TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konak Tüneli’nde kritik süreç

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun, sit alanlarını tahrip ettiği ve halkı mağdur ettiği gerekçesiyle mahkemeye verdiği proje hakkında bir basın açıklaması gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2014 08:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Konak Tüneli’nde kritik süreç

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun, sit alanlarını tahrip ettiği ve halkı mağdur ettiği gerekçesiyle mahkemeye verdiği proje hakkında bir basın açıklaması gerçekleştirildi

DAVUT İPEK

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun, sit alanlarını tahrip ettiği ve halkı mağdur ettiği gerekçesiyle mahkemeye verdiği proje hakkında Konak Tüneli’nin Varyant girişinde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Yargı süreci devam eden projenin basın açıklamasında söz alan Şehir Plancıları Odası 2.Başkanı Uğur Bayrak, “Kamuoyunda Konak Tünelleri olarak bilinen, Konak-Yeşildere Bağlantı Yolu Projesi; iktidarın kentlere, tarihe, kültürel bellek ve birikime bakışındaki nobranlığı, yıkıcılığı, vurdumduymazlığı görmek, anlamak açısından önemli bir örnektir. Tünelin başladığı nokta olan ve hali hazırda şantiye alanına dönüşerek, başta semt sakinleri olmak üzere, yolu Konak’a düşen neredeyse her kentliyi etkileyen proje alanı; Kentsel Sit, Tarihi Sit ve 2. ve 3. Derecede Arkeolojik Sit ile 2. Derecede Doğal Sit Alanı’nın ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli yapıların bir arada bulunduğu bir alandır. Bu kadar önemli bir alanda arkeojeofizik araştırmalar yapılmadan, jeolojik etütleri olmadan, kentin ulaşım planında etüt edilmeden, ayrıntılı bir projesi hazırlanmadan, tünel projesine başlanması ile birlikte tüm bu korunması gerekli katmanlar birer birer yok edilmeye başlanmıştır” dedi.

DAVA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Konak Tünellerine ilişkin dava sürecinin devam ettiğini belirten Başkan Bayrak şunları da söyledi, “O dönem yargıya taşınabilecek tek idari işlem olan 23.11.2011 tarih ve 155 numaralı Koruma Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması takiben, takiben de iptaline karar verilmesi için TMMOB Şehir Plancıları Odamız tarafından dava açılmıştır. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Nazım ve Uygulama İmar Planlarına ilişkin yine öncelikle yürütmesinin durdurulması, takiben de planların iptaline karar verilmesi için de TMMOB Şehir Plancıları Odamız tarafından dava açılmıştır. Dava süreci devam ederken, tünel inşaatı alabildiğine hızlı bir şekilde başta tarihi değerlerimizi, yaşam alanlarımızı yok ede ede devam etmektedir. Yok olan, gelecek nesillere bırakmak üzere bize emanet edilen tarihtir, kültürdür, bellektir. Yıllardan beri bu bölgede yaşayan insanlar, neye hizmet etiği ya da edeceği tartışmalı, kamu yararı adı altında kamuya yük olan bir proje yolu ile yerlerinden edilmek istenmektedirler. Sadece hukuksuz olmakla kalmayıp gayri ahlaki de olan bir yöntemle bunu sağlamaya çalışmaktadırlar.”

“KÜLTÜR VARLIĞI YOK EDİLİYOR”

Şehir Plancıları Odası 2.Başkanı Uğur Bayrak, yapılan çalışmaların son derece tehlikeli olduğunu da söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu ölçekte bir projenin üstündeki yapılaşma ile jeolojik açıdan meydana getireceği tehlikeler açık olmasına karşın, bu durum göz ardı edilerek, gerekli etütler, incelemeler yapılmadan, başlanan tünel, toprak altındaki kültür varlığını yok ederek ilerlerken, toprak üstündeki dokuyu ve yaşamı da yok etmektedir. Kenti ilgilendiren her konu öncelikle bu kentte yaşayan insanları ilgilendirdiği kadar bu kenti yönetmesi için bu kente yaşayan insanlar tarafından seçilen yerel yönetimleri de ilgilendirmektedir. Tünel inşaatının bölgede yer alan yapılara zarar vereceğini bildiren ve yargıya taşıdığımız dilekçede bunun belirtilmesine ve bu konuda hiçbir bilimsel çalışma yapılmadan, bu durum kendi idaresince de reddedilmesine karşın, bugün geldiğimiz noktada, Bakanlığın ev sahiplerine yapmış olduğu tebliğler ne yazık ki bizi haklı çıkarmaktadır. İşte bu nedenlerden dolayı kaçak başlayan Konak-Yeşildere Bağlantı Yolu Projesi’ni yasallaştıran, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan imar planlarına ilişkin dava süreçleri devam ederken, tüm kamu idarelerinin kent kimliğinin korunması için üzerine düşen görevleri yerine getirmelerinin asli görevleri olduğunu biz kez daha hatırlatırız. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak, kentlerimize, yaşam alanlarımıza yönelik bu saldırılara, her platformda karşı duracağımızı belirtir, yargıya taşıdığımız Konak Tüneli projesi nedeniyle mağdur olan halkımızın yanında yer aldığımızı ve sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.