TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurtuluş 'İmar'da

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Boğaziçi Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Yaşar Çavdan’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele ve

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2014 07:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kurtuluş 'İmar'da

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Boğaziçi Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Yaşar Çavdan’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (147 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Boğaziçi Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35120

Mahallenin nüfusu:  4.200

Mahallenin seçmeni: 3.150

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 33

Mahallenin muhtarı:  Yaşar Çavdan

Konak’ın Tepecik Hastaneler bölgesinin eski yerleşim yerlerinden birisi olan Boğaziçi Mahallesi Bizim Mahalle’nin 147. Durağı oldu. 30 Mart’da 3 dönem mahalleye muhtarlık yapan Cemal Demirci’den görevi devralan yeni muhtar Yaşar Çavdan ve azası ile birlikte muhtarlıkta mahalle hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdim. Muhtar geçmişte yaptığı iş nedeniyle konulara vakıf ve çözüm noktasında da ileri gören akılcı çözümleri özümsemiş birisi. 25 yıl Petkim’de çalışan ve Petrol-İş Sendikası’nda işyeri temsilciliği görevlerinde bulanan Yaşar Çavdan, örgütçü bir gelenekten gelmesi ve Sivil Toplum kuruluşlarındaki insanlara bire bir dokunma anlamındaki yeteneği ile gelecek 5 yılda başarılı çalışmalara imza atacağı yönünde olumlu izlenimler edindiğim muhtar kısa sürede işine de alışmış görünüyor. Konak’tan 42 veya 46 numaralı otobüslerle Boğaziçi Polis Karakolu durağında inerek ulaştığınız muhtarlıkta mahallenin öncelikli sorunları konusunda çalışmalar yapan muhtar Yaşar Çavdan, “Petkim’den emekli olunca doğup büyüdüğün mahalleye hizmet edebileceğim düşüncesi içindeydim. Çevremdeki dostlarımın da ısrarı ile seçimlere aday oldum. 3 bin 150 seçmenimizin yarısından fazlasının güvenini kazanmışım ki bana destek verdiler ve seçimi kazandım. Seçim sürecinde ve seçildikten hemen sonra mahalleye neler yapabilirim diye arkadaşlarım ile yoğun bir çalışmaya başladık. Bizim mahallemizin görebildiğimiz en önemli sorunu acil imar düzenlemesi ile yerinde kentsel dönüşüm ihtiyacımız en öncelikli beklentimiz” dedi.

BOĞAZİÇİ, İMAR BEKLİYOR

Boğaziçi Mahallesi, yaşayan sakinleri ile renkli bir o kadar da huzurlu bir mahalle. Mahallenin kuruluşu 1945’ten sonra Makedonya’dan göçle gelen ailelerin yerleşmesine dayanıyor. Roman aileler ile Konya’dan, Manisa’dan göçle gelip buraya yerleşen aileler zaman içinde kaynaşarak büyük bir aile haline gelmiş. Komşuluk ilişkilerinin bir çok mahalleyi kıskandıracak boyutta ilerlemiş olması buradaki sosyal yaşamı anlamlı kılan önemli bir etken. Mahalle kuruluşundan itibaren belediyelerin buraya verdiği az katlı imarlar şimdilerde 4 kata kadar çıksa da mahalle son yıllarda kendi kabuğuna sığamayan bir konuma geldi. Mahallede tek çarenin yerinde kentsel dönüşüm olması gerektiğine dikkat çeken muhtar Yaşar Çavdan, “Bizim ilk tespitlerimize göre bizim mahallenin kurtuluşu yeni bir imar düzenlemesi ile yerinde kentsel dönüşüm projesinin bir an önce uygulamaya konulması. Burada evlerin kurulduğu alanlar yeni yüksek katlı bina yapılmasına uygun değil, ancak birkaç ev alanı birleştirilir ve müteahhitlere çağrı yapılırsa buraya yatırımcı gelir ve bizim mahallenin çehresi bu şekilde değişmeye ve gelişmeye başlar. Mahallemiz son derece merkezi bir mahalle. Bir yandan Basmane’ye 10 dakika mesafedesin aynı sürede Buca’ya gitmek mümkün. Bu kadar merkezi olan bir yerde  bu görüntü ve bu kargacık burgacık sokaklar yakışmıyor. Şimdi belediyelerimiz bizim mahallenin imar durumunu biraz yükseltir ve buralara yeni inşat uygulamalarını uygulamaya sokarsa hem mahallemizin sakinleri mevcut evlerinden zarar etmezler, hem de daha rahat bir ortamda yaşama şansı elde ederler” diye konuştu.

