TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ayakkabı boyacılığından judo antrenörlüğüne

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 22 yıl önce çocuklar için hayata geçirdiği en önemli projelerinden biri olan Sokakta Çalışan Merkezi’nin yetiştirdiği Serkan Can ve Mevlüt Duman, ayakkabı boyamaktan kurtuldular. Şimdi kendileri gibi aynı kaderi paylaşan çocuklara judo eğitimi veriyorlar

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2015 07:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ayakkabı boyacılığından judo antrenörlüğüne

MEHMET EMİN YENİAY/ANKARA

Onlar, Başkent’in kışın ilikleri donduran soğuğunda, yazın kavurucu sıcağında, ilkbaharın coşkusu, sonbaharın hüzünlü havasında çocuk bedenleri, minicik elleriyle her türlü tehlikeye açık sokaklarda çalıştı. Milyonlarca yaşıtı çocuklar kadar şanslı değillerdi, kimi simit sattı, kimi mendil sattı, su sattı, kimi ise boyacılık yaptı. Şimdi ise bir zamanlar kendilerinin de misafiri oldukları Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi'nde judo eğitmenliği yapıyorlar. Başkent sokaklarında yolda, kavşakta, bulvarlarda görüp de birçoğumuzun yokmuşlar gibi görmemezlikten geldiği küçük bedenli, koca yürekli çocuklarımızdan ikisinin Serkan Can ile Mevlüt Duman’ın hikayesi bu…

KADERLERİ AYNI

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 22 yıl önce çocuklar için hayata geçirdiği en önemli projelerinden biri olan “Sokakta Çalışan Merkezi”nden mutlu ve sevindirici haberler gelmeye devam ediyor. Bunun güzel bir örneği bir kez daha bu eğitim sezonunda merkezin judo kurslarında yaşandı. Yıllar önce yaşıtlarının aksine Başkent sokaklarında yaz-kış demeden boyacılık yapan Serkan Can ile simit satan Mevlüt Duman’a “Sokakta Çalışan Çocuk Merkezi” yetkilileri tarafından sahip çıkılır ve merkeze davet edilir. Sokakta simit satmaktan ve boyacılık yapmaktan kurtarılan bu iki çocuk, merkezin de desteği ile üniversite eğitimini tamamlar. Serkan Can ve Mevlüt Duman, merkezde kendileri ile aynı kaderi paylaşan çocuklara judo eğitmenliği görevini üstlenir. Bu işe sahip olmanın gururunu yaşayan Can ve Duman, tıpkı kendilerine yapılanlar gibi merkezdeki yeni yetenekleri yönlendiriyor, başarıya ulaşıp topluma kazandırılması için çaba veriyor.

“BU MERKEZ BİZE UMUT VERDİ”

Kendilerini çocukların eğitimine adayan eğitmenlerden Serkan Can, duygularını dile getirirken şunları söyledi: “Ben sokaklarda boyacılık yapıyordum, Mevlüt arkadaşım ise simit satıyordu. Beni ağabeyim buraya doğum günümde hediye olsun diye getirdi. Hatta o sabah bile sokakta çalıştık, sonra buraya geldik. O günden sonra buradan çıkamadık. Bu merkez bize umut verdi. Burası çocukları sokaktaki tehlikeden uzak tutuyor. Bu merkez olmasaydı bugün farklı konumlarda olabilirdik. Biz kendimizi kurtardık, burada bizim gibi küçük yaşta çalışmak zorunda kalan çocuklara eğitim veriyoruz. Çocuklarla vakit geçirmek bizim için çok anlamlı.”

“ÇOCUKLAR ÇOCUKLUĞUNU YAŞIYOR”

Sokakta Çalışan Çocuk Merkezi’nin çok iyi konumda olduğunu belirten Can, sözlerine şöyle devam etti: “Merkezimiz bugün sadece sokakta çalışan çocuklara yardımcı olmuyor. Çocukların ailelerini de yönlendiriyor. Ayrıca yaşadıkları bölge nedeniyle sıkıntılar yaşayabilecek çocuklar da artık burada vakit geçiriyor. Çocuklar çocukluğunu burada yaşıyor. Mesela Judo çocuğa disiplinli olmayı, zamanında hareket etmeyi, sorumluluk sahibi olmayı sağlıyor. Bu da okuldaki başarı durumunu artırıyor. Ödevlerini zamanında yapıyor. Ödevler bunaltınca sıkıntısını Judo ile atıyor. Judoda da başarılıyız. En üst kemerimiz sarı kemer, kız takımı ve erkek takımı şu ana kadar 3 maça gitti, 26 derece aldı. Bunların 9’u birincilik. Burası çocuklar için gayet güzel bir yer.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.