TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlar istihdam yaratıyor

Türk Kadınlar Birliği Urla Şubesi Başkanı Ayşe Başkanoğlu son yıllarda yaptıkları kadın projelerini anlatarak amaçlarının bilinçli ve kendine yeten kadınlar yetiştirmek olduğunu söyledi. Drama yöntemiyle aile içi şiddete karşı eğitim çalışmalarına başladıklarını ifade eden Başkanoğlu bu tür çalışmaların aile kalitesini artırdığını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2015 07:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadınlar istihdam yaratıyor

NİLGÜN TAZE

Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı (HASVAK)’da çalışmaya başlamasının ardından İzmir’deki tüm hastanelerde aktif rol aldıklarını ve gözlemledikleri hastane ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyen Türk Kadınlar Birliği Urla Şube Başkanı Ayşe Başkanoğlu, kadın ve ergen yaştaki çocukların eğitimleri için kamu ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi. Aile ortamı huzurlu olan çocukların büyüdüklerinde kendi eşlerine de saygılı bir yaklaşım sergilediklerini ifade eden Başkanoğlu, “Çalışma hayatına İzmir Valiliği Özel kalem Müdürlüğü’nde başlayıp Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde devam ettim. Ardından Sosyal İşler Müdürlüğü ve İstihbarat Müdürlüğü’nde görev aldım.  Bankanın sosyal işler müdürlüğünde çalışırken Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım vakfı (HASVAK)’la tanıştım. Vakfın kurucu üyesi olarak 6 yıl genel sekreterlik yaptıktan sonra 7 yıl kadar da başkanlık görevinde bulundum. Bu süreç içerisinde İzmir’deki tüm hastanelerimize büyük emeklerimiz geçti. Hastanelerde eksik olarak tespit ettiğimiz diyaliz makineleri, çağrı cihaz sistemleri, özel bebek-anne odaları, ameliyattan çıkan hastalara dinlenme odaları gibi her hastanede olması gereken ihtiyaçları temin ettik.  Ameliyat olması gereken ancak maddi durumu yerinde olmadığı için tedavi göremeyen hastalarımıza da ameliyatlarını olabilmeleri için maddi desteklerde bulunduk. Bu çalışmalarım 1992 yılından 2005 yılına kadar devam etti. Bu sırada ailece Urla’daki evimizde daimi olarak yaşamaya karar verdik. Urla ve vakfın bulunduğu yerin mesafesi bu kararla birlikte çok uzamış oldu. Vakıftaki görevime her gün gidip gelmek belli bir süre sonra beni çok yorduğu için görevimi arkadaşlarıma bıraktım. Güya dinlenmeye karar vermiştim ancak arkadaşlarımın ‘sen duramazsın’ sözleri doğru çıktı. Bu seferde Urla’da kadınlara yönelik çalışmalar yapmak istedim.  Bunun içinde Türkiye’de Atatürk’ün eliyle kurulan ilk kadın hareketinin başlangıcı Nezihe Muhittin Latife Çeyrekbaşı, Halide Edip Adıvar gibi tarihe adını yazdıran kadınlarımızın 1924 yılında kurduğu Türk kadınlar Birliği’nin Urla şubesini kurdum. Türk kadınlar Birliği Kıbrıs da dahil olmak üzere Türkiye’de en çok üyesi olan kadın derneklerinden bir tanesi. 10 yıldır Urla Şubesi’nin başkanlığını yapıyorum. Bu arada Urla Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyeliği kadın istihdam gurubu çalışma başkanıyım. Derneğimiz kurulduğu günden itibaren önceliğimiz kadınlara eğitimin çok önemli olduğunu anlatmak oldu. Onları bilinçlendirmek, haklarının neler olduğunu anlatmak temel görevlerimiz arasında.  Bilinçli bir annenin çocuklarını yetiştirmesi bilinçsiz annelerle kıyaslandığında çok fark yaratıyor. Geleceğimizin iyi yetişmiş, donanımlı gençlerini bu anneler yetiştiriyor. Bunun içinde annelere çok iş düşüyor” dedi.

