TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enerji Bakanı Yıldız, iddiaları yanıtladı

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan korkunç maden kazasında arama kurtarma çalışmaları bitti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki gece yaptığı son açıklamada, çalışmaları ve ilerleyen süreçte yapılacakları anlattı

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2014 07:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Enerji Bakanı Yıldız, iddiaları yanıtladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kazanın herkesi çok üzdüğünü, derinden sarstığını, yoğun duygular yaşardığını ifade ederek, "301 kardeşimizi, işçimizi kaybettik. Hükümetimiz olarak daha ilk başında, hadise olduğu anda buraya intikal ederek bir koordinasyon merkezi kurduk, bütün bakanlıklarımızın ilgili kurumlarıyla beraber bir hale geldik kesintisiz 24 saat çalışıldı. Çünkü canlarımız orada yatıyor idi. Ne kadar erkenden kurtarabilirsek o kadar daha iyi olacağına karar vermiştik ve zamanın aleyhimize işleyeceğini biliyor idik. Buradan hayata tutunan ve kurtardığımız işçi kardeşlerimize, 'Allah onlara sağlık versin' diyoruz. Bütün çoluk çocuğuyla hep beraber olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

 

ÇEKİP GİTMİYORUZ

Yıldız, kurtarma faaliyetleri bittikten sonra buradan çekilip gitmediklerini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığına varıncaya kadar yine işçilerin ailelerinin yanında olduklarını söyledi. İlk iki gün hayatlarından çok fazla şey ümit ettikleri işçilerden üçüncü gün geldiğinde artık daha fazla ümidi kestikleri bir noktaya geldiklerini kaydeden Yıldız, "İçeride ummadığımız yerde yangınlar çıktı, 250 metre boyunca konveyör yandı. Karbonmonoksit gazının olumsuz şartlarıyla beraber kurtarma ekiplerini riske etmeksizin, onların da sağlığını düşünerek önemli bir faaliyette bulunuldu. Tersine hava akımları oluşturuldu. İşin tekniği üzerinde defalarca toplantılar yapıldı, haritalar ve uygulamalar üzerinden değerlendirildi. Bu işin riski vardı ve riski bir nevi bütün riskleri göze alarak arkadaşlarımın çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve emeklerini esirgemediklerini gördüm" diye konuştu.

Bakan Yıldız, kazanın sebepleriyle alakalı adli ve idari soruşturmaları başlattıklarına dikkati çekerek, şunları ifade etti: “Savcılarımızdan, bilirkişilerimizden, iş müfettişlerimizden bir grupla buranın ilk gözetimleri yapıldı. Ulaşabildikleri yere kadar gittiler. Ulaşamadıkları noktalarla alakalı tekrar ikinci bir gözlem daha yapacak çalışma müfettişlerimiz. Gerçek nedenini teknik açıdan, idari açıdan ve birçok açıdan değerlendireceğiz. Önümüzde madencilikle alakalı, sektörün, madencilik dünyamızın buradan çıkartacağı çok ama çok fazla ders var. Bizim için acı bir tecrübe oldu. Amacımız şudur, şu ana kadar kurtarılan 485 tane işçimizden sonra bütün gerçekleriyle beraber, ister kamu, isterse özel sektör olsun, ucu nereye dayanıyor olursa olsun bununla alakalı soruşturmalar hem teknik açıdan hem idari açıdan hem de hukuki açından bunlar yapılacaktır. Bundan sonra yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın sigorta işlemleri yürütülmekte işçi kardeşlerimizle alakalı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın acil yardım ve incelemelerini yürütmekte. Sağlık Bakanlığımızın psikososyal destek çalışmaları aynı şekilde devam edecek.”

 

SURİYELİ İŞÇİ İDDİALARI

Bakan Yıldız, gazetecilerin Suriyeli işçi çalıştırıldığıyla ilgili sorusuna da şu yanıtı verdi: "Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda bize lütfen yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı hissettirmeyin. Bu bizim yüreğimize çok ağır gelir. Şimdiye kadar hiç bu konulara girmedim. Bu konuyla alakalı anlamaktan yana sıkıntısı olmayan bizlerin konuşmayacağı şeyler olmadığı için değil, çok fazla konuşacağımız şey. Hatta o kadar çok konuşacağımız şey var ki benim jargonum bile müsait değil buna. Bu kadar insanların aklıyla, izanıyla, fikriyle, kanaatleriyle oynanmaz. Burada can pazarı yaşandı. Neyin üstünden politika yapmak istiyorsanız gidin orada politika yapın ama burada yapmayın. Biz bir yere gitmiyoruz. Bizimle ilgili derdi olan varsa bizi her tarafta bulur arkadaşlar gelir söyler. Havada, karada, köyde, beldede bulur, söyler. Şu acının içinde bu kadar ağır iftiraların yapılması ancak bunu yapanları küçültür. Bakın göreceksiniz millet onları affetmeyecek. Nasıl bir kalptir ki, bu nasıl vicdandır ki ki bu 100 tane Suriyeli, hatta yaşları küçük olan çocuğun üzerine beton dökülür ancak bunun üzerinde burası kapatılmaya çalışılır. Bunu hangi vicdan, hangi insanlık söyler. Bu nasıl kuralsızlık, kutsalsızlıktır, böyle bir şey yapılabilir mi? Bizi yalnızca kanun bağlamıyor. Bizi dünya ve ahiretteki değerlerimizi bağlıyor. Bunları buradaki hiçbir arkadaşım kabullenemez."

