TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karabağlar-Vatan Mahallesi

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Vatan Mahallesi’ndeyiz.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2015 07:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karabağlar-Vatan Mahallesi

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Vatan Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini icra etmekte olan Metin Bayrak. Mahallemiz Karabağlar’ın biraz yüksekçe bir yerinde bulunuyor. Genelde dar gelirli vatandaşların ikamet ettiği mahallemizde çarpık kentleşme yoğun bir şekilde gözlemleniyor. Mahallemiz buna rağmen son zamanlarda bir değişim içine girmeye başlamış. Modern binalarla gecekondu yapıları yana yana olabiliyor bazı yerlerde. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak gecekondu yapılarının yoğunlukta olması nedeniyle bu alanların şehirleşme anlamında tam olarak planlanamaması. Yapılacak hizmetler yerine getirilemiyor. Örneğin; dar sokaklar nedeniyle kaldırımlar yapılamıyor. Bunun yanında yaz ayının gelmesiyle düğünlerin sokakta yapılması ve oluşan gürültü diğer sorun olarak göze çarpıyor

TANER UYANIKER

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Vatan Mahallesi. Mahallemizde dar gelirli vatandaşlar yoğunlukta yaşıyor. Mahalle halkının çoğunluğu fabrika işçisi olarak geçimini sağlıyor. Emre Kongar’ın gecekondu kültürü olarak tabir etiği kültürü tam anlamıyla burada görebiliriz. Dar sokaklarında oyun oynayan çocuk seslerinin eksik olmadığı bir mahalle. Herkesin birbirini tanıdığı selamlaştığı bir yer olan mahallemizi birleştiren unsurlardan birisi de yaşam mücadelesi diyebilirim. Mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini gerçekleştiren Metin Bayrak. İstanbul’dan İzmir’e taşınmış ve burada kendine yeni bir hayat kurmuş birisi. Mahallemiz İzmir’in birçok yerinde karşılaştığımız gibi çarpık kentleşme ile boğuşuyor. Bu da mahallenin en büyük sorunu haline getiriyor. Mahallemizde çarpık kentleşme nedeniyle birçok hizmet alınamıyor. Gelir seviyesi düşük mahallelerin yaz aylarında karşılaştığı en büyük sorun olan sokaklarda düğün yapılması burada da gerçekleşiyor. İnsanların gürültüden çok rahatsız olduğu bir gerçek. Bunun yanında düğün salonlarının yetersizliğine bir de maddi imkansızlıklar eklenince sokaklarda düğün yapmak kaçınılmaz oluyor. Mahallemizin muhtarı Bayrak’ın isteği ise mahallelerine belediye tarafından bir düğün salonu yapılması ve insanların bu imkandan faydalanması.

ÇARPIK KENTLEŞME SORUNU

Muhtar olma sürecinden bahseden Bayrak bu kararı bir anda verdiğini söyledi. Bayrak, “Mahallede market işlettiği için mahalle halkı tarafından tanınıyordum. Bir önceki seçimlerde de aday olmamı istemişlerdi. Ben buna sıcak bakmamıştım ve aday olmadım. Mahalle sakinleri bu seçimde aday olma yönünde telkinde bulundu ve ben de aday olmaya karar verdim. Beni bu göreve getirmeye layık gördüler. Ben de seçildiğimden itibaren bu görevi layıkıyla yapmaya çalışmaktayım” dedi.

Mahallenin sorunlarına değindiğimizde gecekondu yapılaşmaları ortaya çıkıyor. Çarpık kentleşme nedeniyle hizmet almakta zorluk çektiklerini söyleyen Bayrak, “Sokaklarımız dar olduğu için kaldırım yapılamıyor. Bu yapılmak isteniyor ama çarpık kentleşme buna engel oluyor. Yeşil alanlar düzenlenmediği için park yapılamıyor. Kentsel dönüşüme alınmış bir mahalle değiliz. Ama bunun yanında son zamanlarda mahallede eski yapıların yerine yeni yapılar yapılmaya başlanıyor. Bu da mahallenin çehresini biraz daha değiştiriyor” diye konuştu.

Mahallede sosyal tesis istediklerini dile getiren Bayrak, şunları söyledi: “Gençlerimizin vakitlerini daha iyi bir şekilde değerlendirebilecekleri bir sosyal tesis istiyoruz. Bu alanda tiyatro, sinema, konferans salonu ve çocukların eğlenebilecekleri alanlar istiyoruz. Kadınlarımız için dikiş nakış kursu gibi öğretici kurslar açılabilir. Mahalle sakinlerimizin faydalanacağı ve kendilerine bir şeyler katmasını sağlayacağı bir sosyal tesis olması bizim için önemlidir. Bu konuyla ilgili yetkili mercilere başvurularımız oldu ama tam anlamıyla bir sonuç alamadık. Bekliyoruz bir şeyler yapılmasını.”

