TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakanlıktan kiliseye ilginç dava

İstanbul Gedikpaşa'daki Ermeni Protestan Kilisesi kömürlüğünün tadilatında gönüllü çalışanların sigorta primlerinin yatırılmadığı gerekçesiyle SGK kilise aleyhine dava açtı

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2015 08:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bakanlıktan kiliseye ilginç dava

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sordu. Cami inşasında gönüllü çalışanlardan böyle bir uygulama istenmezken kilise yönetimine bu cezanın kesilme gerekçesini açıklaması istendi. SGK uygulaması tüm ibadethaneler için geçerli mi diye soruldu. Bakan Faruk Çelik, SGK müfettişlerinin tadilatın inşaat işi olduğunu tespit ettiğini söyledi.

Ermeni Protestan Kilisesi doğalgaz kullanmaya başlayınca, kilisenin yönetimi kullanılmayan kömürlüğü tadilattan geçirerek kullanmak istedi. Kilise cemaatinin de yardımıyla tadilat bitti ve kullanıma açıldı. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kilisenin; tadilatta gönüllü olarak çalışan kilise cemaati üyeleri adına sigorta primi ödemesi gerektiği gerekçesiyle dava açtı.

ÖZEL NİTELİKLİ İNŞAAT İŞİ

Anayasadaki “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar”  hükmünü hatırlatan Bakan Çelik verdiği yanıtta, “Bu itibarla; her ne şekilde olursa olsun gönüllülük veya yardım amaçlı dahi olsa sosyal güvenlik hak ve yükümlülüğünden feragat edilemez, vazgeçilemez, kaçınılamaz” dedi. SGK kanununda da , ‘özel nitelikteki inşaat işlerinden dolayı bu işleri yapan işveren tarafından yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığı Kurumca araştırılır’ maddesinin bulunduğunu ifade eden Faruk Çelik, araştırmanın kuruma yapılan bir ihbar dilekçesi ile yapıldığını kaydetti.

Çelik “Yapılan denetim sonucu düzenlenen rapor ihbara konu olan işyerinde yapılan faaliyete ilişkin sigortalılık bildirimi olmaması nedeniyle asgari işçilik miktarı tespiti için ilgili birime gönderilmiştir” açıklamasında bulundu. Çalışma Bakanı Çelik, “Kilisede yapılan faaliyetin, mezkûr Kanun hükümlerine uygun olarak sosyal güvenlik mevzuatı açısından tescil, prim ödeme ve asgari işçilik uygulaması gibi sonuçlar doğuran bir inşaat işi olduğuna kanaat getirildiği ve buna göre rapor tanzim edildiği anlaşılmıştır” dedi.

Çelik, cami inşaatları için bir ayrıcalık olmadığını, niteliği veya türüne bakılmaksızın inşaatta çalışan kişinin sigortalı olmasının zorunlu olduğunu belirtti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.