TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Karın tokluğuna çalıştırılıyor”

CHP Mersin Milletvekili Seçer, ucuz işgücü olarak zor koşullarda çalıştırılan Suriyelilerin dramına dikkat çekti ve konuyu bir kez daha TBMM gündemine taşıdı. Seçer, “Türkiye’ye sığınmak zorunda bırakılan Suriyeliler için yaklaşık 5.5 milyar dolar harcandığı söyleniyor. Bu harcama nerelere yapıldı? Zor koşullara direnmeye çalışan ve karın tokluğuna çalıştırılanları, dilenmek zorunda bırakılan Suriyeli çocukları artık her köşe başında görüyoruz” diyen Seçer, Başbakan’a “Bu sorunların çözümü konusunda yapılan çalışmalar nelerdir?” diye sordu

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2015 08:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Karın tokluğuna çalıştırılıyor”

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde zor koşullarda yaşam mücadelesi veren Suriyelilerin dramını TBMM gündemine getirdi. Birçoğu sokaklarda yaşayan Suriyelilerin bir bölümünün de ucuz işgücü olarak zor koşullarda çalıştırıldığını ifade eden Seçer, Suriyeliler için harcandığı söylenen 5.5 milyar doları sordu. Seçer, “Bu harcama nerelere yapılmıştır” dedi.

CHP’li Seçer, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’de çeşitli kentlere sığınan ve daha çok küçük ve orta ölçekli atölyelerin bulunduğu yerlerde düşük ücretle çalıştırılan Suriyelilerin pek çok zorlukla mücadele etmek ile yüz yüze bırakıldığını vurguladı. Sayıları 1.7 milyona dayanan Suriyelilerin sorunlarının her geçen gün daha da derinleştiğini ve bu konuda bir politika üretilmediğini belirten Seçer, “Suriyelilerin sağlamış olduğu ucuz, maliyetsiz işgücü, hem işsizliğin hem de kayıt dışılığın artmasına neden olmaktadır” dedi.

Başta Mersin olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde bulunan Suriyelilerin son derece zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini belirten Seçer, karın tokluğuna çalıştırılan, dilenmek zorunda bırakılan Suriyeli çocukları örnek olarak gösterdi.

BAŞBAKAN’A SORDU

Suriyelilerin karşı karşıya bırakıldığı ekonomik ve sosyal sorunların ülkemize de olumsuz yansımaları olduğunu vurgulayan Seçer, Başbakan Davutoğlu’na son bir yıl içinde dilendiği gerekçesiyle haklarında yasal işlem yapılan Suriyeli sayısı ve illere göre dağılımını sordu. Zor koşullarda direnmeye çalışan ve karın tokluğuna çalıştırılan Suriyelilerin sorunlarının çözümü konusunda yapılan çalışmaların açıklanmasını isteyen Seçer, şu soruları yöneltti:

“-Özel sektörde Türk vatandaşlarının yerine ucuz işgücünün cazip olması nedeniyle özellikle Suriyelilerin istihdam edildiği iddiası doğru mudur/hükümetinizin bu konuda yaptığı tespitler bulunmakta mıdır?

-Son bir yıl içinde ülkemizde işe giriş yaptığı belirlenen ve SGK’ya kaydı yapılan ve aynı dönemde çıkış yapan Suriye uyruklu kişi sayısı kaçtır?

-Suriye uyruklu kişilerin ucuz işgücü ve kayıt dışı olarak istihdam edilmesi ve kendi yurttaşlarımızın mağdur duruma düşmesi karşısında hükümetinizin yaptığı ya da yapacağı çalışmalar nelerdir?

-Kamu kurumlarına iş yapan firmalarda kayıt dışı çalıştırılan Suriyeli bulunmakta mıdır? İhale konusu işlerde kimi kamu kurumlarının gerekli kontrolleri yapmadığı ve Suriyelilerin kayıt dışı ve çalışma izni olmaksızın çalışmalarına göz yumulduğu iddiası doğru mudur? Bu konuda yapılan denetim var mıdır? Sonuçları nelerdir?”

5.5 MİLYAR DOLAR NEREYE HARCANDI?

Türkiye’ye sığınmak zorunda bırakılan Suriyelilerin pek çoğunun sokakta, derme çatma çadırlarda, parklarda ya da inşaatlarda son derece olumsuz koşullarda yaşamak zorunda bırakıldıklarını ifade eden Seçer, şöyle devam etti: “Büyük bölümü çocuklar ve kadınlardan oluşan bu insanlar özellikle büyük kentlerde sokaklarda yaşıyor. Zor durumdaki bu kişilerin hırsızlık ve yankesicilik gibi suçlara yöneldiği de artık bilinen bir gerçek. Sokaklarda yurttaşlarımızla bu insanlar karşı karşıya gelmeye başladı. Bu konu artık kanayan bir yara halini aldı. Hükümet yetkilileri değişik zamanlarda Suriyeli sığınmacılar için yaklaşık 5.5 milyar dolarlık harcama yapıldığını söylüyor. Kampların durumunu biliyoruz. Oralarda da başka sorunlar var. Ancak bu kadar para harcandıysa bu kişiler neden hala sokakta dileniyor, neden hala ucuz işgücü olarak çalıştırılıyor?” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.