TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anadolu Birliği Toplandı

Anadolu Birliği Derneği üyeleri, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonunda bir panel gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2014 06:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Anadolu Birliği Toplandı

DAVUT İPEK

Anadolu Birliği Derneği İzmir Ticaret Odası’nda bir panel gerçekleştirdi. “Türkiye’de Siyasi İstikrar ve Ekonomik Gelişme” konulu panelde açılış konuşmasını Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı Ferhan  Ademhan yaptı. İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda paneli açan Ademhan, yaptığı kısa konuşmanın ardından sözü Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin’e bıraktı. Gelişmiş ekonomilerin büyümeyi kontrol edemediklerini belirten Alkin konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Biz hala büyümeye çalışan bir ekonomiyiz. Bizim gibi ülkeler bazı mal ve hizmetleri satarak geçiniyor. Aslında durumumuz hala kritik. Fakat bulunduğumuz bölgede büyüme hızı daha güç olan ülkeler de var. Örneğin; Rusya… Rusya’ya şimdi ambargo uygulanıyor. Aldığımız bazı duyumlara göre onlara yeni ambargolar da uygulanacakmış.”

“UMUTLAR REVİZE EDİLMİŞ DURUMDA”

Türkiye’de hammadde üreticilerinin durumu iyileştirilmedikten sonra kimse dış ticaret ve cari açık konularında bir düzelme beklememesi gerektiğini belirten Alkin, “Bu konudaki sorunlar daha da büyüyebilir. Ülkede teşvik ve üretim sisteminde eksiklikler var. Eskiden bu sorunlar hakkında bazı konuşmalar yapılıyordu ve açıkçası bu durum da bizi sevindiriyordu. Fakat son bir yıldır üretim ve teşvik adına hiçbir şey duymuyoruz. 2014 büyümesiyle beraber Türkiye’nin de büyüyeceğine ve durumların iyileşeceğine dair umutlar da bir nevi revize edilmiş durumda. Türkiye’yle ilgili algının bozulmaması için ülkeyi 90’lı yılların Türkiye’si konumuna tekrar döndürmemeliyiz” dedi.

YENİ TÜRKİYE’YE YENİ MODEL

Prof. Dr. Kerem Alkin konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın halk oyuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilmesiyle beraber Yeni bir Türkiye modelinden bahsediliyor. Eğer yeni bir Türkiye’den bahsediliyorsa yeni bir büyüme modeline de ihtiyacımız var. Ekonomik olarak da büyümemiz gerekir.” Özel sektöre ve girişimcilerin ticari anlamda teşvik edilmeleri hususunda önlerinin açılmasının gerekli olduğunu vurgulayan Alkin: “90’lı yılların Türkiye’sine geri dönmeyelim. Bu olmasın. Ekonomik anlamda canımız yanabilir. Bir an önce özel sektör yatırımlarının tekrar hareketlenmesi lazım. Bu konuda çalışmalar yapılmalıdır. Dünya ülkeleri ihracatlarını 5 bin mal üzerinden döndürürken, Türkiye ihracatı 5 yüz mal üzerinden dönüyor. Türkiye’nin ciddi bir çabayla bu sayıyı 2 bin 500’ün üzerine çıkarması gerektiği kanaatindeyim. Tabii ki bunlar benim fikirsel rakamlarımdır” dedi. Şu an dünya üzerinde toplam 125 trilyon dolar borç olduğunu belirten Alkin: “Aslında geleceğe dönük bakarsanız yeni bir küresel kriz ihtimali olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden Türkiye önlemlerini şimdiden almalıdır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.