TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiğli-Uğur Mumcu Mahallesi

Bugün sizler için Çiğli’nin Uğur Mumcu Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini yapmakta olan Hıdır Işık. Mahalle daha önce Harmandalı’na bağlıyken 2000’li yılların başlarında yapılan referandum sonrasında o bölgeyle birlikte Çiğli’ye bağlanıyor. Mahallemiz Çiğli’nin biraz uzağında kalsa da sık geçen otobüsler nedeniyle ulaşımda büyük sıkıntılar yaşanmıyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2015 08:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çiğli-Uğur Mumcu Mahallesi

Türkiye’nin her bölgesinden insanların yaşadığı mahallede ekonomik sorunlar başı çekiyor. Burada yaşayan gençlerin çoğu işsiz. Bunun yanında mahallenin en büyük sorunu, sağlık konusunda yaşadıkları gözlemleniyor. Mahalle Muhtarı Işık, aile hekim sayısının az olduğunu vurgulayarak; “Aile hekimine düşmesi gereken 3 bin 500 kişi sayısının çok üzerinde bir sayı doktorlara düşmektedir. Doktorlar hastalara yetişememekte ve sağlıklı tablo ortaya çıkmamaktadır” dedi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda Çiğli mahalle gezilerimiz devam ediyor. Bugün sizler için Uğur Mumcu Mahallesi’ndeyiz. Bu güzel ismi taşıyan mahallemizin tarihçesi ise çok eskilere dayanmıyor. İlk mahalle oluşları 1996 yılına denk gelen mahalle daha sonra 2000’li yılların başında yapılan referandum sonucunda Çiğli’ye bağlanıyor. Mahallemizin muhtarı ise elektrik teknisyeni Hıdır Işık. Mahallemiz Türkiye’nin dört bir tarafından gelen vatandaşlarla güzel bir mozaik oluşturmuş durumda. Türkiye’de çift haneli rakamlara ulaşan ve gün geçtikçe artan işsizlik sorunu burada da kendini gösteriyor. Gençler işsiz ve iş arıyor. İşsizlik çaresizliği, çaresizlik ise beraberinde insanlara yapmak istemedikleri şeyleri getiriyor.  Bunun yanında mahallemizin diğer sorunu ise aile hekimliği konusunda yaşanan problem. Mahalle Muhtarı Işık, aile hekim sayısının az olduğunu vurgulayarak; “Aile hekimine düşmesi gereken 3 bin 500 kişi sayısının çok üzerinde bir sayı doktorlara düşmektedir. Doktorlar hastalara yetişememekte ve sağlıklı tablo ortaya çıkmamaktadır” dedi. Mahallede kronikleşen çöp sorunu, sokağın caddeye döndürülmemesi, okul olmaması ve yağmur kanalı gibi problemlerde bulunmaktadır.

REFERANDUMLA ÇİĞLİ’YE…

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar nelerdir?

Mahalle 1980 yıllarında tek tük evlerin yapılmasıyla oluşmaya başlıyor. 1996 yılında mahalle olarak Harmandalı’na bağlanıyor. 2000’li yılların başlarında yapılan referandum sonrasında mahalle Çiğli’ye bağlanıyor. Mahallede 1 ilkokul ve 1 cami bulunuyor.

Muhtar olma sürecinizi anlatabilir misiniz?

Mahallemizdeki sorunlar nedeniyle aday olmayı istedim. Bunun yanında arkadaşlarım ve çevrem tarafından olumlu bildirimler aldım ve aday olmamı istediklerini söylediler. Hiç kimseye bu süreçte söz vermedim. Seçildiğimde yapmayı istediklerimi ve projelerimden bahsettim. Biz mücadele edeceğiz ama yaptırımlar muhtarlıklarda olmuyor.

ÇÖP SORUNU

Mahallenin sorunları nelerdir?

8790/5 Sokak’ın cadde olarak değiştirilmesini istiyoruz. Ben o sokağın cadde olduğunu düşünüyordum. Seçildikten sonra cadde olmadığını fark ettim. Cadde olması için şimdi bir mücadele vermekteyim. Orası cadde olursa ulaşım gibi sorunlarda bir rahatlama olacaktır. Bu konuyla ilgili başvurularımızı yaptık şimdi yapılmasını bekliyoruz.

Mahallemizde çöp sorunu bulunmaktadır. Harmandalı’da bilindiği gibi bu sorun kronikleşmiş bir durumda. Burası çöp hacmini doldurmuştur. 7 yıldır çöpün bu alana dökülmemesi gerekiyordu. Bu çöp nedeniyle yer altı ve yer üstü suları kirleniyor. Bu yıl için durum biraz daha değişmiş durumda. Derelerdeki kirlilik ve koku hemen hemen giderildi. Belediye tarafından organik ilaçlarla yıkandı ve dereler sürekli temiz tutuldu. Buna rağmen Çiğli İzmir’in atığı halindeki konumunu korumaktadır. Bu konuda Çiğli Belediyesi’nin yoğun bir çalışması ve gayreti var. Bu sorununda kısa bir sürede çözüleceğini umuyorum.

