TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP “YARA” ALDI, AK PARTİ "ŞOK"TA

İzmir’de kazanan, vekil sayısını 4’e çıkaran MHP ve iki bölgeden birer vekil çıkartan HDP oldu

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2015 07:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP “YARA” ALDI, AK PARTİ "ŞOK"TA

ANIL YIKGEÇ

CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter gelen ilk seçim sonuçlarını il başkanlığında milletvekili adayları ile beraber değerlendirdi.

Türkiye 2015 seçimlerinin çıkan ilk sonuçlarına göre CHP olarak Türkiye genelinde oylarını koruduklarını belirten Serter, “Genel olarak değil İzmir genelini değerlendirmek istiyorum. Sonuçlarımız oldukça verimli ve güzel. Çok ciddi çalıştık. Genel Başkan’ımızın da milletvekili olması büyük katkı koydu. 8 ilçemizin 6'sında ciddi oranda oy oranımız yüksek. Yaşanır bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz. Türkiye'ye CHP lazımdır diyoruz” dedi.

Türkiye genelinde katılımı da değerlendiren Serter, “Katılım oldukça yüksek. AKP İzmir'de yüzde 10-12 oy kaybetti ve MHP ve HDP'ye gitti. Biz de AK Parti’nin kaybettiği oyların yüzde dörtte üçünü çektik. AKP erimiş durumda. HDP kazançlı. Biz oy oranımızı korumuş durumdayız. Çok anlattık halkımıza ama teveccüh bu kadarmış. Türkiye'de İzmir’i tek başarılı il olarak görmekteyim. Umarım bir dahaki seçimlerde bütün şehirler İzmir gibi olur” dedi.

CHP’Lİ VEKİLLERDEN İLK SEÇİM YORUMU

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sıralaması sebebiyle gireceği kesin gözüyle bakılan bazı CHP’li milletvekilleri sonuçlar ile ilgili görüşlerini aktardı

İzmir 1. bölge 1.sırada yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Adayı Selin Sayek Böke tam sonuçlar belli olmadan değerlendirme yapmak istemediğini belirterek, “Tam sonuçlar çıkmadan değerlendirmek istemiyorum. Meclise girmekten heyecan duyuyorum. Çalışmalarımız devam edecek. Heyecanla çalıştık böyle devam edecek. Genel başkan değerlendirmesinden sonra paylaşacağım” dedi.

“ÇOK DAHA FAZLA MİLLETVEKİLİ BEKLİYORDUK”

İzmir 1. bölge 6. Sırada yer alan İzmir Milletvekili Adayı Ali Yiğit, AK Parti’nin tek başına iktidar olamayacağına dikkat çekerek, “Şu an AKP tek başına iktidar olamıyor. Önümüzdeki süreç neyi gösterecek bilmiyorum ama İzmir'de oyumuzu biz arttırdık. Türkiye genelinde aradığımız oyu bulamadık. İzmir'de de aslında aradığımız oyu bulamadık. Çok daha fazla milletvekili bekliyorduk. Demek ki bir yerde bir hata yaptık. Nerede yanlış yaptığımızı düşünerek tekrar yolumuza devam edeceğiz. Seçim çalışmalarında doğru yöntemler uyguladık. Aslında kendimizi mi yoksa partimizi mi tam anlatamadık bilemiyorum. Genel Başkanı’mız da biz de çok çalıştık. İzmir’de oyumuzu arttırmamıza rağmen Türkiye genelinde arttıramamamıza üzülüyoruz. Aslında biz iktidarı bekliyorduk. Yine de belli mi olur belki hükümeti biz kurarız. Yolumuza devam ederiz. Ben İzmir Ticaret Odası’nda meclis üyesiyim. Ticaret Odası, Büyükşehir ve Ankara arasında köprü olmak için gece gündüz çalışacağım. İzmir’in işlerini orada halletmeye çalışacağım. İzmir’i layık olduğu yere getirmeye çalışacağım. İzmir sınırlandırılan bir ildi bundan sonra o cezalandırma olmayacak. Bunu çok çalışarak telafi edeceğiz. Telefonlarımız sürekli açık. Ulaşılabilir bir vekil olacağız” diye konuştu.