ATATÜRK PARKI, İLGİ BEKLİYOR

Boğaziçi Mahallesi ile Emir Sultan Mahallesi arasında kalan ve Boğaziçi Mahallesi sınırları içindeki Atatürk Parkı, hem kapladığı alan hem de içindeki ağaçlarla bu bölgenin en önemli sosyal alanından birisi. Ancak son dönemde güvenlik zafiyeti nedeniyle madde bağımlıları ve uygunsuz kişilerin mesken tuttuğu bu park mahalle sakinlerinin tepkisini alıyor. Boğaziçi Mahallesi’nin orta yerinde bulunan Polis Merkezi’ne rağmen bu tür kişilerin bu parkı nasıl bu şekilde işgal etmelerinin anlam veremeyen mahalle sakinleri bu konuda muhtarı şimdiden şikayet yağmuruna tutmaya başlamış bile. Konak Belediyesi internet sitesindeki mahalle ve muhtarlık sayfasında Boğaziçi Mahallesi’ne ait bilgilere göre 4 bin 154 nüfusun yaşadığı mahallede bin 44 bina bulunuyor. Bu binalarda toplam yüz 34 işyeri, bin 846’da konut bulunuyor. Mahalleden Barbaros Hayrettin Paşa, Boğaziçi ve Levent Cadde’lerinin geçtiğini ifade eden muhtar Yaşar Çavdan, “Mahallemiz çocuk ve gençlerinin eğitim ihtiyacını Barbaros Hayrettin Paşa Ortaokulu ve Barbaros Hayrettin Paşa İmam Hatip Ortaokulu ile Levent İlkokulumuz var. Sağlık ihtiyacımızı ise komşu mahallemiz olan Zeytinlik Mahallesi’ndeki Aile Sağlığı Merkezi’nden karşılıyoruz. Rahmetli Belediye Başkanımız Ahmet Piriştina’nın büyük emekleri ile okulumuz içine yapılan spor kompleksi bu gün mahalle gençlerimizin spor ihtiyacını karşılıyor. Böyle kaliteli bir okulumuz var ama buraya kenar mahalle mantığı ile bakıldığından kaliteli eğitimci konusunda pek şanslı değiliz. Oysa bizim çocuklarımız da kaliteli eğitim alma hakkı var. İzmir’in sağlık kampüsü gibi bir yerleşim yerinde bulunan mahallemizin hem bu bölgeye hem de Konak gibi metropol bir ilçeye yakışan görünüme kavuşması için ısrarla bir kez daha belirtmeliyim ki yerinde kentsel dönüşüm ve bunun için acil imar düzenlemesi yapılmasına ihtiyaç duymaktayız. Bu anlamda İlçemize yeni seçilen Konak Belediye Başkanımız Sema Pekdaş’ın bu konuda çalışmalarının olduğu yönünde duyumlar almaktayız. Umuyoruz başkanımız ve ekibi bu çalışmayı bir an önce bizlere müjdeler” şeklinde konuştu. Boğaziçi Mahallesi sakinlerinin çoğunluğu ev sahibi olsa da yüzde 30-40 civarında yaşayanlar da kiracı konumunda. Kiraların ortalama 350 tl olduğu mahalle son yıllarda Suriye’den kaçan mültecilerden yaklaşık 10 aileyi de barındırıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.