DOKTOR YETERSİZLİĞİ

Mahallemiz ve çevre mahallelerin ortak sorunu ise; aile hekimliği sıkıntısıdır. Bizle beraber bu hekimlerden faydalanan mahallelerin toplam nüfusu 30 bine yakındır. Bu nüfusa ise sadece 6 aile hekimi düşmekte. Bir hekime maksimum 3 bin 500 hasta düşmesi gerekirken burada bu rakam daha fazla. 2 tane aile hekimliği yeri boş bulunmaktadır. Bu görevli aile hekimleri izine çıktığında daha büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sorunun çözülmesini ve yeterli bir sayıya ulaştırılmasını istiyoruz.

Ayrıca mahallemizde okul sorunu var. Mahallemizde sadece bir tane ilkokul bulunmakta. Bu okul mahalle halkına yetmiyor. Bunun yanında komşu mahallemizle beraber toplam 6 mahallede bir lise bulunmamakta. Bunun için bir çalışmada bulunduk. Çiğli Belediyesi’nde oy birliğiyle bu geçti. Şimdi İzmir Büyükşehir’e gönderildi. Orada da onaylandığında bir lise yapılacaktır.

Yağmur kanallarıyla ilgili sorunlar yaşamaktayız. Yağmur yağdığında mahalle su altında kalıyor. Şimdi bir çalışma başlatıldı ama tam olarak yeterli değil. Bu sorunun tam anlamıyla çözümlenmesini istiyoruz.

MUHTARIN BÜTÇESİ OLMALI

Muhtarların sorunları nelerdir?

Muhtar mahalle halkıyla yetkililer arasına sıkıştırılmış bir kurumdur. 1945 yılında çıkartılan muhtar yasasıyla yürürlüğünü hala devam etmektedir. Muhtarın yetkisi olmamasına rağmen mahalle sakinleri her sorunlarını muhtara anlatırlar. Aklınıza ne gelirse mahalleli bize soruyor ve o sorun çözüme kavuşturulamadığında bunun hesabını bizden soruyorlar. Muhtarın bir bütçesi bulunmamaktadır. Böyle bir ortamda muhtarın yapacakları da sınırlıdır. Mahallede yer alan yoksullar gelip yardım istiyorlar ama bizim yapabileceğimiz hiçbir şey bulunmamaktadır. Biz bir şeyler yapabilmek için çırpınıyoruz. Bizi mülki amirlerimiz kaymakamlık ve valiliklerdir ama biz hizmet konusunda baskımızı belediyelere yapmak zorunda kalıyoruz.

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

Muhtar mahallenin gözü, kulağı, eli, ayağıdır. Mahallelinin dertlerine ortak, sorunlarının çözümüne yardımcıdır muhtar. İnsanlar sorun yaşadıkları kurumlara gitmez direk bize gelirler. Aklınıza ne gelirse mahallenin bunun için bize gelmektedirler. Muhtarlar olmasa mahalle insanı derdini kime anlatacak.

MAHALLE SANDIĞI UYGULAMASI

Mahallede yaptıklarınız nelerdir?

Mahallede bir mesaj sistemi oluşturduk. Mahallede yer alan her ailenin bir tane bireyinin telefon numarasını sisteme kaydettim. Mahalleyle ilgili bir sorun ya da etkinlik olduğunda bunu vatandaşların telefonuna mesajla gönderiyoruz. Birde mahallede bir sandık oluşturduk. Bu sandıkla mahallenin ihtiyaçlarına yönelik bir çalışma yapacağız. Herkesten bu sandığa beş lira bağışta bulunmasını isteyeceğiz. Bu paralar o sandıkta birikecek ve örneğin bir cenaze olduğunda bu sandıktan o cenazenin masraflarını karşılayacağız.

Hıdır Işık Kimdir?

1963 yılında Muş’un Varto ilçesinin İçmeler köyünde dünyaya geldim. 1978 yılında İzmir’e taşındık. Mahallede 1986 yılından beri ikamet etmekteyim. Elektrik teknisyenliği yaptım uzun yıllar boyunca. Bir fabrikada sendikaya üye olduğum için işten çıkartıldım. Daha sonra kendi dükkanımı açarak orada geçinimi sağlamaya başladım. Bu esnada adalet bakanlığı sınavlarını kazanarak işimle alakalı orada çalışmaya başladım. 2012 yılında ise emekli oldum. Muhtarlıkta ilk dönemimi yapmaktayım. Evliyim ve üç çocuk babasıyım.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin nüfusu: 4162

Mahallenin seçmen sayısı: 2831

Mahallenin posta kodu: 35610

Mahallenin cadde sayısı: -

Mahallenin sokak sayısı: 237

Mahallenin muhtarı: Hıdır Işık

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.