TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiğli-Çağdaş Mahallesi

Bugün sizler için Çiğli’nin Çağdaş Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ise 4 dönemdir muhtarlık görevini sürdüren Hasan Akuş. Mahalle 1994 yılında toplu konut alanlarıyla beraber kuruluyor. Şehir planlanmasına uygun olarak kurulan mahallemiz manzarasıyla beraber dikkat çekici. İzmir’de 8 bin metre yeşil alana sahip olan tek mahalle konumunda bulunuyor

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 09:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çiğli-Çağdaş Mahallesi

TANER UYANIKER

Bugün sizler için Çiğli’nin Çağdaş Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ise  4 dönemdir muhtarlık görevini sürdüren Hasan Akuş. Mahalle 1994 yılında toplu konut alanlarıyla beraber kuruluyor. Şehir planlanmasına uygun olarak kurulan mahallemiz manzarasıyla beraber dikkat çekici. İzmir’de 8 bin metre yeşil alana sahip olan tek mahalle konumunda bulunuyor. İnsanlar bu yeşil alanda mangal, yürüyüş ve spor gibi aktiviteleri yapma imkanı buluyor. Orta gelir düzeyi insanların yoğunlukta yaşadığı mahallemizin sorunları ise yok denecek kadar az bulunmaktadır. Mahalle muhtarına göre en büyük sorunları başıboş köpeklerin mahalle sakinlerine saldırmaları. Okul sayısının fazla olduğu mahallede bu köpeklerin çocuklara saldırdığını söyleyen mahalle muhtarı Akuş, bu hayvanlar için bir önlem alınmasını istedi.

“Muhtarın Sesi” sayfamızdaki bugünkü mahalle durağımız Çiğli’nin Çağdaş mahallesi. Tarihi yakın bir geçmişe dayanan ve toplu konut yapımıyla 1994 yılında kurtulan mahallemizin muhtarı ise Hasan Akuş. 4 dönemdir mahallenin muhtarlığını yöneten Akuş mahallelerinin sahip olduğu 8 bin metre büyüklüğündeki yeşil alanla gurur duyduğunu söylüyor. Mahallemiz şehirleşme anlamında güzel bir görüntüye sahip. İzmir’in bir mahallesinden diğer bir başka mahallesine geçtiğinizde bazen başka bir şehre gitmiş gibi hissediyorsunuz. Bazı mahallelerin durumları çok kötü olurken bazı mahallelerin ise sorunu yok denecek kadar az oluyor. Bu mahallemizde sorunu olmayanlardan birisi konumunda. Mahalle muhtarımızın en çok şikayet ettiği sorun ise, mahallede yer alan başıboş sokak köpeklerinin insanlara saldırmaları. Bunun çözümü için yetkililerden yardım beklediğini söyleyen Akuş, çocukların köpeklere saldırdığını ve tehlike arz ettiklerini belirtti.

Mahallede bulunan kurumlar: 1 ilkokul, 1 ortaokul, 1 tanede lise var. bunun dışında 1 tane sağlık ocağı, 4 tane eczane, 1 tane cami, 2 tane alışveriş merkezi bulunuyor.

KÖPEKLER SALDIRIYOR

Muhtar olma sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Kendi iş yerimi kapattıktan sonra arkadaşlarında destekleriyle bu göreve aday oldum. 5 aday arasından mahalle sakinleri beni seçerek bu göreve getirdim. Sosyal hizmetlere yönelik çalışmalarımızdan dolayı mahalle sakinlerinin desteklerini görüyoruz ve sağ olsunlar bizi seviyorlar. En son seçimlerde de yüzde 80’lik bir oy alarak bu göreve gelmiş bulunmaktayım.

Mahallenin sorunları nelerdir?

Mahallemizde bulunan başıboş sokak hayvanları nedeniyle mahalleli olarak sıkıntı yaşamaktayız. Mahallemizde 3 tane okul olduğu için kalabalık bir mahalle oluyoruz gündüz saatlerinde ve bu hayvanlar bazen çocuklara saldırabiliyor. Bu tarz olaylar nedeniyle mahallemizde ısırılan vatandaşlar oldu. Bu konu hakkında belediyeye müracaatlarımız oluyor. Onlarda mahalleye gelip hayvanları alıyorlar on gün bakımlarını yapıp tekrardan alındıkları yerlere bırakıyorlar. Belediye ekipleri de kanun nedeniyle bu konu hakkında bir şey yapamıyorlar. Bu hayvanlar için devletin kısırlaştırma yöntemine gitmeleri gerekiyor. Hayvan barınaklarının sayısı da artırılmalıdır.

