TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Bitki Temelli Aşı Üretimi” birincilik getirdi

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin geleneksel “Ne Üretelim?” yarışmasında bitki temelli aşı üretimi birincilik getirdi

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2014 08:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Bitki Temelli Aşı Üretimi” birincilik getirdi

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin (İYTE) geleneksel “Ne Üretelim?” yarışmasında kazananlar ödüllerini törenle aldı. Yeni fikirlerin desteklenmesi ve gençleri girişimciliğe özendirmek amacıyla düzenlenen “Ne Üretelim?” yarışmasının kazananları açıklandı. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden katılan 57 projenin arasından lisans kategorisinde “Bitki Temelli Aşı Üretimi” projesi, lisansüstü kategorisinde ise “hasta eldiveni ile hastaların takibini sağlayan” proje 5 bin TL değerindeki büyük ödüle layık görüldü. İki gün süren yarışma için yıl boyunca hazırlanan yarışmacılar, projelerini sanayici ve akademisyenlerden oluşan jüriye sundu. Maliyeti düşük güneş panelinden kablosuz enerji iletimine, antimikrobiyal kumaş imalatından topraktan elektrik üretimine dek birçok heyecan verici projenin yer aldığı yarışmada; jüri, seçim yapmakta zorlandı.

KAZANANLAR AÇIKLANDI

İYTE Kimya Mühendisliği tarafından her yıl organize edilen yarışmanın ödül töreni Kimya Mühendisliği Seminer Salonunda 12 Eylül 2012 tarihinde yapıldı. Tören, Türkiye Kimya Sanayiciler Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Timur Erk’in yaptığı konuşmayla başladı. Yarışmanın kurucusu ve İYTE’de iki dönem rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Semra Ülkü durum değerlendirmesi yaptı. Sonra söz alan İYTE Kimya Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Fehime Özkan Çakıcıoğlu, katılımcıları tebrik ederek, organizasyonda emeği olanlara teşekkür etti. Konuşmaların ardından ödül almaya hak kazanan projeler açıklandı. Lisans ve lisansüstü olmak üzere iki kategoride yapılan yarışmada, lisans projelerinde birinci olarak 5 bin TL kazanan “Respiratör Sinsiyal Virüsü İçin Bitki Temelli Aşı Üretimi” isimli projeyle, Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencisi Barış Yıldız oldu.

SAĞLIĞA KATKI

“Türk Kromosit Konsantresinden Nano Krom Oksit Üretimi” isimli proje ikinci olmaya hak kazandı. Marmara Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencileri Çağrı Eyüboğlu, Cem Özer, Furgan Demirkıran ve Muhammed Mustafa Çiftler’in ortak çalışması olan proje, 3 bin TL değerindeki ödüle layık görüldü. 2 bin TL değerindeki üçüncülük ödülünü “Endüstriyel Atık Külden Geopolimer Beton Üretimi” adlı proje ile Niğde Üniversitesi Mühendislik ve Çevre Mühendisliği Fakültelerinde eğitim gören Merve Demir, Mehmet Lider Yılmaz, Erol Özen, Serkan Polat ve Halil Dördü’den oluşan bir ekip kazandı. Lisans projelerinde biner TL değerindeki iki mansiyon ödülünden birini “Diş Çürümelerine Karşı Lipozom ve IgY Teknolojisine Dayalı Diş Macunu” projesiyle Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğrencisi Göknil Ünal aldı.

YENİ YÖNTEM VE ÜRÜN

Lisans projelerinde mansiyon ödüllerinden diğerini Erciyes Üniversitesi Nano Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezinden Çağatay Berkan Yalçın “Çöktürülmüş CaCO/LLDPE Nano Kompozit İnce Film Üretimi ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi” adlı projesiyle kazandı. Lisansüstü projeleri arasından 5 bin TL değerindeki Cevdet İnci Vakfı Girişimcilik özel ödülünü ise “Çok Fonksiyonlu Hasta Eldiveni ve Akıllı Takip Sistemi” isimli proje ile Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Fen Bilimlerinde yüksek lisans yapan Dua Özsoylu ve Lütfi Mutlu isimli öğrenciler kazandı. Bu sene ilk kez verilen Atmosfer TTO Girişimcilik özel ödülü “Mutfak Gereçleri İçin Kendi Kendini Temizleyen Aktif Yüzey Kaplamaları” isimli projeye gitti. İYTE Kimya Mühendisliği Bölümü mezunları Alaz İzer ve Tuğçe Nefise Kahyaoğlu tarafından tasarlanan proje, tüm projeler arasından seçilerek Atmosfer TTO Girişimcilik tarafından verilen 5 bin TL’lik değerindeki özel ödülü almaya hak kazanandı. Sektörün önde gelen kuruluşlarından İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İKMİB), İNCİVAK, ÇİMSTONE, SUN Chemical, Atmosfer TTO, Çukurova Kimya Sanayi A.Ş, AKKİM, Türk Kimya Sanayicileri Derneği ve Kimya Mühendisleri Odası’nın sponsor olarak destek verdiği yarışmaya katılan projeler kimya alanında yeni bir yöntem ya da ürün oluşturmayı hedefliyor. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.