TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okul korkulacak bir yer değil

Doğanlar Mahallesi’nde bulunan Batıçim İlkokulu Müdürü Kemal Ceylan, ilkokulda alınan eğitimin önemine dikkat çekerek, okulda bulunma amaçlarının öğrenciler olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2015 08:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Okul korkulacak bir yer değil

EMİNE ŞEKER

Batıçim İlkokulu Müdürü Kemal Ceylan, okula 1 Kasım 2013 tarihinde atandığı belirterek, yaklaşık 15 aydır Batıçim İlkokulu’nda müdür olarak çalıştığını ifade etti. Ceylan, “1990 yılında Gazi Üniversitesi’nden mezun oldum. Yaklaşık 16 yıldır meslek hayatındayım. İlk görev yerim Siirt Eruh ilçesi oldu. Siirt’te yaklaşık 6 yıla yakın çalıştım. Aynı zamanda zorunlu hizmetimi de orada tamamladım. Siirt’ten sonra İzmir’in ilçesi olan Bergama’ya atamam gerçekleşti. 2 yıl Bergama’da çalıştıktan sonra da 1998 yılından beri İzmir metropolünde çalışıyorum. Yaklaşık 7 yıl boyunca bir yöneticilik hayatım var” dedi.

BAŞARILI OKULLARDAN BİRİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ

Eğitim, bilim, sanat, kültür, spor, ahlak ve terbiye, iletişim alanlarında İzmir’de ve bulundukları bölgede en başarılı okullardan biri olmayı vizyon edindiklerini vurgulayan Ceylan, “Okulumuz özellikle, çevre faktörlerini de dikkate alarak; sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yönü ile etkili ve verimli bir şekilde, eğitim-öğretim faaliyetlerini uygulayan (göç alan bölge olması nedeniyle), öğrencilerin yeteneklerine ve ihtiyaçlarına yönelik eğitim hizmetini sunan ( mesleki eğitim ağırlıklı), geleceğe yönelik, öğrencilerin sosyal, kültürel ve ekonomik gereksinimlerini karşılayan eğitim-öğretim modelini uygulayan, okuldaki öğrenmenin kalitesini artıran, düşünen, araştıran, bilgiye ulaşma yollarını öğrenen, hedef belirleyerek bilgiyi günlük yaşamda kullanan bireyler yetiştirmek ve Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda iyi bir vatandaş yetişmeleri noktasında aileleriyle işbirlikçi şekilde okul-veli diyalogunun sağlanmasını da misyon edinmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.

BORNOVA’NIN EN BÜYÜK İLKOKULU

Ceylan, okulun Bornova ilçesinin Doğanlar Mahallesi’nde bulunduğunu açıklayarak, sosyal ve kültürel açıdan göç olan bir bölge olduğunu söyledi. Ceylan, “Bölgemizde Kars, Batman, Van ve Ağrı illerinden göç eden vatandaşlarımız hayatlarını sürdürüyor. Mahallemizin geçmişi çok eski yıllara dayanmıyor. Yaklaşık 30 yıl önce meydana çıkan bir mahalle. 4+4+4 eğitim sistemi ile 3 yıl önce başlayan bir süreçle okulların tipleri tekleşti. Bizim okulumuzda yasa gereği ilkokullaşan bir ilkokul. Okulumuz Doğanlar Mahallesi’nin tek ilkokuludur. Aynı zamanda Bornova ilçesinin en büyük ilkokuldur. Geçen yıl 2 bin öğrencisi vardı. Bu yıl bu sayı biraz daha azalma gösterdi. Şu an mevcut sayımız yaklaşık bin 900 öğrencimiz var. 93 öğretmenimizle birlikte eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürütüyoruz. 4 tane müdür yardımcımız var. Kadrolu 1 tane hizmetli personelimiz var. Diğer çalışan personelimiz ya hizmet satın alma yolu ile kendi (okul aile birliği) imkanlarımızla ya da ilçenin zaman zaman hizmet satın alma yoluyla göndermiş olduğu kişiler çalışıyor” şeklinde konuştu.

