TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atalay, “Kandil'le Görüşülmesini Arzu Ediyorum”

Atalay, çözüm süreciyle ilgili, “Oluşacak yeni heyetimizin Kandil'le de direkt görüşmesini arzu ediyorum” ifadesini kullandı

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2014 07:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Atalay, “Kandil'le Görüşülmesini Arzu Ediyorum”

 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde PKK'lı Mahsum Korkmaz'ın heykelinin kaldırılmasıyla ilgili, “Böyle şeylere müsamaha edilmez. HDP kesiminin de onayladığı bir şey değil. Bugün gereken yapıldı, yapılır. Sürece provokasyondur” dedi. Atalay, çözüm süreciyle ilgili ise “Oluşacak yeni heyetimizin Kandil'le de direkt görüşmesini arzu ediyorum” ifadesini kullandı.

 

 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, NTV canlı yayınında gündemi değerlendirdi. Diyarbakır Lice'de yaşanan olaylarla ilgili Atalay, "Aniden bir heykel olayı çıktı Lice'de. Ben perşembe günü çözüm süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulunuyorum, İmralı heyeti önemli açıklamalarda bulunuyor iş en ciddi şekilde yürüyor tam o günde bir heykel çıkıyor ortaya. Bir iki gazete hemen ertesi gün haber olarak veriyor bunu. Çözüm sürecinden mutlu olmayan bu işlerin bitmesini istemeyen kesimlerden de beyanatlar geliyor" dedi.

“OLAN BİR CANA OLDU YAZIK OLDU”

Bu olayın çözüm sürecine provokasyon olduğunun altını çizen Atalay, "Tabii olayla ilgili araştırıyoruz kabul edilebilir bir şey değil. Mülki idarenin de konuyla ilgili fazla bilgisi yok. Esas bilgisi olması gereken jandarmadır ama onların yeterli bilgisi yok. Bilgi olunca gereken yapıldı tabi. Sürece provokasyondur bu. Provokasyon her yerde var siyaset içinde de var, orada da var basın içinde de var. Hepsinin işbirliği ile bu provokasyon atlatılmış oldu. HDP heyetiyle filanda görüşüldü onların da bilgisi olan bir şey değil onlar açısından bu bir provokasyondur. Olan bir cana oldu yazık oldu" dedi.

“BU YÖNDE ÇOK ADIMLAR ATTIK”

Atalay, 'Eylül sonu tarihini net olarak ortaya koydunuz. Nasıl takvim bekliyor bizi eve dönüşler bir takvime bağlandı mı?' sorusuna, "Çözüm sürecinde ikinci yılı doldurmak üzereyiz. Biz AK Parti hükümetleri olarak 12 yıldır çok insani çok erdemli ve çok demokrat bir tavır içindeyiz. Ülkemizde bu tür sorunlar varsa çözelim, geçmişte yapılan haksızlıklar yapılmışsa ki yapılmış bunları çözelim. Kürt vatandaşlarımızda haksızlıklar yapılmış dilini konuşamamış, çocuğuna istediği ismi verememiş. Bunlardan devlet adına özür dileyen bunları telafi etmeye çalışan bir politika izledik. Bu yönde çok adımlar attık. Sonrasında da şiddeti ve terörü tamamen bitirmeyi hedefleyen bir politika ortaya koyduk. Kürt vatandaşlarımızın vicdanının bunları çok iyi anladığı kanaatindeyim ben. Geldiğimiz noktada biz çözüm süreci ile ilgili en önemli adımı da haziran ayında parlamentoda süreçle ilgili yasayı çıkararak attık. Meclisin yüzde 80'inin oyuyla geçmiş oldu. Ana muhalefet partisi ilk defa bizimle birlikte böyle bir çalışmaya destek vermiş oldu" cevabını verdi.

“YENİ HEYETİN KANDİL'LE DE GÖRÜŞMESİNİ ARZU EDİYORUM”

