TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Erkek egemenliğini yıkacağız”

HDP ve HDK Kadın Meclisi, kadına yönelik şiddeti protesto etme amacı ile Konak’ta buluştu. Öldürülen her kadının hesabının sorulacağını ifade eden kadınlar, kadın cinayetleri politiktir sloganı attı. Protesto gösterisinde konuşma yapan HDP İzmir İl Eş Başkanı Mizgin Irgat, “Kadınlarımızın, halklarımızın yaşam haklarının arkasında duracağız. Kadına yönelik şiddeti nefretle kınıyoruz” ifadelerinde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2015 08:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Erkek egemenliğini yıkacağız”

NEŞE YAVUZ

HDP ve HDK İzmir Kadın Meclisi, mecliste darp edildiği iddia edilen HDP Milletvekilleri Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel’e yapılanları kınamak ve Mersin’de vahşi bir cinayete kurban giden Özgecan Aslan’a yapılanlara tepki göstermek için bir basın açıklaması düzenledi. Konak Meydanı’nda toplanan kadınlar, kadın cinayetlerini kınayarak, her gün yaşanan bu tür olaylara karşı duracaklarını söyledi.

“NEFRETLE KINIYORUZ”

Gösteriye katılan HDP İzmir İl Eş Başkanı Mizgin Irgat, kadınların yaşamına uzanan ellerin çekilmesi gerektiğini söyledi ve “Hepimizin yüreğini yakan kadına yönelik ve meclise kadar uzanan erkek şiddetini protesto amacı ile buradayız. Biz kadınlar hayatın her alanında kadına yönelik şiddeti nefretle kınıyoruz. En son TBMM’de bu halkı temsil edenlerin olduğu mecliste kan aktı ve iki kadın vekilimize şiddet uygulandı. Bizler güvenlik paketi ile insanların yaşam hakkının yok edileceğine inanıyoruz. Buna tepki gösteren iki kadın vekilimiz AKP’li erkek vekiller tarafından darp edilmiştir. Biz bu uygulamayı kabul etmiyoruz, nefretle kınıyoruz. Kadınların, Özgecanların yaşam haklarını koruyacağınıza, özgürlükleri yok edecek güvenlik paketlerini  tartışmaya açıyorsunuz. Biz bunları kabul etmiyoruz ve buradan İzmir’den kadınlarımızın ve halklarımızın yaşam haklarının arkasında duracağımıza söz veriyoruz ve bunu herkese duyuruyoruz. Kadınların yaşamından, kahkahasından ellerinizi çekin” ifadelerinde bulundu.

281 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Topluluk adına konuşma yapan Gamze Ardağ, medyada yer alan haberleri örnek gösterdi ve “2014 yılında en az 281 kadın öldürüldü. 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi ve 500 kadın yaralandı. Erkekler, Ocak ayında 27 kadın öldürdü. Bunun yanı sıra cinayet sonucu öldürülen 7 kadının cesedi bulundu ama failleri bulunamadı. Özgecan’ın öldürüldüğü gün, öncesi ve sonrasında da bu erkek şiddeti devam ediyor. Geçtiğimiz gün 14 yaşında bir kız çocuğunun kaçırıldığı ve 9 ay boyunca tecavüze uğradığı ortaya çıktı” dedi.

Bu olayları yapanlarla AK Parti’nin aynı zihniyette olduğunu iddia eden Ardağ, “Bunu yapan zihniyet, kadınları köle gibi satan, tecavüz eden, eşcinselleri öldüren IŞİD’le, iki gün önce kadın vekillerimizi döven AKP zihniyetiyle aynıdır. AKP hükümeti kendi elleri ile kadınları öldürüyor, yok sayıyor. Yasal düzenlemelerle erkeği koruyor. Kadını erkeğe bağımlı bir hale getiriyor” ifadelerinde bulundu.

“NEFES ALAMIYORLAR”

Kadınların nefes alamadığını, sokaklarda özgürce yürüyemediğini söyleyen Ardağ, “Bizler ölüm korkusu ile yaşıyoruz. Ne giyeceğimize, ne söyleyeceğimize bile karışıyorlar. Çocuk yaşta evlendiriyor, gerdek gecesinde öldürüyorlar. Biz artık kabullenmekten vazgeçtik. Özgecan gibi katledilen tüm kadınlar için, emeğimiz, dilimiz ve kimliğimiz için, özgürce yaşamak için savaşacağız. Öldürdüğünüz her kadın için çığlık olup akacağız. Şiddetinizle barışmayacak, erkek egemenliğini başınıza yıkacağız” şeklinde konuştu.

Kadınlar, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınlar sokağa öz savunmaya”, “Tecavüzcü devlet hesap verecek” sloganları attı. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.