TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Umut dağıtıcıları risk altında

Yılbaşı Büyük Çekilişi için zengin olabilme hayaliyle vatandaşların yoğun ilgisini çeken Milli Piyango seyyar bayileri gün içinde üzerlerinde taşıdıkları nakit ve biletlerin çalınma ve gasp edilmesi riski ile tedirgin bir ortamda çalışıyor

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2014 07:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Umut dağıtıcıları risk altında

HAMZA GÜL

Milli Piyango’nun 31 Aralık 2014 Yılbaşı Özel Çekilişi biletlerinin satışı devam ediyor. Cadde, sokak ve meydanlarda sık sık karşılaşılan seyyar satıcıların şu günlerde en büyük korkusu üzerlerinde taşıdıkları nakit para ve bilet destelerinin çalınma veya gasp edilme olayları. İzmir’de son iki gün içinde iki Milli Piyango seyyar satıcısının saldırıya uğrayarak paralarını ve biletlerini hırsızlara kaptırması diğer satıcıları tedirgin etti. 4 yıldan bu yana Cumhuriyet Meydanı Swiss Otel köşesinde seyyar Milli Piyango bayiliği yapan bir çocuk babası emekli Sefer Saygılı, yılbaşı öncesi satışların iyi gittiğini ancak bu günlerde olabilecek hırsızlık olaylarını için oldukça tedirgin olduklarını belirtti. Cumhuriyet Bulvarı’nın, Gazi Osman Paşa Bulvarı köşesinde seyyar tezgahında yağmur, soğuk demeden bilet satışı yapan Saygılı, “11 ay boyunca bu işin bütün çilesini çekiyoruz. Bir ay da yılbaşı için bütün birikimimizi bu çekilişin biletlerine yatırıyoruz. En azından bu ay yapacağımız satış diğer aylarımızın ortalamasını dengelesin diye bütün umudumuzu bu ayki büyük ikramiye çekilişine bağlıyoruz. Bunda da geçen iki günde iki arkadaşımız saldırıya uğrayarak hem darp edildiler hem de üzerlerindeki para ve biletleri çalındı. Şimdi bu arkadaşlar mağdur, biz bir yandan onlara üzülürken bir yandan da bizim de başımıza böyle bir felaket gelmesin diye dua edip duruyoruz” dedi.

SEYYARLARIN ŞANSSIZLIĞI

Milli Piyango idaresinin büyük alışveriş merkezleri ile marketler ve PTT şubelerinden bilet satışı yapmasının kendilerini üzdüğünü ve kendilerine yapılan bir haksızlık olarak gördüklerine dikkat çeken Sefer Saygılı, “Biz 11 ay boyunca yazın sıcağı, kışın yağmuru soğuğu demeden bu işin bütün eziyetini çeken seyyar bayiler, bir ayda biraz durumu düzeltelim derken birden buna güçlü ve avanta ortaklar çıkıyor. Bizlere yüzde 10 satış komisyonu veren idare AVM’ler ve PTT ile çok satış yapan büyük bayilere yüzde 12 komisyon veriyor. Bu kurumlar bir ayda ne kadar para yatırırsa işte ay sonunda yüzde 12 otomatik kazanç garanti. Piyasada iyi para. Parası olanın para kazanacağı avanta bir iş. Zaten AVM, Market ve PTT bu nedenle bu ayda bizim haksız ortağımız oluyor. Bize yapılan bu haksızlığın giderilmesi gerek. İdarenin biz emekçi seyyar bayileri bir şekilde koruyup kollamasını istiyoruz. Yıl boyunca cefasını biz çekiyoruz Aralık ayında sefayı bu haksız ortaya çıkan ortaklar sürüyor. Birde üstüne üstlük son dönemde bilet fiyatlarının yüksekliği de göz önüne alındığında soygun ve gasp olayları korkulu rüyamız haline geldi. Bu anlamda iki arkadaşımız mağdur oldu. Bizler de hem kendimiz dikkatli davranmaya ve bilmediğimiz yerlere girmeye korkar durumdayız” diye konuştu.

KÖŞEYİ DÖNDERİYORUM

4 yıldan beri bulunduğu köşe başında sattığı biletlerden ‘Köşeyi dönenlerin’ olduğunu belirten Saygılı, yıllar içinde değişik çekilişlerde sattığı biletlere büyük ikramiye dahil çok ikramiye dağıttığını belirterek, “Benden aldıkları biletlerle köşeyi dönenler oldu, ben de bir gün döner mi umuduyla işime devam ediyorum. Bizim kendimizi korumamız mümkün değil, şimdi tezgah üzerinde tam, yarım ve çeyrek bilekler ile ‘Kazı Kazan’ denen biletler yaklaşık iki bin lira civarında. Şimdi sadece tezgahın üzerinde 2 bin lira civarında bilet var, elimdeki destede ise 5 bin liraya yakın bilet bulunuyor. Ayrıca çantamda bulundurduğum tam ve çapraz seri biletleri de hesapladığımda gün içinde ister istemez gelen giden herkese kuşku ile yaklaşıp dikkatli olmaya çalışıyorum. Ne kadar dikkatli olursam olayım, bu tür hırsızlık ve gasp olaylarına karşılık Milli Piyango idaresi bizi bir şekilde sigortalamalı. Bizim buna imkanımız yok, ancak senelerdir piyangonun isimsiz kahramanı olarak bu kuruma emek veriyoruz. Buna karşılık bu büyük çekilişlerde bizlere bu tür risklere karşı güvence altına alması en azından biraz tedirginliğimizi azaltır. İzmir genelinde bin 500 seyyar bayi bütün yıl boyunca çalışıyor, yılbaşı büyük çekilinde ise bu sayıya bir 600 seyyar bayi daha ekleniyor. Ayrıca diğer illerden gelenler ile yukarıda belirttiğim AVM, Marketler ve PTT’yi de buna eklersek bize ne kadar büyük haksızlık yaptığı ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.