TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soma’da kadınlara tam destek

Ege Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Soma’da maden faciasından sonra kadınlara istihdam imkanları sağlamak amacıyla çalışmalara devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2015 08:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Soma’da kadınlara tam destek

Ege Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD), Soma’da maden faciasından sonra kadınlara istihdam imkanları sağlamak ve toplumsal hayata kazandırmak amacıyla Soma’ya yaptıkları ziyaretler devam ediyor.

"BİZ BİR AİLEYİZ

Soma Spastik Çocuklar Derneği’ni ziyaret eden akademisyenler çalışmalarla ilgili bilgi aldılar. Soma Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Cihan Yavuz, “İsmimiz Spastik Çocuklar Derneği olsa da kapımız tüm engellilerimize açık. Derneğimizde psikoloğumuz, fizyoterapistimiz ve zihinsel engelliler öğretmenimiz var. Derneğimizin bir kaynaktan geliri bulunmamaktadır. Burada çocuklara eğitim verirken, aynı zamanda annelerimize de eğitim veriyoruz. Aileler buraya gelip paylaşımlarda bulunup, sosyalleşiyorlar. Biz bir dernek değil, daha çok aile gibiyiz" diye konuştu.

3 AY EĞİTİM ALDILAR

Daha sonra Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’ne (KAGİDER) uğrayan üyeler; çalışan kadınlarla sohbet ederek, merkezde ki el emeği ürünleri incelediler. Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’nde 3 aylık eğitim alan kadınlar; ürettiği ürünlerin satışını planlıyorlar. Prof.Dr. Konca Yumlu dernekteki kadınların aile ekonomilerine katkıda bulunmak üzere üretim çabalarını desteklediğini ve böylelikle kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Ziyaretin ardından EKAM ve TÜKD üyeleri kadını istihdam etme ve kadının ekonomik hayata katılması projesi için Soma Kaymakamı M. Bahattin Atçı’yı makamında ziyaret ettiler.

“İSTİHDAM FIRSATI YARATILABİLİR”

Sürekli geliri olmayan ve eşlerini kaybetmiş ailelere destek olmak için 20 kişilik gruplar halinde üretimde sürekliliği sağlamak için ve hijyen eğitimi konusunda bilgilendirmek için Ege Üniversitesi’nde ders vermek istediklerini dile getirdiler. Kaymakam M. Bahattin Atçı, “Soma çok canlı bir ilçe. Burada çalışmak isteyen genç bir nüfus var. Kadınlarımızda çalışmak istiyorlar. Ama hem çocuklarına bakmak hem de üretimde süreklilik konusunda zorlanıyorlar. Soma 105 bin insanın yaşadığı bir bölgedir. Öncelikle bizim kendi ürettiğimiz ürünleri dışarıya satmadan kendi içimizde döngü sağlayamayız. Bunun için de dışarıdan destek almamız gerekiyor. Gerekli ortam sağlatıldığında kadınlarımız içinde istihdam fırsatı yaratabilir" dedi.


ÇOCUKLARIN YANINDALAR

Heyet, Kaymakam Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ve Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürü Hakkı Duran ile birlikte Soma GAP Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi'ne uğradılar. 7- 14 yaş aralığında binden fazla öğrencisi bulunan merkezde, çocuklar, pandomim gösterisinde bulundular. EKAM ve TÜKD üyeleri, Somalı kadınların örgütlenerek üretimde bulunma çabalarını gördükleri için mutlu olduklarını ifade ederek; kadınların gıda üretimi için Ege Üniversitesi’nde 16 şubat tarihinde bir günlük eğitim aldıktan sonra daha bilinçli olarak üretime devam edebilecekleri konusunda uzlaştılar. (Ege Ajans)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.