TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Roman havası’ dizisine tepki

Tire Romanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, özel bir televizyon kanalında yayınlanan Roman Havası isimli dizinin, Romanlar'ı ve kültürlerini çok yanlış ve yanıltıcı şekilde işlediğini, kötü algı oluşturulduğunu ileri sürerek yayından kaldırılmasını istedi

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2014 05:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Roman havası’ dizisine tepki

Tiromder Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, Romanlar adına yaptığı basın açıklamasında, 'Roman Havası' isimli dizinin Romanlar ile daha önce iletişimi bulunmayan kişiler üzerinde olumsuz bir algı yarattığını ileri sürdü. Bu dizinin ilk olmadığını belirten Karabacak, "Romanları aşağılayan bu havayı 1980'lerde 'Gırgırıye' serisinde, 1990'larda, 'Darbukatör Bayram', 2000'lerde 'Görgüsüzler' ve 'Cennet Mahallesi' isimli televizyon dizilerinde görmüştük. Son 30 yılda Romanlar'ın hayatında çok şey değişmesine rağmen ne yazık ki, medyadaki temsilinde hiçbir değişiklik olmamıştır. Hayatında Romanlar ile daha önce hiçbir ilişki kurmayan birinin ya da Roman kültürüne ve toplumuna dair hiçbir şey duymamış bir çocuğun 'Roman Havası' gibi dizileri izledikten sonra, kafasında oluşturulmak istenen algı şudur, ‘Romanlar hayatlarında eğlence ve kavgadan başka hiçbir şey ile ilgilenmeyen, vurdumduymaz, kaygısız, paraya tapan, çıkarları için en temel ahlaki değerlerden yoksun hırsızlık ve dolandırırcılık gibi toplumsal etiğe aykırı davranışlarda bulunan medeniyet görmemiş, küfürbaz ve dengesiz insanlardır.' Romanların yaşamını sempatik gösterme iddiasındaki bu dizi, maalesef Romanlara ön yargılı ve ayrımcı bakış açısını alenen ekranlar aracılığı ile yaymaktadır. Roman Havası, 75 milyonun gözü önünde Romanlar'ın kişiliğine, kimliğine, kültürüne ve onuruna saldırmaktadır" dedi.

 

ÖZELEŞTİRİYE DAVET ETTİ

Medya kuruluşlarını özeleştiri yapmaya davet eden Karabacak, "Bu dizi, gerçeklerden tamamen kopuk. Romanlar'ın gerçek yaşamlarını ve sorunlarını maskelemektedir. Çünkü, Romanlar'ın çözülmeyi bekleyen son derece ciddi ve acil sorunları bulunmaktadır. Ülkemizin en dezavantajlı gruplarından biri olan Romanlar, yoksulluk, sosyal dışlanma ve ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlarla boğuşmaktadır. Dizide resmedildiği gibi Roman mahalleleri 'Vur patlasın, çal oynasın' mekanları değildir. Romanlar'ın hiçbir sorununa değinmeyen bu diziler, onların yaşamını adeta bir peri masalı gibi resmetmektedir. Roman denildiğinde sadece Roman dansı ve müziğini akla geliyor, en can yakıcı sorunlar görmezden geliniyor" diye konuştu.

 

"ROMAN KADINLARINI AŞAĞILIYOR" İDDİASI

'Roman Havası' isimli dizinin en çok da kadınları aşağıladığını vurgulayan Karabacak, şöyle devam etti:

"Roman kadınlarını bir arzu nesnesine indirgemekte, kadınların verdikleri yaşam mücadelesini yok sayarak bedenlerini ve cinselliklerini ön plana çıkarmaktadır. Oysaki, Roman toplumunda yoksulluk ve dışlanmanın yükünü en derinden yaşayanların başında kadınlar gelmektedir.

 

 

Ülkemizde Roman kültürünün sanatsal ve kültürel yaşantımızın bir parçası olmasını elbetteki önemsiyoruz. Ancak sanat adına, Roman kültürünün dejenerasyonunu, romanların insan onuruna yakışmayan bir şekilde temsil edilmesini asla kabul etmiyoruz. Dizinin derhal yayından kaldırılmasını, yayınlandığı kanalın yöneticileri, dizinin yapımcıları özür dilemesini istiyor ve RTÜK başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bu ayrımcı yayınlar konusunda göreve davet ediyoruz." (DHA/İZMİR)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.