İMKANSIZLIKLARLA BAŞLADIM

Çevrede bulunan velilerin gelir düzeyinin az olmasından dolayı şartların zor olduğuna dikkat çeken Ceylan, okula velilerin yaptıkları katkının kısıtlı olduğunu ifade etti. Ceylan, “Okulumuzun bazı eksikliklerini çevremizde tanıdığımız kişilerin yaptıkları yardımlarla gidermeye çalışıyoruz. Okula geldiğimden beri ciddi anlamda sürekli yenilenme içerisindeyiz. 2014 yılının Ocak ayında okulumuzun A blok binasının çatısı tamamen yenilerek yeni bir çatı yapıldı. Bu okulda 2 kere kısa devre elektrik kontağında dolayı yangın çıkmış. Komple elektrik sistemi değişti. Dolayısıyla elektrik kanalları yenilendi. Bina içinde bulunan koridorlarda iyileştirmeler yaptık. Okulda bulunan bazı odalarda yenilemeler yaptık. Okulda materyallerle ilgili ciddi sıkıntılarda vardı. Okula müdür olarak atandığımda imkansızlıklarla başladım. Benden önceki yöneticileri ne eleştirdim ne de eleştirttim. Demek ki o dönemde başka şartlar mevcutmuş” diye konuştu.

POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI

Ceylan, velilerin okulda mevcut olan eksikliklerin devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşündüklerini söyleyerek, bu düşüncenin de devlet okulu olmasından dolayı kaynaklandığını belirtti. Ceylan, öğrencilerin sayı olarak fazla olmasından dolayı diğer okullara göre daha çok okul içinde arıza olduğunu vurgulayarak, “Devlet gerektiği yerde elbette eksiklikleri gideriyor. Ama okul içinde bir cam kırıldığında ya da bir kapının kolu bozulduğunda bunu bizim karşılamamız gerekiyor. Yine de böyle bizim gibi okullara hem Bakanlığımızın hem de Müdürlüğümüzün pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

VELİLER ÇOCUKLARINA DESTEK OLSUNLAR

Okula gelmeyen öğrencilerin tespit edilmesi için geçen dönem yönetim olarak bir çalışma yürüttüklerini anlatan Ceylan, ciddi manada öğrenciler tarafından yapılan sürekli devamsızlık sorunun olduğunu ifade etti. Ceylan, “Gerekli yerlerle iletişime geçilerek öğrencilerin adreslerini tespit ettik. Daha sonrasında ailelerimize giderek eğitim ve öğretimin önemini anlattık. Yaptığımız bu çalışma olumlu yönde sonuç vererek birçok öğrencimizi tekrar okula kazandırdık. Çocuklar okula geliyorlar. Ama okullaşma oranı ile birlikte nitelik açısından sıkıntı var. Çocuk büyüdükçe velinin okula karşı ilgisi biraz daha düşüyor. Bu durum belki hemen hemen her okulda yaşanıyor. Eğer ki çocuk kendi başarısını ailesinin beklentisi ile örtüştürürse aile destek olmaya devam ediyor. Biz istiyoruz ki velilerimiz çocuklarını her şekilde merak etsin. Ne olursa olsun çocuklarına destek olsunlar” ifadelerini kullandı.

SURİYELİ ÖĞRENCİLERİMİZİN BİR KISMI TÜRKÇE BİLİYOR

Ceylan, yaklaşık 70 öğrencinin Suriyeli olduğunu belirterek, eğitim ve öğretim hayatlarını diğer sınıflarla birlikte sürdüklerini söyledi. Ceylan, “Okulumuza gelen Suriyeli öğrencilerimiz için öncelikle bir oryantasyon kursu açtık. Yaptığımız kurs sonrasında yaş gurubu itibari ile kendi yaş guruplarına uygun olan sınıflara yönlendirdik. Suriyeli öğrencilerimizin bir kısmı Türkçe bilirken diğer bir kısmı öğretmenlerimizin çabaları ile öğreniyorlar. Yeni bir alfabe ile tanıştıkları için öğrenmeleri biraz zaman alabiliyor” şeklinde konuştu.

