TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eroğlu, İzmir projelerini açıkladı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir’de 2019 yılına kadar hayata geçirilecek projeleri açıklayarak, “Söz böyle verilir. Bizim sözümüz noterden daha sağlamdır. Çünkü yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2015 07:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eroğlu, İzmir projelerini açıkladı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açılışını yaptığı Başbakanlık Ofisi’nde İzmir’de 2019 yılına kadar hayata geçirilecek projeleri anlattı. İzmir’i marka şehir yapmak için bir bakan gibi değil, nefer gibi çalışacağını belirten Eroğlu, Körfez’in temizlenmesi konusunda da özel ekip kurduklarını, seçimlerden önce polemik konusu yapmamak için açıklamadıklarını, ama her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını beyan etti.

“ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL ÇOK ÖNEMLİ”

Eroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İzmir’e ve Ege Bölgesi’ne özel bir önem verdiğini belirterek, Çevre ve şehircilikte, sanatta, turizmde, gençlik ve sporda, sosyal politikalarda biz özellikle destan yazacağız. Önümüzdeki 5 yıl çok önemli olacak. İzmir’de ne yapacağız. 2019 yılına kadar 45 tane baraj gölet yapacağız. 53 tane inşa ediyoruz. 7 tane bal ormanı kuruyoruz. İzmir’i gıda üretiminde ihracat üssü haline getireceğiz. Bizim yapacağımız yatırımların ne zamana biteceği saatine kadar belli. Bayındır, Ödemiş, Kemalpaşa ilçelerinde barajlar yapacağız. Küçük Menderes, Bakırçay havzasını, Seferihisar tarafındaki toprakların tamamını sulayacağız. 45 adet baraj ve gölet inşa ediyoruz. Bizden önce acaba kaç tane baraj ve gölet yapıldı, bilen var mı? Tek bir elin parmakları kadar yoktur. 45 baraj gölet yapacağız. Dolayısıyla 2019 yılına kadar bunların tamamını bitiyoruz. İzmir’de su problemi büyüktü bütün bölgelerin su sıkıntılarını çözüyoruz. Şu anda İzmir’in gelecekteki su ihtiyacını karşılamak için en az 30 - 40 yıl sonrasının ihtiyaçlarını karşılanması için planlamaları yaptık. İleti hatlarını ona göre yaptık. Büyük düşünmek budur” ifadelerini kullandı.

“AYAK BASMADIK YER BIRAKMADIK”

Eroğlu, İzmir’in 30 ilçesinde ayak basmadığı yer kalmadığına değinerek, “Şehrin gelecekte su sorunu olmaması için planlamalar yapıyoruz. Yapılacak işler var. 30 ilçenin hepsi gelsin, hepsine kapımız açık. Ayak basmadığımız yer yok. Hem karadan hem havadan dolaştık. Ormanları da kontrol ettik havadan. Çeşme’ye gittik. Bize ‘sizin yapacağınıza inanıyoruz’ dediler. İzmir Türkiye’nin en büyük turizm bölgesidir. Bizden istediler. İki baraj gerekiyordu. Bunlardan acil olanını Karareis Barajı, bunlarının projesini tamamladık. Onun da bitiş tarihi belli. Çeşme’de, çeşmelerden memba suyu akacak. Ödemiş’e de Rahmanlar Barajı’ndan 2050 yılına kadar su vereceğiz. Bütün kentini su sıkıntılarını çözmüş olacağız. 83 dereyi ıslah edeceğiz. Tarım arazilerini taşkınlardan koruyacağız. Bu ıslahlar da tarihi eser gibi estetik olsun. Bu da diğer kurumlar gibi örnek olur. Köprüleri böyle tarihi eser gibi olsun. Çok sayıda köprü isteği var. Dayatmacı anlayışımız yoktur. Katılımcı en güzelini yapmak bizimi anlayışımız. İlçe haklının görüşünü alıp öyle yapacağız. Derelerin zamanla akış yerleri değişiyor. Derelerin kenarlarını dolduracağız, buraları da zamanla soysal amaçlar ve yeşil alan için kullanacağız” dedi.

“ÇİTÇİYE 5 YILDA 2 MİLYAR TL VERECEĞİZ”

Eroğlu, dünyada gıda sektörünün çok önemli olduğuna vurgu yaparak,  “Organik gıdaya talep çok fazla. Normal ürün, bir liraysa, diğeri organik olanı 5 lira ediyor. Dolayısıyla biz diyoruz ki, ‘İzmir’de organik tarım üretimini arttıracak’ bir anlayış getireceğiz. İzmir’i bu konuda lokomotif şehir haline getireceğiz. Bunda kararlıyız. İzmir’de 2 milyar lira yani 2 katrilyon TL destek vereceğiz. Çiftçiye 5 yılda 2 Milyar TL destek vereceğiz. Tıbbı ve aromatik bir ihracat, 450 Milyon dolardan 5 yılda 5 milyar dolara çıkarma hedeflerimiz var. Seferihisar’da arazi belli buyurun gelin size ait. Gelsinler biz orman teşkilatını hazırladık. Laf değil. İlan ettik aromatik tıbbi bitkiler üretimi arazileri oluşturduk. Tıbbi ve aromatik bitki ihracatı ormanları, kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanacağız. Biz bir vaatte bulunursak bunun hazırlığını yapıyoruz. Kimi ne zaman nerede yapacak. Bunun kaynağı arazisi nerede bunlar belli. Burada büyük bir gelir ve istihdam artışı olacak. İzmir’de erozyon fazla bunun için orman ve DSİ hazırlıklarını yapıyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ TERAPİ ORMANLARI KURULUYOR”