“TARTIŞMALARIN YOĞUN OLACAĞI BİR SÜREÇ BİZİ BEKLİYOR”

İzmir 1. Bölge 5. sırasından aday olan Özcan Purçu, Türkiye’yi karışık bir meclis beklediğini belirterek, “Bizi biraz karışık bir meclis bekliyor biliyorsunuz. Koalisyon olma ihtimali çok yüksek şu an itibariyle. Bu bağlamda epey kavgalar çıkacak gibi görünüyor. Tartışmaların yoğun olacağı bir süreç bizi bekliyor. İnşallah bunu gönül arzu etmez ama görüntü o. İnşallah istikrarlı bir dönem geçiririz diye düşünüyorum Türkiye açısında. Kimseyi ayırt etmeden herkesin temsilcisiyim. Demokrasi açısından önemli bir adım atıldı. Hem Türkiye açısından hem Avrupa’da çok fazla yankı bulacağını düşünüyorum. Biliyorsunuz Roman vatandaşlarımızın Türkiye’de hiçbir temsilcisi yoktu. İnşallah resmi olarak bundan sonra temsilcileri olacak. Onların da sorunları sıkıntıları gündemde olacak.  Renkli bir meclis olacağı görünüyor. Biz tabandan geldik. Tabanın da tüm düşüncesi ve insiyatifini yansıtacağız. Tabandan kopmamız mümkün değil. Hayırlı olsun. Tüm halkımıza. Üzülmek istemiyorum. Şu meclis sürecini hayırlısıyla geçiririz. Siyasi ve ekonomik istikrar açısında hayırlısı olsun. Siyasi süreçler insanları etkiliyor. Halkımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

“DAHA İYİ BİR SONUÇ BEKLEDİĞİMİ İTİRAF ETMELİYİM”

1. Bölge 4. sıradan aday olan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, örgütüne borcu olduğunu belirterek, “Ön seçimde ikinci çıkmış bir isim olarak örgütüme borcum var. Örgütümü orada doğru temsil edeceğimi düşünüyorum. Bir ayağımız burada bir ayağımız Ankara’da olacak. Kimse bizden sakin sesiz bir vekil olmayı beklemesin. Sıradan bir milletvekili olmayacağım kesin. İzmirlilerin orada gözü, kulağı, sesi olacağım. Ulaşılabilir bir vekil olacağım sözünü vermiştik, böyle devam edecek. Daha iyi bir sonuç beklediğimi itiraf etmeliyim. Bana göre partililerimiz yine barış ve kardeşlik sevdasına bir yüzde 4 -5 civarındaki oyu HDP’ye kaydırmış gibi görünüyor. 2011’de MHP’ye kayması gibi. Bundan sonrası için aynı sistemde doğruları söyleyeceğiz. Onlar gibi devlet imkanlarını kullanmayacağız. Önümüzdeki süreçte siyaset daha hareketli ve canlı olacak gibi görünüyor” dedi.

2. Bölge 6. sıradan aday olan Kamil Okyay Sındır ise, “Bu seçim gerek ülke gerek İzmir özelinde tek başına iktidarın önüne geçen bir süreçte oldu. İzmir'de CHP, MHP ve HDP oy oranlarını arttırdı. Milletvekili sayısı itibariyle İzmir’de kaybeden AK Parti oldu. Ülke genelinde iktidarı tek başına alma olasılıkları yok. Göründüğü kadarıyla halkın talebi koalisyondur. Uzlaşmacı farklı kültür ve düşüncelerin ortak anlayışıyla oluşan bir koalisyon görünmektedir” diye konuştu.