Yeni oluşturulan heyetin Kandil'le direkt görüşmesini arzu ettiğini belirten Atalay, "Devlet kendine düşeni büyük oranda yaptı. Bundan sonrası sınırları iyi çizilmiş bir yol haritası. Bir yandan partimizin olayları var ama bir yandan Türkiye'nin en büyük sorununu çözmek için uğraşıyoruz. Karşı taraf dediğimiz bizim MİT müsteşarlığımız daha çok İmralı ile görüşüyor ama görüşme heyetleri bundan sonra biraz genişleyecek. MİT dışından da devletin diğer kurumlarında da katılım olacak. HDP heyeti ile siyasi boyutta biz görüşüyoruz. Oluşacak yeni heyetimizin Kandil'le de direkt görüşmesini ben arzu ediyorum. Hem MİT hem kamu güvenliği müsteşarlığından oluşacak heyetimizin. Bu yasanın getirdiği hususlardan birisi açık bir politika. Hiç kimsenin çekinecek bir şeyi yok. Biz bu yol haritasını oluşturduğumuzda her kesimin burada kabulü ve mutabakatı şart. Biz sadece HDP heyetiyle görüşüyoruz. Bu işin artık son adımların belirlenmesi safhasındayız. Gerekiyorsa Avrupa kanadıyla da olacak. O mutabakatlar sağlandıktan sonra da görüşmeler başlayacak. Eylül sonu dediğim bir genel belirlemedir. Parlamento açılmadan bu yaz dönemini değerlendirelim. Çerçeve belli zaman belli kimin ne yapacağı belli hale gelsin" dedi.

“GEREKİYORSA YENİ YASALAR ÇIKARILABİLİR”

'Tüm bu sürecin bir protokole bağlanması gibi adım bir söz konusu olabilir mi?' sorusu üzerine Atalay, "Bu eylem planı zaten budur. Gerekiyorsa yeni yasalar çıkarılabilir. Eve dönüş çok kapsamlı bir şey. Dünyada bu sorunları çözenler bu konuların hepsini çalışmıştır ve yasalar çıkmıştır. Çıkar yine de. Bunlardan tereddüt etmemek lazım. Bir defa Türkiye'de büyük bir sorunu çözüyorsunuz. 30 yıldır devam eden adeta bir iç savaş. İnsan özgürlüğünün en başta geleni korkusuz yaşama. Eğer bir ülke vatandaşını korkusuz yaşatamıyorsa hürriyetlerin en özü ile ilgili sorunlar vardır. Bu sorunu çözmek için çok adımlara değer. Bu konularda süreci zedeleyecek sözlerden hep kaçınırız ama devlet kendine düşen kısımların çoğunu yaptı. Yol haritasını ortaya koyacağız artık dışarı çekilme silahı bırakma ondan sonrada eve dönüş süreçleri, ondan sonra Türkiye'de normal hayatlarını yaşamaları" dedi.

 

'Irak'ta IŞİD'in ilerleyişine karşı peşmergeye verilen silahlar bunlar acaba hiç tersine döner mi diye Türkiye düşünüyor mu bu noktada yoksa IŞİD'in yok edilmesi Türkiye'nin yararına mı olur?' sorusuna Atalay, "Bizim tavrımız çok tutarlı. Irak'tan gelen büyük bir göç dalgası var bize bütün bunları yönetmeye çalışıyoruz. Bu konularda Türkiye olarak bizim kendi sınırımızın içine doğru bir risk görmüyoruz ama insani boyutlarda da oradaki olayların sonucu elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" karşılığını verdi.

“EZİDİLER OLAYI BEKLENMEYEN BİR ŞEYDİ”

Ezidiler ve Türkmenlerle ilgili Atalay şunları söyledi, "Çalışmalarımızın ilk kısmı önce Türkmenlerle ilgilidir Ezidiler sonradan çıkmıştır. Türkmenler için özel bir kamp kurmayı kararlaştırdık. Önce Sincar'da kurmayı planladık ama sonra işgale uğrar diye Dahok civarında 20 bin kişilik Türkmen kampı kuruluyor. Bir kampın kurulması bir şehir kurulması gibi. Şu anda lojistik olarak her şey oraya ulaştı. Bir iki gün içinde taşınmalar başlayacaktır orada. Ezidiler olayı beklenmeyen bir şeydi. Yaklaşık 50 bin Ezidi hareket halinde. 2 bin Ezidi şu anda Türkiye'de okullara filan yerleştirdik. Midyat'ta bir çadır kente bir kısmı yerleştirildi iki tane de Zaho civarında küçük kamplar oluşturuldu. Sadece çadır değil gıda ihtiyacı, ilaç ihtiyacı hijyen ihtiyacı çok kapsamlı. Bu konuda Türkiye'ye hiç kimse üzerinde düşeni yapmadı diyemez. Türkmenler konusu bazen istismar ediliyor. Ekmeği suyu bu olan bir partimiz var ya terörle ilgili konulardan beslenir ya da bu konudan. Türkmenlerin oradaki lideri açıklama yaptı Türkiye olmasaydı halimiz haraptı diye. Türkmen kardeşler arasında da Şii Sünni ayrımı var. Buna da çalışıyoruz bunu gidermeye çalışıyoruz. Telafer'de hem Sünni var hem Şii var hepsi Türkmen". (İHA/İSTANBUL)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.