TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dağlarımızın önemini keşfedin

Keşif Dağcılık Spor Kulübü Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Siyami Çetin ile kulüp ve kulüp bünyesinde yapılan etkinlikleri hakkında konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2015 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dağlarımızın önemini keşfedin

EMİNE YALÇIN-Keşif Dağcılık Spor Kulübü Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Siyami Çetin, daha önce İzmir İl Özel İdaresi’nde çalıştığını belirterek, 2004 yılında emekli olduğunu açıkladı. Emekli olduktan sonra kendisini tamamen sportif faaliyetlere verdiğini açıklayan Çetin, “Yürümeye İzmir’in en eski kulüplerinden olan Sümerspor ve Demirspor kulübünde başladım. Bu zamana kadar 3 kulüp tecrübem oldu. Bu kulüpler genelde kurum kulüpleriydi. Kurum kulüplerinde bir yere kadar geliyorsunuz. Sonra bazı kararlar idare işlere takıldığı için pek ilerleme şansınız olmuyor. Bu nedenle biz kendi kulübümüzü kurmak istedik” dedi.

“ETKİNLİKLERİMİZİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDİYORUZ”

2010 yılının Mart ayında Keşif Dağcılık Spor Kulübü’nü kurduklarını, tescillerini alarak onaylattıklarını söyleyen Çetin, kendi açısından değerlendirmek istediği deneme süresinin başarılı geçtiğini açıkladı. Faaliyetlerine aktif olarak başladıklarını dile getiren Çetin, “Başladığımız günden bugüne aralıksız bir şekilde etkinliklerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Bizim faaliyetlerimiz Ekim ayında ormana giriş yasağının kalkması ile birlikte başlar. Haziran ayında ormana giriş yasağı ile sona erer” şeklinde konuştu.

“ÖZELLİKLİ BİR KULÜBÜZ”

Çetin, kulüp bünyesinde 81 üyenin olduğunu ifade ederek, özel bir kulüp olarak faaliyet sürdürmeye devam ettiklerini açıkladı. Çetin, “Genel olarak kulüpler üyelerine destek vermek yerine ofisler kiralayıp arabalar satın alıyorlar. Ama bizim kulübümüze ait bir ofisimiz yok. Ofis benim evim. Evimi ofis olarak kullanıyorum. Ama bir web sayfamız var. Tüm duyurularımız oradan gerçekleştiriyoruz. İletişimimizi genel olarak web sayfasından ve mail üzerinden sağlıyoruz. Özellikli bir kulübüz. Yaptıklarımızda yapacaklarımızda kişiler için anlamlı diye düşünüyorum. Bu yüzden her katılımcının 3 kez deneme hakkı olması gerektiğini düşünüyoruz. Karşılıklı kabul olursa evraklarını isteyip üye olmalarını istiyoruz. Katılımcıların muhakkak bir kulübe ait olmaları gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

BU YILIN İSMİ ‘EMRAH ÖZBAY’

Çetin, 2010 yılında kulüp üyelerinden birinin ağabeyinin down sendromlu olduğunu ve üyenin önerisi üzerine engelli olan vatandaşlara yönelik etkinlikler yapmaya başladıklarını söyleyerek, Keşif Dağcılık Spor Kulübü’nün serüveni ile Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği’nin (ODER) serüvenin aynı anda başladığını anlattı. Çetin, “O günden bugüne birlikte etkinlikler yapmaya devam ediyoruz. Kulüp olarak sportif faaliyetlerimiz günübirlik ve iki günlük yürüyüşler halinde başladı. Zaman içerisinde günlük yürüyüşlerimize kaya tırmanışları ve bisiklete binme gibi etkinliklerde dahil oldu. Geçen yıl Türkiye’nin Milli Dağcısı olan Emrah Özbay’ı kaybettik. Kendisi ile birlikte yaklaşık 2 yıla yakın çalıştık. Bu zaman zarfı içinde de kendisi kulübümüze çok şey kattı. Bu yılın ismini ‘Emrah Özbay’ sezonu koyduk. Faaliyetlerimizi bu isim altında yürüttük. Günübirlik faaliyetlerimiz dışında Türkiye Dağcılık Federasyonu’na kayıtlı olduğumuz için federasyon etkinliklerine de katılıyoruz. Yıl içerisinde Kaz Dağı’nda şehitleri anma yürüyüşüne katıldık. Kaz Dağı’na çıktık. Arkadaşlarımla Dedegöl Dağı yaptık. Yani sportif faaliyetlerimiz çok güzel gidiyor. Bundan sonraki süre içerisinde de sportif faaliyetlerimiz bu şekilde devam edecek. Programlarımızı broşür halinde yayınlıyoruz. İzmir’de aynı zamanda Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliği var. Bu temsilciliğin web tasarımı ve sayfası bizim dönemizde oluşturuldu. İl temsilcisi arkadaşımız ve diğer kulüplerle birlikte her ay rutin toplantılar gerçekleştiriyoruz. İzmir ve Türkiye dağcılığının yerini ve önemini konuşuyoruz. Belli kararlar alıyoruz. Aldığımız kararları da mümkün olduğunca da uyguluyoruz” diye konuştu.