“KADININ SİYASETTE VAR OLMASI İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİM”

İzmir Milletvekili Adayı Zeynep Altıok Akatlı, CHP’nin İzmir’de başarılı bir süreç geçirdiğini ifade ederek, “CHP İzmir’de başarılı bir seçim süreci geçirdi. HDP’nin de barajı aşmasıyla renkli bir meclis bizi bekliyor. Herkesin eşit temsil edildiği özgürlüklerin kısıtlanmadığı bir Türkiye için çalışacağız. İzmir’den milletvekili olmanın bir kadın olarak birinci sıraya konmanın onurunu yaşıyorum. Şimdiye kadar birinci sıraya konulan kadın olmanın ötesinde bana verilen birinci sıra eşit yurttaşlığın adalet ve barışın mücadelesiydi. Çok büyük bir sorumluluk taşıyorum. Sonuna kadar da yerine getirmek için çalışacağım. Kadının yaşam alanında var olabilmesi ve siyasette var olması için çaba göstereceğim. Ancak sadece kadın milletvekilleri kadınların hakkına sahip çıkar gibi bir bakış var. Bunu da kırmamız gerekiyor. Kadın haklarına sadece kadınların sahip çıkması gerekmiyor. Bu bakış açısı ataerkil aklın yanlışlarından biri. Erkeklerin de kadın haklarına sahip çıktığı bir Türkiye hayal ediyoruz. Daha da başarılı olabilirdik. İktidarın tüm gücünü seçimleri manipüle etmek için kullandığı bir dönemde olduğumuz için CHP bu dönemki çalışmalarının hakkı olan oy oranına ulaşamadı. Vicdan ve insanlık göz önünde bulundurulduğunda bundan daha fazla alabilirdi” diye konuştu.

“SEÇİMİN KAYBEDENİ AKP”

İzmir milletvekili Musa Çam, seçimin kaybedeninin AK Parti olduğunu söyleyerek, “25'incisi yapılan seçimlerin başarı getirmesini diliyorum. Sandığa giden tüm seçmenlere teşekkür ediyorum. Saygı gösterilmeli sonuçlara. Bu seçimin kaybedeni AKP. Çünkü üç genel seçim üç yerel referandum kazanan AKP ve genel başkanı ve cumhurbaşkanı bu seçimlerde sokağa çıkıp aleni şekilde kampanya yürütmesine rağmen seçmenin geçmiş seçimlere göre yüzde 41'lere düşürdü desteğini. 259'a düştü AKP’nin oyları. AKP seçimin kaybedeni oldu. CHP'nin başarılı olduğunu iddia etmek kafamızı kuma gömmektir. Bizde bu seçimlerde çok iyi bir kampanya yaptık. Seçim bildirgemizde tüm toplum katmanlarını koyduk. Ama beklentim yüzde 30 barajına ulaşmak idi. Çünkü sokakta ve seçim bölgemde ilgi ve alakayı çok gördüm. CHP'ye oy vermeyen seçmen kitlesinde sıcaklığı gördüm. Ama demek ki yine bir yerlerde bir eksikliğimiz ve güven sorunumuz var ki bu seçimlerde o psikolojik sınır olan yüzde 30'a yaklaşamadık. Bunu başarı olarak görmek mümkün değil. İzmir’de ise 3 puan artış söz konusu. Yüzde 46'ya yükseldik. Milletvekili sayımızda bir artış yok. Bir vekil kaybettik sanırım. Buradaki sorun şu; MHP oyunu artırdı. HDP iki milletvekili çıkardı. 2014 yerel seçimlerine göre kaybettiğimiz 8 ilçeden 6'sında birinci olduk. 30 ilçenin 28'inde birinci, iki ilçesinde de kafa kafaya olduk; Kiraz ve Kemalpaşa. Yerel seçime göre başarılıyız. Önümüzdeki süreçte yanlışlarımızı ve eksiklerimizi irdeleyeceğiz. Neden psikolojik sınırı aşamadığımızın neden ve niçinlerini araştıracağız. Önümüzdeki sürece hazırlanacağız” dedi.

