TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayraklar yarıya indi

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, İzmir’in dört bir yanında düzenlenen anma törenleriyle, ölümünün 76. yılında rahmetle anıldı

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2014 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bayraklar yarıya indi

DAVUT İPEK

Tüm ülkede anma törenlerinin düzenlendiği 10 Kasım’da, İzmir’de de matem havası vardı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen anma töreninde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk şükran ve rahmetle anıldı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı ve Garnizon Komutanı Galip Mendi, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşları, gaziler, emniyet ve ordu mensupları, il ve ilçe teşkilatlarının katılım gösterdiği anma töreninde binlerce vatandaş da yerini aldı. Küçük büyük herkesin katılım gösterdiği tören, siren sesleri eşliğinde saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu ve alanda bulunan Atatürk anıtına çelenkler sunuldu. Çelenk sunumları sırasında bayrağın göndere çekilmesinin ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak Anıt Şeref Defteri’ni imzaladı. Toprak, Anıt Şeref Defteri’ni imzalarken şunları kaydetti: “Kurtuluş Savaşı’mızın önderi ve cumhuriyetimizin kurucusu Aziz Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yıldönümünde; seni bir kez daha sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anmak üzere huzurundayız. Büyük bir zaferle sonuçlandırdığın Kurtuluş Savaşı’yla Türk Milletinin ebediyen bağımsız yaşama hakkına sahip olduğunu ve tarih sahnesinde ilelebet payidar kalacağını bütün dünyaya bir kez daha gösterdin. İleri görüşlülüğünün bir tezahürü olan fikirlerinle ve eserlerinle modern dünyanın sunduğu tüm imkanlardan azami derecede yararlanmamızı sağladın. Bu sayede; eğitimden sağlığa, sanayileşmeden altyapıya, siyasetten ekonomiye her alanda gerçekleştirilen büyük atılımlarla medeniyet yarışının tüm hızıyla devam ettiği günümüz dünyasının etkin bir üyesi olarak kararlılıkla ilerliyoruz. Bağımsızlığımızdan ve kültürümüzden taviz vermeden, emanet bıraktığın Türkiye Cumhuriyeti’ni muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkartarak ilelebet yaşatacağız. Şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da ilke ve inkılapların ile mücadele azmin, bizlere ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Sana minnettarız. Ruhun şad, mekanın cennet olsun.”

“SAVAŞ HATİBİ ATATÜRK”

İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın sözlerinin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan anma töreni Sabancı Kültür Sarayı’nda devam etti. Burada da saygı duruşuyla başlayan anma töreninde yönetmen Tahsin İşbilen tarafından hazırlanan ve yine kendisi tarafından seslendirilen ‘Dünya Liderlerinin Atatürk HakkındakiSözleri’ isimli belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Daha sonra Maltepe Askeri Lisesi’nden Öğretmen Yüzbaşı Sezgin Kaya kürsüye çıkarak şunları belirtti: “Atatürk ömrünü harp meydanlarında geçirmiş büyük bir komutandır. Askeri incelemelerini hayatına da yansıtmış ve namağlup karakterin temellerini inşa etmiştir. Bazı uzmanların iddia ettiğine göre liderlik doğuştan gelir. Bazılarına göre ise sonradan kazanılır. Buna göre Atatürk’ün kişisel özeliklerine bakarak nasıl bir savaş hatibi olduğunu anlayabiliriz. Ruh ve medeni cesaretinin yüksekliği hemen her yerde göze çarpardı. Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve rahmetle anıyoruz.”

EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM

Öğretmen Yüzbaşı Sezgin Kaya’nın ardından kürsüye çıkan yazar ve profesör Beril Dedeoğlu ‘Cumhuriyetten Günümüze’ isimli bir konuşma gerçekleştirdi ve konuşmasında şunları belirtti: “Burada konuşma yapma teklifi bana ilk geldiğinde burada ne konuşacağımı bilemedim, ama zevkle kabul ettim. Burada konuşulacak en önemli konu bence, Mustafa Kemal’in bize nasıl bir miras bıraktığı ve bizim bu mirası nasıl kullandığımızdır. Mustafa Kemal Atatürk, eğitim özgürlüğüne son derece önem vermiş ve bu hususta gerekli çalışmaları yapmıştır. Ülkedeki Yüksek İhtisas Kurumlarının nasıl daha muasır bir seviyede eğitim verebileceğine dair soruşturmalar ve çalışmalar yapmıştır. Ülkenin durumunu göz önüne alarak üniversite seviyesindeki bu kurumlarda bir reform yapılmasının gerekliliğini vurgulamıştır. Daha sonra bu kurumları kapatarak, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmış ülkelerdeki eğitim kurumları seviyesine erişilebilmesi için gerekli talimatları vermiştir ve ülkeyi bir adım daha ileriye taşıyacak önemli bir karar almıştır. Bugünkü durumumuza baktığımızda ise daha iş başarmak zorunda olduğumuzu görüyoruz.”

Konuşmaların ardından İzmir Opera ve Balesi müzik ekibi bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. Müzik dinletisinin ardından tören 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.