TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atatürk Orman Çiftliği mücadelesi

Ege Çevre ve Kültür Platformu’nun düzenlediği 'Atatürk Orman Çiftliği, Kaçak Saray ve Kent Mücadelesi' konulu panel, İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2015 07:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Atatürk Orman Çiftliği mücadelesi

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Eş Sözcüsü Hülya Yılmaz'ın yönettiği panelde Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Avukatı Gökçe Bolat, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi üyesi Çevre Mühendisi Ethem Torunoğlu, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu üyesi Redife Koçak görüşlerini açıkladı. Panelde ilk sözü alan Ethem Torunoğlu, Atatürk orman çiftliği mücadelesinin bir sürpriz olmadığını söyleyerek, “Türkiye kentlerindeki talan ve yağma sürecinin sonucunda bu noktaya geldik. Bu sadece Türkiye'ye de özgü değil. Geri kalmış, az gelişmiş ülkelerde kentlerde yaşanan sorunlardan biridir. Kentsel dönüşüm, sağlıklı kentler, sürdürülebilir kalkınma gibi kavramların içeriği Türkiye'de boşaltılıyor, yanlış şekilde doldurularak karşımıza çıkarılıyor" diye konuştu.

“HEYKELİ GÖRÜNCE İNANAMADIM”

Torunoğlu, park yapılmak istenen eski hayvanat bahçesi önündeki kavşakta transformers heykeli dikilmesine önce inanamadığına değinerek, “Bunlardan daha çok yere konulacakmış. Kaçak sarayda korumalar vardı. Şimdi de postmodern korumalar yerleştirilmeye başlanıyor. Atatürk Orman Çiftiliği'yle ilgili ısrarlı bir direniş vardır. Çiftlikteki ekosistem bozulmuştur. Kesilen ağaçlar yerine dikilenler ekosistemi getiremez" dedi.

Panelde ikinci olarak söz alan Redife Koçak ise AOÇ'yi Cumhuriyet'in özgün değeri olarak gördüklerini belirterek, “Orman köylüsünü kalkındırmak gerekçesiyle 2/B arazilerini sattılar. Ankara'nın en önemli ekolojik eşiği olan doğal ve tarih parçası olan miras değerleri olan AOÇ'ye kontrollü kullanım yaptıklarını söyleyerek eşi benzeri görülmemiş yoğunlukta yapı yaptılar. Bir de lunaparklar yapacaklar. Atatürk AOÇ'yi inatla kurmuştu. Kuruluş aşamasına modern tarımın örneğini oluşturmuştu. AOÇ tam bağımsızlık rol modelidir. Kalkınmanın rol modeldir. Planlı kentleşmenin rol modelidir. Bizim Kaçak Saray dediğimiz yapı için 53 hektar aldılar. 90 hektara çıkaracaklar"ifadelerini kullandı.

“HUKUK KATLİAMI YAŞANIYOR”

Ulusal bellek katliamı yaşanmasının yanında bir de hukuk katliamı yaşandığını belirten Avukat Gökçe Bolat, yargının gecikmesi nedeniyle AOÇ talanını durduramadıklarını söylerek, "AOÇ arazileri konusunda 50 dava açtık. Dava sayısının AOÇ'nin ne kadar talan edildiğin ortaya koyuyor. Bilgi alamama nedeniyle de dava açtık. Seçimler sonrası tablo düzelmezse, bu 50 dava 150 dava olur. AOÇ'de araziler her ne kadar kaçak sarayla talan edilmişse de hala kalan çok arazi var. Bu arazilerde çok göz olduğunu biliyoruz. AOÇ 1925 yılında kurulmasına bu yana yüzde 42 arazisini kaybetti. Kimi protokollü, kimi kanunla araziler verilmiş. Bunları da araştırıyoruz. Cumhurbaşkanı'nın kullandığı inşaat Başbakanlık olarak başlayan inşaatın imar planının durdurmamıza karşın ruhsat verildi" dedi.

Panelde en son sözü alan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan da verdikleri mücadeleyi bugüne kadar yaşanan gelişmeleri ve bundan sonra neler yapacaklarını anlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.