AİLE İÇİ ŞİDDETLE MÜCADELE

Aile içi şiddetlerin önlenmesinde bilinçli annelere ihtiyaç duyduklarını ve aile ortamında huzur bulan çocukların büyüdüklerinde kendi eşlerine de huzur verdiklerini söyleyen Başkanoğlu, bu alışkanlıkların bir eğitim işi olduğunu ve değiştirilebileceğini vurgulayarak, “Tam tersi olarak kendi ailelerinde şiddet gören çocuklar da kendi eş ve çocuklarına şiddet uyguluyor ve bu yanlışlar zinciri kırılmadığı içinde artarak devam ediyor.  Anlaşıldığı üzere bu tamamen bir eğitim meselesi. İnsanoğlu iyi veya kötü öğrendiğini yaşam biçimi haline getirip devam ettiriyor. Bizim işimiz, insanlara başta kendisi olmak üzere çevresine de zarar veren alışkanlıklarını kendilerine fark ettirmek yoluyla daha doğru ve faydalı alışkanlıklar edinebilmelerinde yardımcı olmak. Bunu da onlar için uygun zemini hazırlayarak yapıyoruz. Günümüzde kadın cinayetleri, tecavüzler, çocuk gelinler, kadına yönelik şiddet aldı başını gidiyor. Her gün kadınlarımız başta namus meselesi olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı vahşice işlenen cinayetlere kurban gidiyor. Kadınlarımızın kendi ekonomik özgürlüklerinin olmaması, kendilerine güvenmemeleri, içinde bulundukları olumsuz ortamlara katlanmaları kendilerine uygulanan şiddeti ve ölümleri artırıyor. Bu sebepler nedeniyle ülkemizde kadınların çalışması ve kendi ayaklarının üzerinde durması son derece önemli. Bizler dernek üyeleri olarak bu olumsuz tabloyu değiştirebilmek amacıyla yola koyularak ev kadınlarımıza istihdam yaratmak için çalışmalar yapmaya başladık.  İlk olarak Halk Eğitim Müdürlüğümüzle protokol yaparak kadınlarımıza derneğimizde kurslar açtırdık. Meslek edindirme kursları, el sanatları kursları gibi birçok dalda kurslarla kadınlarımızı güçlendirmeye başladık. Ancak benim için önemli olan istihdam yaratmaya başlamaktı. Bunun içinde Çağdaş Yaşam Yaşlı Bakım ve Huzurevi merkezini kurdum. İlk önceleri 16 kapasiteli bu yerimizde 8 kadına istidam yarattım. Artan talepler üzerine şuanda hizmet verdiğimiz 35 kapasiteli yerimizi açtık. Bu yerimizde şuanda 16 personel çalışıyor. Belgeli olan huzurevimizde doktor, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, 4 hemşire, aşçı, sertifikalı hasta bakım personeli,  temizlik elemanı çalışmakta. Burada çalışan personelin öncelikli olanları kadın sığınma evinde kalan ama çalışmak isteyen kadınlarımız. Kendi ayakları üzerinde durmaya kararlı ve istekli bayanlarımıza öncelik veriyoruz. Kadınlarımız çalışırlarken kendi hemşiremin hocalığında, staj için kendi iş yerimde çalışarak hem para kazanıyor hem de meslek ediniyorlar” ifadelerini kullandı.