 

HEPSİ GERÇEK

Ortaya bir çok iddianın atıldığını, faciada hayatını kaybeden işçilerle ilgili AFAD'ın web sitesinde bilgilendirme yapıldığını kaydeden Bakan Yıldız, "Kurtarma çalışmaları devam ederken doğru isimleri aktarmaya çalışırken o isimleri 3 gün önce açıklamayız. AFAD'ın sitesinde bütün isimleri bulacaksanız onların hepsi gerçek. Bize yapılan iftiraları ispat etsinler. Her bilgi açıklanır. Şimdi biz diyoruz ki özel sektör bir hata yaptıysa ne eksik yaptıysa ortaya çıkacak bununla alakalı bir şey saklanması mümkün olabilir mi? Biz hukuk devletinde yaşıyoruz, ciddi bir iş yapıyoruz burada. Onu itham edenler kendilerine dönüp baksınlar haleti ruhiyelerini tekrar gözden geçirsinler" ifadesini kullandı.

 

İÇERİDE İŞÇİ YOK

İçeride kurtarılmayı bekleyen herhangi işçi olmadığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: "Bu yaşayan bir mekanizma şu anda. Lastik gibi çektiğinizde orada duran değil, bıraktığınızda geri gelen bir sistemdir. Metan gazı zehirlenmeleri, yangınlar olabilir. Bunlara karşı alınacak tedbirler vardır. Üretim olduğunda bu sistem kendini besliyor. Üretim olmadığında bu sistem geriye gidiyor. Bu şartlarda bütün bunlar aydınlanıncaya kadar burada üretimin durdurulacağını tahmin ediyorum."

İşçi ailelerine yardım konusunu da değerlendiren Taner Yıldız, "Sosyal yardımlaşmadan valilikler aracılığıyla bütün vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılanıyor. Bununla ilgili talebi olanlara anında yardımlar yine yapılacaktır. Önümüzdeki günlerde genel yardımlarla alakalı yalnızca kamu kurumlarının yaptığı değil, başta sayın Başbakanlığımız olmak üzere her faaliyet kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bunu da bütün vatandaşlarımızın müsterih olacağı şekilde söyleyebilirim" dedi.

Bakan Yıldız, borcu olan işçilere yardım yapılıp yapılmayacağı sorusunu da, "Vefat eden işçilerimizin kendi bünyesinde elektrik borcunu şirket 'sildik' diyebiliyor. Tekil olan işlemlerin dışında buradaki işçilerimizin mağdur olmayacağını söyleyebilirim. Kimse sıkıntı, endişe duymasın" diye cevapladı.

 

YANGININ SEBEBİ

Taner Yıldız, bir gazetecinin şirket sahiplerinin kömür kızışması nedeniyle yangın çıktığı iddiasını da şöyle değerlendirdi: "Ben hükümetimizi temsilen buradayım. Özel sektörün hukuki danışmanlığını ben yapmıyorum. Onun yaptığı açıklamalar, bundan sonraki soruşturmalardaki dikkate alınacak açıklamalardır. Dikkat etmemiz gereken konu şu başından beri bilerek ve seçerek söylüyorum ben aynı zamanda elektrik mühendisiyim; 'Trafo patladı başka gerekçelerle oldu, olmadı' bunların hiçbirisi şimdi asıl kullanılacak cümle değil demiştim. Bu konularda temkinli olmak lazım. Yalnızca gazete haberleriyle bu iş sonuçlandırılmaz. Bütün bu çalışmaları dikkatli şekilde, savcılarımızın soruşturmayı devam ettirdiği ortamda, iş müfettişlerimizin raporlarını hazırladığı bir ortamda 'şundandır' diye kullanmam."

 

MADEN KANUNU ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Maden ocaklarıyla ilgili mevzuat çalışması olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Taner Yıldız, son 3 yılda mevzuata uymadığı için 114 ocağın kapatıldığını dile getirdi. Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: "114 tane maden ve kömür ocağı yalnızca istediğimiz vasıflara uygun olmadığı için kapatıldı. Denetim mekanizması çalışıyor. 2 ay kadar önce bir kaza oldu, bir işçi hayatını kaybetti. 'Hemen denetimlere başlayın' dedim, zaten ocak kapalıydı dediler. Kaçak çalışan ocakta kaza oldu. Bizler denetimlerimizi devam ettireceğiz, bu denetimlere rağmen oluşan kazaların bütün detaylarına da gideceğiz. Maden kanunuyla ilgili değişiklik taslağı üzerinde uzun zamandır çalışıyordur. Ekleyeceğimiz de olacaktır. Önümüzdeki günlerde bunu kamuoyunda izleyeceğiz." (AA/MANİSA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.