Çiğlide bulunan harmandalı çöp toplama merkezi nedeniyle özellikle yaz ayları boyunca kötü bir koku içinde oluyoruz. Bu konu hakkında çalışma yapıldığını duyulduk ama şimdiye kadar bir şey yapılmadı. Çöp toplanma merkezinin başka bir alana taşınmasını istiyoruz.

BAĞKUR ÖDEMELERİ ZORLUYOR

Mahalle muhtarlarının sorunları nelerdir?

Tebligat kanunu nedeniyle muhtarlıklar olarak büyük sıkıntılar çekiyoruz. Postacılar vatandaşları evlerinde bulamadıklarında evrakları bize getiriyorlar ve kanun nedeniyle bizde bunları almak zorunda kalıyoruz. Bu evrakların içinde mahkeme evrakları da olabiliyor ve bu evraklar nedeniyle mahalle sakinleriyle karşı karşıya gelebiliyoruz. Bununla ilgili olarak yetkili kurumlara şikayetlerimizi ilettik. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bir de devlet bağkur primlerini muhtarların ödemesini zorunlu kılıyor ve bazı muhtarlar bu ödeme nedeniyle zorluk yaşıyor. Muhtarlarımızın içinden bunları ödeyemeyen kişiler bulunuyor.

Mahalle için muhtar neyi ifade eder?

Mahallenin en küçük sorununda mahalle sakinleri gelip sorunlarını muhtara anlatırlar. Bunlar ailevi sorunlar, elektrik, yol, okul gibi aklınıza gelebilecek her şey muhtarlara anlatılır. Bu insanların muhtara değil de belediye başkanlarına gittiğini düşünün nasıl bir karmaşa meydana gelir. Biz burada sorunların tek elde toplanmasını ve bu sorunları tek kişi aracılığıyla yetkili birimlere ulaştırılmasını sağlıyoruz. Muhtar ayrıca demokrasinin olmazsa olmaz bir kurumudur. Vatandaş bizi danışman olarak seçiyor. Bizde elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz.

YAŞANILASI BİR ŞEHİR

Muhtar gözüyle İzmir’i nasıl görüyorsunuz?

İzmir’i ben çok seviyorum. Bugüne kadar Türkiye’nin pek çok yerini gezdim ve şunu gözlemledim. İzmir Türkiye’nin yaşanılabilecek en güzel kenti. Diğer metropollerle kıyasladığımızda hayat şartları İzmir’de daha ucuzdur. En basitinden bir örnek verecek olursam 90 dakika uygulamasıyla İzmir’in her yerine tek basımda gidebiliyorsunuz. İzmir’in insanının sosyal demokrat bir yapısı bulunmaktadır. İzmir’de karmaşayla fazla karşılaşmayız. Denizinin çok geniş olması ayrı bir güzellik katmaktadır. Trafik sorunu bir İstanbul’a bakılınca yok denecek kadar azdır. İzmir yaşanılası güzel kentlerden birisidir.

Hasan Akuş Kimdir?

1952 yılında Balıkesir’de doğdum. 1960 yılında İzmir’e taşındık. Mahallemizde kuruluşundan itibaren yaşamaktayım. 1999 yılında muhtarlığa seçildim ve o tarihten itibaren her dönem mahalle sakinleri beni muhtarlığa layık görerek bu göreve getirdiler. Evliyim ve üç çocuğum var. Öğrenim durumum lisedir. Muhtarlıktan önce mobilya dekorasyon işiyle uğraştım. Muhtar olduktan sonra iş yerini kapattım.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin Nüfusu: 8000

Mahallenin Seçmen sayısı: 5500

Mahallenin Posta kodu: 35610

Mahallenin Cadde sayısı: -

Mahallenin Sokak sayısı: 12

Mahallenin Muhtarı: Hasan Akuş

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.