCI HAREKETLENDİRDİM

İş Sanat İzmir Galerisi’nde eserleri sergilenen Mehmet Mahir, sergide irili ufaklı 72 eserin yer aldığını belirterek, “Bu sergi 6. Kişisel sergim. 52 tanesi orta ve büyük boy. Kibele’den sonra oluşan bir sergidir. Aslında bu eserler için jübilemi yapıp Kibele’de noktalamıştım. Yüksek alanlı olan eserlerim bu sergide yer almadı. Bunun için oranın bir özeti diyebiliriz. Bir bu kadar resim kadar görücüye çıkmak üzere evde bekliyor. Sergide sosyal içerikli resimler var. Mesela satrancı hareketlendirmek istedim. Önemli olan bir konu üzerine odaklanıp onu geliştirmektir. Tek bir parça bu sergiyi oluşturdu. Serginin ilk günü olması sebebi ile resim izleyicisini bulamadık. Geldikleri zaman göreceğiz. Sanatseverlerin böyle etkinliklere ilgili olması ve bu eserleri anlamaları için soru sormaları gerekiyor” dedi.

İş Sanat İzmir Galerisi’nde sergilenen Mehmet Mahir’in eserleri 6 Aralık 2014 tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak.

MEHMET MAHİR KİMDİR?

1948 yılında 1 Mayıs tarihinde Tarsus’ta dünyaya geldi. 1955’de eğitimine Tarsus Cumhuriyet İlkokulunda başladı. 1960 yılında Tarsus Orta Okulu’nda birinci sınıfı tamamladıktan sonra ikinci sınıfa Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nde devam etti. 1968 yılında liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavlarına girerek Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesinin Felsefe Bölümü’nü kazandı. 1969’da yeniden üniversite sınavlarına girerek Ankara Üniversitesi Botanik Bölümü’nü kazanarak bu bölüme kaydını yaptırdı fakat sonrasında ODTÜ Matematik Bölümü’nü de kazandığını öğrenip kaydını bu bölüme yaptırdı. Mehmet Mahir ODTÜ Matematik Bölümü’nde üç buçuk yıl okudu. Ayrıca güreş ve boks sporlarıyla da aktif olarak uğraştı. 1972 yılında katıldığı ODTÜ Öğrenci Yurdu’nun Müdürü yaptığı resimleri gördüğünde ona İstanbul’da Güzel Sanatlar Fakültesi’nden söz etti. Bunun üzerine Mehmet Mahir, akademiye girek için eğitimini yarıda kesip üç buçuk yıl sonra Mersin’e ailesinin yanına döndü. 1973 yılında yetenek sınavını kazanarak İDGSA Resim Bölümü’nde eğitimine altı atölyeden biri olan Dinçer Erimez atölyesindeki resim çalışmaları ile başladı. 1975’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünde öğrenci olan Banu Alkım ile evlendi. 1976 yılında uygulamalı atölyelerden Kemal Bilensoy’un fresk atölyesini seçerek oradan sertifika aldı. Eğitimi sırasında karikatürle uğraşan Mehmet Mahir yurtiçinde ve yurtdışında önemli karikatür yarışmalarına katıldı ve iki ödül aldı. 1978’de mezun olduktan bir hafta sonra asistanlık sınavına girerek başarılı oldu. 1981’de kısa dönem askerlik görevini Burdur’da tamamladı. Aynı yıl kızı İkbal Elif dünyaya geldi. 1982 yılında 16. DYO Resim Yarışmasından mansiyon aldı. İlk kişisel sergisini Beyoğlu Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde gerçekleştirdi. 1983’de sanatta yeterlilik derecesi aldı. 1989 yılında aynı kurumda Doçentlik derecesini aldı. 1992 yılında Maçka Destek Galerisi’nde ikinci kişisel sergisini gerçekleştirdi. 1996 yılında Profesörlük unvanını aldı. 2010’da Gizemli Oyunlar başlıklı üçüncü kişisel sergisini Maçka Bali Art Gallery’de gerçekleştirdi. 2012 yılında Müzik temalı Sesin Büyüsü başlıklı dördüncü kişisel sergisini Maçka Bali Art Gallery’de gerçekleştirdi. Sanatsal çalışmalarıyla yurtiçi ve yurtdışında birçok sergi ve yarışmaya katılan sanatçı 14 ödül kazandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.