İSTİHDAM YARATILIYOR

Kadınlara iş imkanı yaratabilmek için Akdeniz ve Ege mutfağına yönelik uygulamalı dersler vermeyi planladıklarını ifade eden Başkanoğlu, verilen eğitimlerin sonunda katılımcılara Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP) onaylı sertifikalar verildiğini belirtti.  Anlaştıkları okullarda aile içi şiddete karşı drama dersi vermeye başlayacaklarını ve kamu kurumlarıyla işbirliği halinde çalıştıklarını ifade eden Başkanoğlu, “Bizde kadınlarımızın yanlarında çocukları da olduğu için onlara ev açıyor, kendilerine eşyalar temin ediyoruz. Hatta belli bir para biriktirme süresine ihtiyaçları oldukları için benim yanımda kalacak yer ayarlıyorum. Aldıkları maaşlarını 3-5 ay biriktirerek ev açmalarına destek olmaya çalışıyorum. Bu kadınlarımızın sıfırdan kendilerine yeter hale gelmeleri süreçlerinde yanlarında olmak ve onların o an ihtiyaçları olan desteği sağlayabilmek gerçekten çok gurur verici. Şimdi de yeni yaptığım yerimden bahsetmek istiyorum. Urla’nın en güzel yerlerinden biri olan bu yerimiz hastaneye 5 km. denize 150 metre mesafede bulunan, hem deniz hem bahçe manzaralı 45 kapasiteli bir otel konseptinde bir yer.  Burada hem daha iyi şartlarda hizmet verecek hem de en az 20 kişiye de iş imkanı sağlamış olacağım. Bunun anlamı da en az 35 kişiye istihdam yaratmak demek. Ben tek başıma bu kadar kişiye iş ve hizmet vermekten çok mutlu oluyorum. Dernek olarak da en son olarak Avrupa Birliği projelerinden yararlanmak üzere ‘Yaşam Boyu Eğitim’ projesiyle kadınlarımıza hem bilgisayar eğitimi verdirip, hem kendi işlerini kurabilmelerini öğretip, ev pansiyonculuğu geliştirmeyi hedefliyoruz. Her kadının kendi işinde çalışarak aile bütçesine katkı sağlamasına yardımcı olmasına imkan oluşturuyoruz. En son olarak da İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA)  ‘yarımada projesi’ kapsamında dezavantajlı kadınlarımıza iş imkanı yaratabilmek için Akdeniz ve Ege mutfağı uygulamalı aşçılık eğitimi verilmesi planlanmakta. Program sonunda katılımcılara Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP) onaylı sertifikalar verilerek bölgedeki otel, restoran, pansiyon ve huzur evlerinde istihdam edilmeleri için yönlendirme çalışmaları yapacağız. Bu sayede bölgenin turizm ve gıda sektöründe ara eleman açığının kapatılması ve kadınlarımıza iş imkanı sağlanması bizim için çok önemli. Bu çalışmalarımızın dışında derneğimizde sağlıkla ilgili seminerler kaymakamlığımız ve belediye işbirliği ile ortak etkinlikler, siyaset paneli gibi toplantılar yapmaktayız. Aile içi şiddetin önlenmesi için lise son sınıf öğrencileri olan ergen yaştaki çocuklarımıza drama şeklinde eğitim verilmesi ile ilgili proje hazırladık ve bununla ilgili çalışmalarımız devam etmekte.” ifadelerini kullandı.

