TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyuşturucuyla bilimsel mücadele

İzmir Ticaret Borsası ve Yaşar Üniversitesi Madde Bağımlılığı ile Mücadele Kampanyası kapsamında Yaşar Üniversitesi ile işbirliği projesi imzaladı

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2015 08:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uyuşturucuyla bilimsel mücadele

NİLGÜN TAZE

İzmir Valiliği’ne bağlı İl Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Kurulu bünyesinde İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek iletişim kampanyasının tanıtım ve imza töreninde konuşma yapan İTB Başkanı Işınsu Kestelli bir arada olma gerekçelerinin madde bağımlılığıyla mücadeleye destek olmak ve iş dünyasından politikacısına, güvenlik güçlerinden üniversitesine kadar bu ülkede yaşayan herkesin refah düzeyini yükseltmek ve çocuklarımıza daha güzel bir gelecek bırakabilmek olduğunu söyledi.  İzmir Ticaret Borsası olarak varlık sebeplerinin tarlada yetişen ürünün yeşerip büyümesi, tohum aşamasından meyvenin olgunlaşmasına kadar sarf edilen büyük emeğin karşılığını hakkıyla bulması olduğunu belirten ve 21 yaşında hayata veda eden bir madde bağımlısının annesine yazdığı şiiri okuyan Kestelli, “Bu öyle bir süreçtir ki her aşaması ilgi ister, geceli gündüzlü çaba ister. Çünkü bir yandan siz yetiştirmeye çalışırsınız diğer yandan da pek çok dış faktör gözünüz gibi baktığınız ürününüzden beslenerek kendi hayatını sürdürmeye uğraşır. Eğer biraz ilgiyi eksik ederseniz yaban otu sarar bahçenizi, süne ve kımıl zararlısı dadanır fidanınıza ve yok olup gider emeğiniz, alın teriniz, göz bebeğiniz. İşte biz bu sosyal sorumluluk projesiyle fidanlarımız kurumasın, meyveye dönüşecek çiçekler solmasın diyoruz. Biz hayat vermeye çalışıyoruz. Biz yeşertmek için çabalıyoruz. 124 yıllık geçmişimizin bize verdiği sorumlulukla, yaşamın her alanında varız ve toplumun refahını, huzurunu, geleceğini tehdit eden her sorunun da karşısındayız” dedi.

GENÇLER VE EBEVEYNLERİ BİLGİLENDİRİLECEK

Kestelli, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İşte tam da bu amaçla, bugün buradayız. Türkiye’nin 81 kentinde de İl Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Kurulu bulunuyor. İzmir Ticaret Borsası bu kurula dahil olan ilk meslek örgütü olmayı başardı. Bize bu imkanı sağlayan gençlerimize faydalı olabilme şansını tanıyan İzmir Valisi Sayın Mustafa Toprak’a huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bu süreçte işbirliğine açık yaklaşımları, bilgi paylaşmaktaki şeffaflıkları için İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’ya, İl Emniyet Müdür Yardımcımız Sayın İsmail Akıntürk’e, narkotik büroda görev yapan değerli amirlere ve personele de teşekkürü borç biliyorum. Bizim bu kampanya çerçevesindeki sorumluluğumuz toplumu, özellikle de gençleri ve ebeveynlerini bilgilendirmek, onları giderek artan bu tehlike karşısında uyarmak olacak. Biz gençlerimizi pişmanlığın artık bir fayda sağlamayacağı o son noktaya varmadan bilgilendirmek, bilinçlendirmek zorundayız. Bunu yapabilmek için ciddi bir saha araştırmasına ve yoğun bir iletişim kampanyasına imza atacağız. Yola çıkarken bu işi nasıl yapacağımızı uzun uzun düşündük. Ön çalışma sürecimiz oldukça uzun sürdü. İşimizin ne kadar zor olduğunu da aslında o zaman fark ettik. Direkt değil dolaylı bir iletişime ihtiyaç var. Aynı zamanda konunun hassasiyeti yapılacak olan akademik bir çalışmayı şart koşuyor. Yolun tam bu noktasında da İzmir’in gözde eğitim yuvası Yaşar Üniversitesi ile el ele verdik. Yaşar Üniversitesi değerli Rektörü Prof.Dr. Murat Barkan ve Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ümit Atabek hiç tereddüt etmeden bu büyük sorumluluğun bir parçası oldu. Rektörümüz bizzat işin başına geçti ve çalışmaları yönlendirdi. Kendilerine ve kıymetli çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum.”