DÜĞÜN SEZONU VE GÜRÜLTÜ SORUNU!

Mahallelerinde düğün salonlarının olmadığı için sorun yaşadıklarını dile getiren muhtar Bayrak, “Buradaki vatandaşlarımız 3 gün boyunca düğün yapmaktadırlar. Bu düğünler açık havada yani mahallenin sokaklarında yapılmaktadır. Mahalle sakinleri bu düğünlerden çok fazla şikayetçi oluyor. Oluşan gürültü nedeniyle uyumadıklarını ve rahatsız olduklarını belirtiyorlar. Mahallemize bir düğün salonu yapılmasını istiyoruz. Belediye başkanına bildirdik bir sonuç alamadık şu ana kadar” dedi.

Mahallede başıboş köpek sayısının çok fazla olduğunu ve bu köpeklerin insanlar için tehlike oluşturduğunu söyleyen Bayrak, 4 kişinin bu köpekler tarafından ısırıldığını ifade etti. Bayrak, “Mahalle sakinleri bu köpeklerden çok korkuyor. Biz de bu köpeklerin toplatılarak bir barınağa konulmasını istiyoruz. Hatta mahallede bir barınak yapılsın ve mahalle sakinleri olarak buna destek verelim dedik ama bir sonuç alamadık” diye konuştu.

“TEBLİGAT KANUNU DEĞİŞMELİ”

Park bakımlarının düzgün yapılmadığını belirten muhtar Bayrak, “Budama, çiçeklendirme ve temizlik gibi konularda sorun yaşıyoruz. Mahalle sakinleri bununla ilgili çok fazla şikayette bulunuyor. Biz de bunu belediyeye iletiyoruz onlar da bakımın gerçekleştiğini söylüyorlar. Buna karşılık mahalle sakinleri şikayetlerini sürdürüyor o zaman hizmet tam olarak gerçekleşmemiş demektir” dedi.

Muhtarların sorunlarından bahsettiğimiz Bayrak, bu konu hakkında şunları söyledi: “Tebligat kanunuyla ilgili sorun yaşıyoruz. Postacı kişiyi bulamayınca postayı bize getiriyor. Mahalle sakinleri de bunu bizden almaya gelmiyor. Daha sonra neden bana getirmedin gibi ifadelerde bulunuyorlar. Vatandaşla muhtarlar karşı karşıya gelmektedir. Muhtarları postacı konumuna sokmuşlardır. Bu postaların postahanelere geri gönderilmesi gerekmektedir. Bunun yanında aldığımız ücretler yetersizdir. Bu ücretlerle geçinmemiz mümkün olmuyor. Çoğu işlem nüfus müdürlüğüne verildi.”

“SORUNLAR BİZDE TOPLANIYOR”

Mahalle için muhtarların önemli olduğunu vurgulayan Bayrak, “Muhtarlar mahallenin bütün sorunlarını yetkili mercilere iletir. Biz sorunları tek bir ağızdan bu kurumlara iletiyoruz. Öbür türlü bir yığılma gerçekleşebilir. Bunun yanında mahallenin değil aynı zamanda insanların kişisel sorunlarına da çare olmaya çalışıyoruz. İnsanlar dertleşmek için de bizim kapımızı aşındırıyorlar” dedi.

Metin Bayrak Kimdir?

1966 yılında İstanbul’da doğdum. 2004 yılında İzmir’e taşındım. O tarihten itibaren mahallemde ikamet etmekteyim. Buraya taşındıktan sonra mahallemde marketçilik yaptım. Muhtarlık görevinde ilk dönemimi gerçekleştirmekteyim. Evli ve 2 çocuk basıyım. Öğrenim durumum ilkokuldur.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahallemizin tarihi çok eski değil. Bunun göstergelerinden birisi mahallede tarihi hiçbir bina bulunmamaktadır. Mahallede, İhsan Alyanak Spor Salonu ve Anadolu Lisesi bulunmaktadır.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 23200

Mahallenin seçmen sayısı: 18740

Mahallenin posta kodu: 35160

Mahallenin cadde sayısı: 5

Mahallenin sokak sayısı: 182

Mahallenin muhtarı: Metin Bayrak

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.