“TOPLUM ARTARSA HAREKET ARTAR”

İzmir ilinde dağcılık alanında korsan kulüplerin bulunduğunu öne süren Çetin, var olan korsan kulüplerin insanları bir araya toplayarak sportif faaliyet adı altında gerekli malzeme sağlanmadan ve tedbir almadan dağa çıkardıklarını söyledi. Çetin, “Dağcılık bilginin ve becerinin yanı sıra teknik cihazlarında olmasını da gerektiriyor. Biz özellikle dağcılık kulüplerinin artmasını istiyoruz. Dağcılık ile ilgili kulüpler ne kadar çok olursa hareketli kitle o kadar artar. Toplum olarak maalesef oturmayı çok seviyoruz. Bu şekilde kulüpler artarsa toplumumuz o kadar hareketli olur diye düşünüyorum. Kulüplerin önü açılmalı ama kulüplerde gerekli bilgi ve beceriye sahip olması gerekiyor. İzmir maalesef bu konuda zayıf kalıyor. İzmir’de dağcılık antrenörü az sayıda” ifadelerini kullandı.

“DESTEK VERENLER DE ARTTI”

Çetin, ODER ile 2010 yılında ilk kez 105 kişi ile Manisa Sipil Dağı Milli Parkı’nda bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirterek, gerçekleştirilen etkinlikte down sendromlu ve otizmli bireylerin çoğunlukta olduğuna dikkat çekti. Etkinliğin tamamen kulüp imkanları ile yapıldığını söyleyen Çetin, “Etkinliğimize katılan çocuklarımıza bir takım yarışmalar düzenledik. Pikniğimizde yaparak döndük. Daha sonra özellikle çocuklarımız fazla sıkıntıya gelemedikleri için daha kısa mesafeli olan yer arayışına girdik. Kemalpaşa Yiğitler’de şahsa ait özel bir piknik alanı bulduk. Kendisine istediğimiz saatler arasında bize tahsis etmesini rica ettik. Son 4 yıldır etkinliklerimizi orada gerçekleştiriyoruz. Tabi her geçen yıl katılan kişi sayısı arttı. İlk sene 105 kişi ile başladığımız etkinlik yaptığımız son etkinlikle yaklaşık 500 kişiyi buldu. Katılan kişi sayısı artınca destek verenlerde arttı. Önceki yıllarda belediyelerden araç tahsisi talep etmiştik. Bu yıl toplam 12 otobüsümüz vardı. Büyükşehir belediyesi 400 kişilik pilav ve tandır hizmeti verdi. Bornova Belediyesi sabahtan akşama kadar çay ile kahve ikram aracını tahsis etti. Çiğli, Narlıdere, Gaziemir ve Buca Belediyeleri de otobüs tahsis etti. Bunlar haricinde daha 30 kişiye yakın destek olan arkadaşımız vardı” dedi.

KAN BAĞIŞI YAPIYORLAR

Yine 2010 yılında Kızılay’a toplu kan bağışı kampanyası başlattıklarını vurgulayan Çetin, 1 yıl boyunca toplu olarak sürdürdüklerini söyledi. Çetin, “Bazı yaşanan olaylardan dolayı arkadaşlarımız artık kan bağışını bireysel olarak Ege Üniversitesi’ne yapıyorlar. Bu yıl içinde şehit aileleri ile ilgili bir organizasyon gerçekleştirmek istedik. Bazı sebeplerden dolayı ertelemek durumunda kaldık. Önümüzdeki yıl şehit çocukları için bir etkinlik düzenlemeyi planlıyoruz” diye konuştu.

BEDEN DİLİ ÖNEMLİ

Çetin, yapılan sosyal aktiviteler ve sportif aktiviteler ile birlikte insanda var olan insani duyguların ortaya çıktığını dile getirerek, sosyal iletişimin kurulduğu bir ortamın ortaya çıktığını vurguladı. Gerçekleştirdikleri etkinliklerle paylaşma duygusunun da arttığını söyleyen Çetin, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Telefonu, bilgisayarı ve interneti insanlarımız lütfen amacı doğrultusunda kullansın. Saydığım bu şeyler evet hayatımızın olmazsa olmazı. Ama ben toplum tarafından abartıldığını düşünüyorum. 2 arkadaş sohbet etmek için buluşup bir yerde oturuyorlar. Ama sohbet etmeyi bırakın birbirlerinin yüzüne dahi bakmıyorlar. Herkesin elinde bir telefon sürekli ekranda bir şeyler yapılıyor. Böyle iletişim olmaz. Bu şekilde paylaşım olmaz. Birbirimizi beden dili ile anlayalım. Birbirimizi anlamamız için birbirimizin gözlerinin içine bakmamız gerekiyor. İnsanlar birbirleri ile dokunursa bilgisayarın başından kalkar ve telefonun elinden bırakır. Bu yüzden ben ne kadar dağa insan çıkartırsam o kadar mutlu oluyorum. İnsanlara doğayı doğru bir şekilde sevdirmek gerekiyor ki devamı gelsin. Son olarak tüm kulüplerin ve tüm sivil toplum kuruluşlarının rekabet içinde değil de birbirleri ile paylaşımı artırarak iletişimlerini daha güçlü tutmaları gerekir diye düşünüyorum. Ve bireysel olarak Ege Üniversitesi’ne yapıyorlar.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.