TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fitch’ten Büyükşehir’e övgü

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yapısı bir kez daha onaylandı. Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in 2015 yılı raporunda, Büyükşehir Belediyesi’nin 2008’den bugüne 9 basamak birden artırdığı kredi notunu koruduğu açıklandı  

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2015 06:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Fitch’ten Büyükşehir’e övgü

Dünyanın en önemli kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings’in 2015 yılı raporu ve teyit edilen notlar, İzmir’in şeffaf, istikrarlı ve tedbirli mali yapısını yatırımlarla birlikte güçlenerek sürdürdüğünü gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılından bugüne kadar, uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu 9 basamak, ulusal uzun vadeli kredi notunu ise 6 basamak artırdı.  Son açıklama ile beraber Büyükşehir, bu konumunu yine korumuş oldu. Fitch Ratings,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “AA+(tur)” olan ulusal uzun vadeli notu ile “BBB-” olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu teyit etti.

BAŞKAN KOCAOĞLU MEMNUN

2013 yılından bu yana kredi notlarının dünyanın en önemli kredi derecelendirme kuruluşları tarafından “yatırım yapılabilir” seviyesine yükseltildiğine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Fitch Ratings’in kredi notlarını bir kez daha teyit etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, “Uygulamakta olduğumuz mali politikalar sonucunda Hazine Müsteşarlığı’na borcumuzun bitmesi, olumlu borç göstergelerimiz, belediyeler arasındaki güçlü konumumuz, uluslararası piyasalardan rekabet gücünü yükseltmeye yönelik olarak sağladığımız ucuz ve uzun vadeli finansmanlar, birçok ülkenin kredi notlarının düşürüldüğü bir ortamda, bizim bu sonucu elde etmemizi sağladı. Piyasalardaki ekonomi uzmanları ‘kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notlarını açıklarken aşırı ihtiyatlı davrandığını,  her küçük soruna bile raporlarında yer verdiğini’ belirtiyor. Bu gözle baktığımızda, aldığımız notların önemi daha da artıyor. 8. Fitch onayı, son 11 yılda izlediğimiz basiretli, gerçekçi, hayalci olmayan, ayakları yere basan ve tutarlı politikaların kararlılıkla uygulanmasının sonucudur” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, kredi notu teyidinin, ucuz ve uzun vadeli finansmana erişimlerini daha da kolaylaştırmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

GÜÇLÜ NAKİT REZERVİ

Fitch’in İzmir raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüksek sermaye harcama  ihtiyacını devam eden gider disipliniyle ve yüzde 100’e yakın bütçe gerçekleşmeleriyle birleştirmesinin notların teyit edilmesinde etkili olduğu belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında faaliyet gelirlerinin yüzde 16’sına karşılık gelen güçlü nakit rezerv birikimine sahip olduğunu bu rezervin önümüzdeki dönemde daha da artabileceği  bilgisi de raporda vurgulandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2015-2017 döneminde yüzde 55-60 arasında güçlü faaliyet marjlarını sürdürmesi beklendiği kaydedilen Fitch raporunda, 6360 sayılı yasayla beraber yeni eklenen ilçelere sermaye yatırım harcamaları yapılacağı ancak,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal planlamada iyi olan geçmiş mali performans, başarılı finansal planlama yönetim stratejisiyle birlikte güçlü olan “kendi kendine finanse edebilme kapasitesi” sayesinde sermaye yatırımlarında herhangi bir bozulma beklenmediği bilgisi de yer aldı.

NOTTA “OLUMLU SEYİR” BEKLENTİSİ

Fitch’in İzmir raporunda,  İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin büyük bir kısmı için kur riskine karşın oluşturulan rezervlerin, tedbirli borç yönetim uygulamalarını yansıttığı belirtildi.

Fitch Ratings’in raporunda dikkat çeken diğer bir konu ise 2015-2017 döneminde İzmir’in doğrudan borcunu amortize etmesi ve cari dengesindeki tahmin edilen artışla birlikte doğrudan riskinin cari dengeye oranının 1’in altında kalmasını kuvvetle beklediği bilgisi oldu. Fitch’in açıklamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tedbirli finansal ve likidite planlamasının devamıyla beraber kredi notunun da olumlu yönde seyir gösterebileceği ifadesi göze çarptı.

NOTLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Derecelendirme kuruluşlarının kriterlerine göre, kurumlara mali durumları çok iyi olsa bile ülke notunun üzerinde not verilmiyor. O nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi derecelendirme notu ile ülke hazinesinin notu aynı. Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Türkiye’ye de ‘’BBB-’’ notu verdi. Kredi derecelendirme notları değerlendirmesine göre “BBB-” kategorisi, iyi kredi kalitesi, elverişli ancak ekonomik koşullardaki değişimlerin etkisine nispeten açık finansal yükümlülüklere uyma kapasitesi olduğunu gösteriyor. “AA+(tur)” olan ulusal uzun vadeli notu ise yüksek kredi kalitesi güçlü ve ekonomideki değişimlere duyarlı olan finansal yükümlülüklere uyma kapasitesine sahip olunduğu anlamına geliyor. (HABER MERKEZİ)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.