BULANIK BİR DURUM

Yaşar Üniversitesi Rektörü Murat Barkan, uyuşturucu trafiğinin artık uluslararası bir trafik olduğunu ve oldukça bulanık bir durumla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Böyle bir karmaşanın içinden nasıl çıkılacağını bizde bilmiyoruz ve bir çıkış noktası bulmuş her kurum ve kuruluşla iş birliği içine girmeye de hazırız. Şimdilik kaç canı kurtarabileceğimizi ya da kaç gencin bu bağımlılığını tedavi edebileceğimizin bir rakamını veremem ancak bunun için var gücümüzle çalışacağız. İTB, Valilik, Emniyet ile işbirliği içinde gerçekleştirdiğimiz bu işbirliğine siz basın mensubu arkadaşlarımızı da dahil etmek istiyoruz. Toplum üzerinde olumsuz etki yaratmayacak bir üslupla haberler yayımlanması toplumu daha bilinçli bir hale getirecektir. Geleceğe pırıl pırıl bakan gençleri hedef alan uyuşturucuya karşı birlikte hareket edebilmek çok önemli. Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde yapılacak projeye ilerleyen süreçte İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü de dahil etmek istiyoruz.  Hedeflediğimiz genç kuşak, çok özellikleri olan bir kuşak. Yapmış olduğumuz değerlendirme toplantılarında 10 senede oluşan kuşaklar arası algıların 1.5 yıla düştüğünü tespit ettik. Bu da demektir ki bir ilkokulda 3 ayrı kuşaktan çocuk bulunuyor. Bu demektir ki işimiz çok zor çünkü ulaşmamız gereken tek bir kuşağa yönelik algı yok. Bilimin amacı dertlere deva olmasıdır. Ancak bunu yapabildiğimiz sürece kendimizi faydalı bir kurum olarak niteleyebiliriz. Mutluluk enerjisi üretmek ve bunu tüm küresele yaymak amacımız” açıklamasını yaptı.

ALGIYI YÖNETMEK GEREKİYOR

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İzmir’den başlayıp Türkiye’ye yayılması planlanan bu proje ile toplumun geleceği olan gençleri bağımlılıktan kurtaracaklarını, teşhis ve tedavi içinde gençlerin dilinden çok iyi anlamak gerektiğini söyleyerek, “Bu mücadeleye sadece güvenlik birimleriyle yol alamayız. Aileler, sivil toplum kurumları, meslek örgütleri de bu ortak çalışmada bulunmalı. İTB’nin böyle bir projede yer alması da çok sevindirici. Ticaret Borsası bizi zorlayarak komisyona dahil etti.  Kendilerine bundan dolayı teşekkürü bir borç biliyorum. Katkı sağlamak isteyen tüm örgütlerimizi de burada görmek isteriz. İTB’nin bu girişimi alkışlanacak bir şeydir. Geldiğimiz noktada sadece güvenlik ile bu sorunun altından çıkmamız zor. Artık konu sadece güvenlikle ilgili kalmayıp çok daha geniş bir alana yayılmalı.Algıyı çok iyi yönetmek gerekiyor. Türkiye daha önce uyuşturucu transit alanıyken bugün bir hedef haline gelmiştir. Biz hedef ülke haline geldiğimizi görüyoruz ve bunun için çalışmamız gerekiyor. Uyuşturucuyla mücadelede, arzın yönetimi ve toplumdaki talebin azaltılmasına yönelik iki farklı yöntem izlenecek. Ailelerle birlikte hareket edilmesi ve halkında güvenlik birimleri yanında olmasıyla çözüm bulmada adımlar atılacak. Bu sorun iletişimle aşılır ama biz nasıl iletişim kuracağız bilemiyoruz. Bu da bilimsel çalışmalarla ortaya konacak” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.