EĞİTİMİN ÖNEMİ TARTIŞILAMAZ

İlkokulda alınan eğitimin önemli olduğuna dikkat çeken Ceylan, “Çocuk ilkokul çağında eğitim ve öğretim çerçevesinde okulda aldığı eğitim bilinçaltına yerleşir. Dışarda ya da ailesinde gördüğü olumsuz davranışları okulda gösterilen olumlu davranışlarla karşılaştırdığı zaman kendisine olumlu davranışları kazandıracaktır. Bir bireyin haklarının, özgürlük alanlarının, hukukun ve aynı zamanda sorumluluklarında çerçevesinin çizildiği bunlar üzerinde yaşamın şekillendiği bir ortamda çocuk kendine bundan sonraki hayatında bir yol çizecektir. Çocuk bir kıyaslama yaparak bir değerlendirme yapacaktır. Dolayısıyla okulun ve eğitimin önemi tartışılamaz” diye konuştu.

ŞİDDET ASLA KABUL EDİLİR BİR ŞEY DEĞİL

Ceylan, okulda bulunma amaçlarının öğrenci olduğunu vurgulayarak, yapılan kurullar ve toplantılarda öğrenci üzerinden yapıldığını ifade etti. Ceylan, “Proje kapsamında yaptığımız çalışmaları çocuklara belirlediğimiz saatlerde anlatıyoruz. Artık çocuklara ‘yapma, etme, gitme’ demenin hiçbir anlamı yok. Öncelikle öğrencinin karşısında bulunan kişi her kimse öğrenciye karşı saygılı olacak. Öğrenciye karşı sevgi gösterecek. Çocuğa karşı uygulanan şiddet asla kabul edilir bir şey değil. Bunun bir mazereti olmaz. Çocuğun ne problemi olursa olsun sonuçta o bir çocuk” dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLİYORUM

Çocuğun iyi bir birey olması için öncelikle çevresinde bulunan kişilerin dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Ceylan, sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim ve öğretim gören tüm öğrencilerimizin yaşamı boyunca sağlıklı ve mutlu olmalarını istiyorum. Sağlıklı ve mutlu olduktan sonra zaten başarı kendiliğinden geliyor. Öğrencilerimizden okulu, arkadaşlarını, ailelerini, öğretmenlerini ve çevrelerinde bulunan herkesi yürekte sevmelerini istiyorum. Bu duygulara yoğunlaşan öğrencilerin hem kendilerine hem de ülkesine faydası olacaktır. Okul korkulacak bir yer değil mutlu olunacak bir yerdir. Yaptığımız her çalışma öğrencilerimiz için kendilerine hayat boyu sağlık ve başarılar diliyorum.”

BATIÇİM İLKOKULU’NUN TARİHÇESİ NEDİR?

Okulumuz Bornova Doğanlar Mahallesinde olup, Batı Anadolu Çimento Fabrikası ile İzmir Valiliği (Milli Eğitim Müdürlüğü) arasında yapılan protokol çerçevesinde 3788 metrekare Hazine Arazisi üzerine12. 02. 1994 tarihinde temeli atılmıştır. Temel atma töreni devrin Milli Eğitim Bakanı Sayın Nevzat Ayaz ve İzmir Valisi Sayın Kutlu Aktaş tarafından gerçekleştirilmiştir. Batıçim İlköğretim Okulu 19 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak 29. 09. 1995 tarihinde devrin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel tarafından hizmete açılmıştır. Okul hizmete açıldıktan sonra, büyük bir performans ve ekip çalışmasıyla eğitim-öğretim ile ilgili çağdaş eğitime yönelik teknolojik donanım sağlanmıştır. Ayrıca okul bahçesinde 18 derslikli ek bina inşaatı 6 ay gibi kısa bir sürede inşa edilmiş olup, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında donanımlı olarak hizmete açılmıştır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.