TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Başarısızlığın nedenleri araştırılmalı”

AK Parti İzmir eski İl Başkanı Ömer Cihat Akay, genel seçimler sonrası sonuçları değerlendirerek AK Parti’nin İzmir’deki düşüşünün getirdiği başarısızlığın sebeplerinin iyice düşünülmesi gerektiğini ifade etti 

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2015 08:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Başarısızlığın nedenleri araştırılmalı”

ANIL YIKGEÇ -AK Parti İzmir eski İl Başkanı Ömer Cihat Akay, genel seçimler sonrası sonuçları değerlendirerek Ak Parti’nin İzmir’deki düşüşünün getirdiği başarısızlığın sebeplerinin iyice düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Akay, “İzmir’de hem oy oranlarında hem oy sayısında hem de milletvekili sayısında bir başarısızlık. Bunun nedenlerinin araştırılması lazım. Teşkilatlar nerede yanlış yaptık, neleri yaparsak biz bu yanlışları düzeltiriz diye düşünecek” diyerek ayrıca ülkede erken seçime gidilebilme ihtimalinin de olduğunu söyledi.

TEŞKİLATLAR ‘NEREDE YANLIŞ YAPTIK’ DİYE DÜŞÜNMELİ

İzmir’de AK Parti’nin hem oy oranlarında hem oy sayısında hem de milletvekili sayısındaki düşüşünü başarısızlık olarak niteleyen Akay, “2011 seçimlerini baz kabul edersek, başarısızlık var. Yüzde 37’den yüzde 26,5’e düştü. Bir yılda üç defa seçime girmek teşkilatlarımızı yordu. Moral, motivasyonu bozdu. İzmir’de 11 milletvekilinden 8 milletvekiline düşmek başarısız bir durum. Hem oy oranlarında hem oy sayısında hem de milletvekili sayısında bir başarısızlık. Bunun nedenlerinin araştırılması lazım. 2011 genel seçimlerinde yüzde 37, 2014 yerel seçimlerinde yüzde 36, cumhurbaşkanı seçimlerinde yüzde 33,5, bu seçimlerde yüzde 26,5. Geriye doğru bir gidiş var. Teşkilatlar düşünecek, ‘nerede yanlış yaptık, neleri yaparsak biz bu yanlışları düzeltiriz’ diye… Toparlanır teşkilatlar. Çok zor da değil. Artı Türkiye erken seçimi saymazsak 4 sene seçim konuşmayacak. Dolayısıyla bu süreçte teşkilatlar toparlanır” diye konuştu.

İL BAŞKANLIĞI HAKKINDA YORUM YAPMAM ETİK OLMAZ

Seçim sonuçları hakkında mevcut il yönetimi ya da il başkanı hakkında iyi veya kötü yorum yapmasının etik olmayacağını söyleyen Ömer Cihat Akay, “Ben il başkanlığı yapmış biri olarak seçim sonuçları hakkında mevcut il yönetimi ya da il başkanı hakkında iyi veya kötü yorum yapmam. Siyaseten doğru olmaz, etik olmaz. Başarısızlığı ya da başarıyı kendi içlerinde değerlendireceklerdir. Onlarla karşı karşıya geldiğimde başarıyı, başarısızlığı tartışırım ama basının huzurunda il başkanım ve il yönetimim hakkında bu konuları tartışmam” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK GÖSTERGELER SIKINTILI

Ülke kapsamında sonuçlarını da değerlendiren Akay, bu seçim çok farklı bir atmosferde gerçekleştiğini belirterek, “Ülke konjektüründe bu seçimler çok farklı seçimlerdi. Ben yaklaşık 45 yıldır siyasetin içinde olan biri olarak bu seçimler kadar farklı atmosferde bir seçim yaşamadım. Bir tarafta AK Parti, diğer tarafta diğer partiler, paralel medya, dikey medya, CHP’si, MHP’si, HDP’si ittifakları vb. bunların hepsinin AK Parti’yi hedefe koyup hücum ettiği bir seçim yaşadık. Vatandaş da ister istemez etkilendi bundan. Seçim öncesi yapılan söylemeler Türkiye’deki seçmenin birçoğunun kafasını karıştırdı. Ben şuna üzülüyorum; AK Parti iktidarı ile birlikte 12 yıldır oluşan olumlu bir hava vardı. Beklentiler 2023’e kadar gidecekti ama baktık ki 7 Haziran akşamı Türkiye’de çok farklı bir aritmetik çıktı. Özellikle meclis açısından… Bir partinin tek başına iktidar olamayacağı, iktidar olabilmek için bazı partilerin mutlaka yanına bir başka partiyi ya da 3 partinin bir araya gelerek koalisyon yapmak suretiyle iktidar olabileceği bir aritmetik ortaya çıktı. Türkiye geçmiş yıllarda koalisyonlardan çok çekti. Bu tabii siyasetçilerin mantıklı düşünerek çözebilecekleri bir sorun. Böyle bir siyasi tablonun ortaya çıkması bazı şeyleri sıkıntıya soktu. Özellikle ekonomik göstergelerin sıkıntılı olması bunun göstergesidir. Doların ve Euro’nun yükselmesi gibi…” diye konuştu.

ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partilere yetki vererek hükümetin kurulması için çalışmaların başlayacağını belirten Akay, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Davutoğlu’ndan başlamak üzere bütün siyasi partilerin liderlerine gitme noktasında yetkiyi verecek. O turlardan ne çıkacak, ne olur bilmiyoruz. Ama şahsi kanaatime göre bundan sonra erken seçime gidilebilir” dedi.

Ömer Cihat Akay milletvekili adayları açısından da süreci değerlendirerek şöyle konuştu: “Bütün adaylarımız için kolay bir süreç değildi. Hepsi fedakarca çalıştı. Özellikle Kadın Kolları çok çalıştı. Bu süreçte en çok sahada kadın kollarımız çalıştı. Gençlerimiz çalıştı. Ama bir sene içinde üçüncü seçimi yapıyor teşkilatlar. Sadece bizim parti için değil, bütün partiler için de aynısı geçerli. Teşkilatları yormuş olabilir. Olaya bir de buradan bakmak lazım. Ama çok zor değil teşkilatlar toparlanır. Önümüzdeki seçimlerde daha da başarılı sonuçlar alırlar. Halkımız kararını vermiştir. Siyasetçilerimize düşen, halkımızın verdiği bu kararı iyi okuyarak Türkiye’nin önümüzdeki dönemde daha iyi bir yere gelmesi için taşı elinin altına koyarak çalışmaktır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.