DRAMA DERSLERİ BİLİNÇLENDİRİYOR

Kadınların aldıkları eğitimin sonunda hasta bakım sertifikası aldıklarını söyleyen Başkanoğlu, sığınma evlerinden belli bir süre sonra başka yerlere gönderilmek zorunda kalan kadınların işlerini kaybetmek istemediklerini belirterek, “Gerekli donanıma sahip olan kadınlarımızın bölgemizdeki otel, restoran, pansiyon ve huzur evlerinde istihdam edilmeleri için yönlendirme çalışmaları yapacağız. Bu sayede bölgemizin turizm ve gıda sektöründe ara eleman açığının kapatılması ve kadınlarımızın ev ortamından dışarı çıkarılarak sosyal yaşama katılması bizim için çok önemli. Bir diğer projemizde yaşlı bakım elemanları yetiştirmek için çalışma yapmak. ‘Kız çocukları da çocuktur’ projemiz kapsamında da Türk Kadınlar Birliği gönüllüleri olarak Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Güzelbahçe ve Urla olmak üzere beşer şubeye ayrılarak paylaşımlı bir şekilde kız çocuklarına yönelik bu projemize  hayat vereceğiz. Eylül ayında okulların açılması ile birlikte Urla ilçesinde aile içi şiddetin önlenebilmesi için üç pilot okul belirledik.  Bu okullar Çok Programlı Meslek Lisesi, Yılay Hakan Çeken Meslek Lisesi ve Urla Anadolu Lisesi olacak. Belirlediğimiz bu okullarımızda dönüşümlü olarak haftada bir gün drama şeklinde öğrencilerimize eğitim verilecek. Bu eğitim lise son sınıfta okuyan kız ve erkek öğrencileri kapsamakta. Bu öğrencilerimizin toplamı kesin olmamakla birlikte yaklaşık 360 öğrencimizin bu eğitimlerden yararlanması planlandı. İlçemizde bulunan İleri teknoloji Eğitim Enstitüsü ile de bir ortak çalışma yapılabilmesi için üniversite rektörümüz Mustafa Güden ile çok olumlu geçen bu görüşme sonrasında Eylül ayı itibarı ile üniversite- sivil toplum işbirliğinin gerçekleştirilmesine karar verdik” açıklamasını yaptı.

İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞILIYOR

Tür Kadınlar Birliği üyelerinden en az 10 kişinin üretici kadınlar- Urla belediyesi işbirliği ile kurulan Kadın Üretici Kooperatifine üye olduğunu söyleyen Başkanoğlu, birlik üyelerinin kadınların ürettiği el işleri, yiyecek, içecek gibi ürünlerini satışa çıkarttıklarını belirterek, “Kadınlarımızın bir çoğu her Cumartesi günü Kadın Üretici Pazarı’nda tezgahlarını açarak aile geçimlerine katkıda bulunuyorlar. Urla Belediyesi tarafından ayarlanan bir yardımla Çeşme’de gece pazarında kadınlarımızın tezgahlarını açmalarına izin veriliyor.  İlçemizde sayın kaymakamımız, belediye başkanımız ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere çok faydalı olan bu tür çalışmalar yapmaktayız. Urla belediye başkanımızın kadın olması da bizimle daha iyi empati kurabildiği için ayrıca bize şans kazandırıyor. Urla’da kamu kurumları, sivil toplum örgütleri çalışanları herkes birbirini tanıyor ve bu durum bizim daha uyumlu ortak çalışmalar yapmamıza zemin hazırlıyor. Buda beraberinde bizi daha güçlü bir hale getiriyor. Urla gibi güzel bir ilçede yaşamanın avantajlarını yaşıyoruz. Buda çalışmalarımıza hız ve kalite katıyor. Bu çalışmaların dışında Türk Kadınlar Birliği Derneğimizde sağlıkla ilgili seminerler kaymakamlığımız ve belediye iş birliği ile ortak etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Tüm bu çalışmalara ilave olarak ise siyaset paneli gibi yine kadınların bilinçlenmesini amaçlayan bilgilendirme çalışmalarımız var. Aile içi şiddetin önlenebilmesi için ergen yaştaki çocuklarımıza ve lise son sınıf öğrencilerimize son yıllarda sağlıklı iletişim kurabilme yollarını göstermeyi amaçlayan drama şeklinde eğitim verilmesi ile ilgili proje hazırladık. İnsanın kendi sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğini ve yapılan şiddet ve haksızlıklara karşı nasıl önlem alınabileceğini anlatan bu eğitimlerin geri dönüşümünün daha sağlıklı aileler oluşturmasını bekliyoruz. Bana tüm bu yaptığımız çalışmaları anlatma ve tanıtma imkanı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.