Eroğlu, ormanlarla ilgili projelerini de açıklayarak, “Ayrıca yabani zeytinlerin olduğu alanları aşılayıp oradaki köylülere vereceğiz. Urla’da ailelere eşit olarak dağıttık. Gelir getirecek. Bal ormanlarını kuruyoruz. İki milyon adet fıstık çamı ile İzmir’de 30 milyon TL gelir getireceğiz. Yılda 1.4 milyon fidana üretiyoruz. 350 bin vatandaşa dağıtıyoruz. Türkiye’de ilk kez terapi ormanları kuruluyor. 5 ayda kuracağız, ama muhteşem olacak. Balçova terapi ormanı olarak hazırladık. 200 dekar terapi ormanı gidip oraya temiz havada terapi iyi gelecek. Her şey hazır. Çocuklara özel bir orman kuracağız sadece anne ve babalarıyla çocuklara girecek. Emniyetli temiz bir alanda vakit geçirecekler, Örnekköy Çocuk Ormanı’nı kurduk. Açılışını yapacağız. Çocuklarının oynayacağı ağaçlar, tırmanacağı her şey var. İki tane tabiat parkı kuruyoruz. Yakaköy tabiat parkını kuracağız” diye konuştu.

“POLEMİK OLSUN İSTEMİYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle seçimler öncesinde bir polemik yaşamak istemediğini, bunun için de Körfez temizliği konusundaki çalışmalar hakkında çok fazla açıklama yapmadıklarının altını çizen Eroğlu, yaptırdıkları ankette kent halkının yüzde 80’inin belediye hizmetlerinden memnun olmadığını dile getirdi. Eroğlu, kentsel dönüşümün çok önemli olduğuna da değinerek, “Kentsel dönüşüm için TOKİ’nin hazırlığı yetişmedi. Emekliler, dar gelirliler kentsel dönüşümü isteyen kişiler için projelere yapacağız. Öyle yerler var ki yağmurda, fareler yılanlar ortaya çıkıyor. Çok uzak değil Bornova’nın hemen üst kısımlarına gidin bunları görürsünüz. İzmir’in marka şehir olması için muhteşem bir şehirleşmeye ihtiyacı var. Belediyeyle el birliği yapacak vatandaşı memnun ederek kentsel dönüşüm yapacağız. Her türlü desteği vereceğiz. Bu vazife benim değil demiyoruz varsa yetkimizi gücümüzü ortaya koyup şehri ayağa kaldıracağız. TOKİ de devreye girecek. Körfez’in temizliğinin takipçisi olacağız. Büyük bir ekip kurduk. Seçimlerden önce polemik olmasın diye kimseyi suçlamak istemiyoruz ama bunun takipçisi olacağız desteği vereceğiz. Haliç’i temizleyen bir kişi olarak yapacağız. Bir bakan olarak değil bir nefer olarak çalışacağım. Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli destekleri vererek bu problemi çözmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

"KİMSEYİ SUÇLAMAK NİYETİNDE DEĞİLİM"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, basın mensuplarının Körfez için gerekli olan ÇED raporuyla ilgili sorusu üzerine ise, bunun için gerekli sürecin devam ettiğini, bunu bakanlık yetkililerinin de anlattığını, hazırlığı süren bir şey için ÇED’in nasıl verileceğini söyledi. Bakan Eroğlu, yine soru üzerine Harmandalı çöplüğünün de büyük tehlike gösterdiğini, onun taşınması ya da yapılacak her türlü çalışma için orman arazisinin tahsisi dahil yardıma hazır aldıklarını vurguladı.

“SEÇİM ÖNCESİ GÜNDEME GETİRMEK HOŞ OLMAZ”

Eroğlu basın mensuplarının toplu ulaşım kart sistemini yürüten firmanın değişmesi ile ulaşımda yaşanan kriz ile ilgili sorusuna ise, "Seçim öncesi gündeme getirmemiz hoş olmaz. Bu konuda çok hassasım. Kimseyi suçlamak niyetinde değilim. Vatandaş takdir edecektir. Seçimden önce ’şu suçlu bu suçlu’ demek olmaz. Bu tür polemik konularına girmek istemem. Herkese destek vereceğiz" yanıtını verdi.

“BİZİM SÖZÜMÜZ NOTERDEN DAHA SAĞLAMDIR”

Eroğlu, İzmir’in tarihinde hiç görülmemiş projeler yapacaklarını belirterek, “İzmir’i turizm alanında geliştirmek istiyoruz. Geçen yıl kente gelen 1 milyon 250 bin turisti, daha çok para harcayacak 10 milyon turiste çıkarmak için çalışacağız. Ayrıca Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı restore edeceğiz. Bin yıldır tekne görmemiş Efes Antik Limanı’nı canlandırmak için de talimat verdik. Projelerin planlama, inşa ve bitiş tarihleri nettir ve İzmir’i şaha kaldıracaktır. Söz böyle verilir. Bizim sözümüz noterden daha sağlamdır. Çünkü yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.