TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hipertansiyon yaşla birlikte artıyor

Hipertansiyon en çok kırsal bölgelerde yaşayanlarda ve kadınlarda görülüyor

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2014 07:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hipertansiyon yaşla birlikte artıyor

Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Ümit Atman, hipertansiyonun tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışması göre hipertansiyon görülme oranının yüzde 24 olduğunu dile getirdi.

HİPERTANSİYON KIRSAL KESİMDE DAHA YÜKSEK

“Hipertansiyon yaşla birlikte artmaktadır, kırsal bölgede yaşayanlarda ve kadınlarda daha yüksektir” diyen Atman, “Hastalığın farkında olma oranında önceki yıllara göre bir artış olmakla birlikte, farkında olmama halen yüksektir. Hipertansiyonu olan gruptaki kişilerin yaklaşık üçte birinin tansiyonu kontrol altında değildir. Hipertansiyonu olduğunu söyleyenlerin yüzde 15’i herhangi bir ilaç kullanmamaktadır. Hipertansiyonun tüm dünyada 7,5 milyon ölüme yol açtığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde her 3 kişiden biri daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiş olup, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden birinde hipertansiyon vardır. Hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda geri dönüşsüz hasarlara yol açmaktadır” şeklinde konuştu.

HİPERTANSİYONDAN KORUNMA YOLLARI

Hipertansiyonun sık rastlanan belirtilerini, “Baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı hissi ve yorgunluk hissi” olarak açıklayan Atman, Hipertansiyondan korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan uzak durmak, alkolden ve şişmanlıktan korunmak, düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli olarak ölçtürüp kaydetmek, ve hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmak ve kontrolleri aksatmamak gerektiğini söyledi.

ÇOĞU KEZ SİNSİ İLERLER

Hipertansiyonun nadiren belirti verdiğini kaydeden Atman, “Çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabilmektedir. Bu nedenle bilinçli olmak ve halkın farkındalığını artırmak çok önemlidir” dedi. (İHA/MANİSA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.