“BAŞKANLIK HAYALİ BİTMİŞTİR”

İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, seçim sonuçlarını değerlendirerek, “İki gün öncesinden değerlendirmem olmuştu.  ‘Bu seçimlerin ilk kaybedeni ortaya çıkmıştır, Recep Tayyip Erdoğan’dır’ demiştim. Şimdi tablo gerçekten odur. Bir numaralı kaybeden Recep Tayyip Erdoğan’dır. Erdoğan seçmene dedi ki; ‘Ey seçmen parlamenter sistem tıkandı.’ Seçmen ‘hayır tıkanmadı tıkanan siz ve AKP’dir’ dedi. Erdoğan ‘başkanlık istiyorum, ustalaştım’ dedi. Toplum da, ‘hayır sen ustalaşmadın sen kenara çekil haddini bilmedin’ dedi. ‘Sen cumhurbaşkanlığını yap’ dedi. Erdoğan ‘400 milletvekili istiyorum olmazsa 330’da yeter’ dedi seçmen de ‘değil 400, 300 bile fazla’ dedi. Tablo budur.  Bu tabloda başkanlık hayali bitmiştir. Cumhurbaşkanı pozisyonu toplumsal olarak bitmiştir. Erdoğan artık AKP genel başkanından sorumlu bir Cumhurbaşkanıdır. AKP hükümeti bitmiştir. Davutoğlu’nun balkon değil merdiven önü konuşması yapması gereklidir. Tek başına ak dönemi bitmiştir. Sofraya bir parti daha gelmiştir; HDP… HDP’nin Türkiye partisi olma projesi tutmuştur. HDP, büyük illerde hitap edecek yüzde 10 barajını aşmıştır. Güneydoğu oylarındaki blok başarıyı arttırmıştır. Büyük kentlerde geçmiş seçimlerde AKP’ye oy veren Kürt oylarını almıştır. Az bir miktar CHP’den oy almıştır. Yüzde 6 olan doğal oyunu ikiye katlamıştır. MHP’de yerel seçimlerdekinden daha fazla bir başarı elde etmiştir. Bu seçimde CHP’nin hedefi iktidardı. CHP bu seçimlere kendi değerlerinin üzerine iyi hazırlanmış ekonomik vaatlerle geldi. Bu vaatlerin karşılığı bu değildi. 11 milyon emeklinin milyonlarca asgari ücretlinin, köylünün CHP’nin vaatlerine daha somut karşılık vereceğini düşünmüştük ama vermedi CHP’yi kendi gücünde tuttu. Demokrasilerde halka kızılmaz. Biz uyandırmaya çalıştık ama uyanmadı denmez. Umduğunuzun altında oy almışsanız daha yüksek oy almayı ararsınız. İzmir’i karış karış dolaştım vicdanım rahat. ‘Daha mı çalışsaydık’ demedim. Ama kalbine gidecek yolu bulmalıyız. İzmir’de gücümüzü koruduk. Şimdi daha artırmak Türkiye’yi İzmir gibi yapmak sorumluluğundayız. CHP’de bu kadrolar var. Yüzde 25 oy oranı son çeyrek yüzyılda iktidarı elde etmiş sol partiler için önemlidir. Ecevit yüzde 22 ile başbakan olmuştur. Erdal İnönü 1991’de yüzde 21’le başbakan yardımcısı olmuştur. Erbakan yüzde 25’le başbakan olmuştur. Siyasi yelpaze genişlediğinde bu bant başbakanlığa bile karşılık gelmektedir. AKP dayatmalarıyla mücadele ettik. AKP’yi yendik. Daha iyi bir yere gelebildik bu olmadı. CHP, AKP’yi yenmiştir. Tek başına iktidarın sona ermesinde en büyük güç CHP olmuştur. Ama en az yüzde 30 bandını hak ediyorduk” dedi.

OYUMUZU ARTIRDIK

Seçim sonuçlarının ardından ilk açıklamayı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte oylarını yükselttiklerini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir’de oyumuzu artırdık, ana rakip AK Parti’nin oyunu ciddi oranda düşürdük. Türkiye geneline baktığımızda CHP ilk defa çok başarılı bir kampanya götürdü, ekonomiyi ön plana çıkardı. Lokmanın büyütülmesini hedefledi. Ege illerinde başarılı olduğumuzu görüyoruz. İzmirli hemşerilerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.