TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öykü Günleri ‘Merhaba' dedi

İzmir Öykü Günleri 13. kez başladı. Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen öykü günlerinin teması ‘Kadın ve Kent’ oldu

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2015 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Öykü Günleri ‘Merhaba' dedi

HALİSA TOPRAK

Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerini okuyucularla bir araya getiren İzmir Öykü Günleri, 13. kez başladı. Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış törenine katılımın yoğun olduğu gözlendi. Konak Belediyesi'nin mart ayı boyunca tüm etkinlikler için belirlediği ‘Kentte Kadın Var' teması ile örtüşerek, ‘Kadın ve Kent' temasının vurgulandığı 13. İzmir Öykü Günleri'nin bu yıl ki onur konuğu Türk Edebiyatı'nın usta kalemlerinden Nursel Duruel olurken,  çok sayıda önemli öykü yazarı da etkinlikte boy gösterecek. Öykü Günleri’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 13. İzmir Öykü Günleri’ni Konak'ta düzenlemekten duydukları onur ve mutluluğunu dile getirdi. Başta Onur Konuğu Nursel Duruel olmak üzere etkinliğin düzenlenmesinde görev alan komite üyelerine ve katılan tüm öykü yazarlarına teşekkür eden Pekdaş, katılımcılar için de keyifli ve dolu dolu bir etkinlik diledi. Öykünün edebiyattaki yerine ve önemine değinen Pekdaş, “Her insanın bir öyküsü olduğunu görüyor ve bir birimizi tanıyoruz. Bu öykü günleri de bize çok şeyler kazandıracak. Herkese keyifli seyirler diliyorum" diye konuştu.

KADIN YAZARLARIN SAYISI ARTIYOR

Onur Konuğu Nursel Duruel ise yaptığı konuşmada düzenlenen etkinliğin kendisi için heyecan verici olduğunu söyledi. ‘Kadın ve Kent' konusunun ana tema olarak belirlenmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Duruel, kadına yönelik şiddetin son yılların en önemli toplumsal sorunlarından biri olduğunu belirterek, kadınların sesinin daha gür çıkması gerektiğini dile getirdi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın kadın kimliğiyle yürüttüğü başarılı çalışmalara atıfta bulunan Duruel, “Yazmak hayatı derinden tanınmanın, kendini kavramının, dünyayı tanımanın en sağlam ve verimli yoludur. 1970 yılında kadın hareketinin gelişmesiyle birlikte kadın yazarlar çoğaldı. 90'lı yıllarından sonra artan yazarlar arasında kadın yazarların sayısının ciddi oranda arttığını görürüz. Umarım bu artış giderek artar. Bunun gerçekleşmesini diliyorum" dedi.

KAPANIŞ TİYATRO OYUNU İLE

İzmir Öykü Günleri yapılan konuşmaların ardından öyküleriyle kendi kuşağının sesi olan ve sonraki kuşaklara da öncüllük eden Yazar Nursel Duruel’in adına düzenlenen panel gerçekleştirildi. Yazdığı eserleri pek çok ülkede yayınlanan ve ders kitaplarına giren usta yazar Duruel'in yapıtları ve öykücülüğünün konuşulduğu, ‘Öykümüzde Yazılı Bir Kaya; Nursel Duruel’ başlıklı paneli Birsen Ferahlı yönetirken, Berat Alanyalı, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Senem Duruel Erkılıç’ın konuşmacı olarak katıldı. Duruel'in öyküyle serüveninin ele alındığı panelin ardından ‘Öykülerde Kent ve Kadın’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. İzmir Öykü Günleri'nin ilk günü Tiyatro Nienor’un Dişi adlı tiyatro oyunuyla tamamlandı.

KAFKA VE DÖNÜŞÜM

Alman Edebiyatı'nın en önemli eserlerinden Franz Kafka'nın, bir sabah uyandığında kendisini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulan Gregor Samsa'nın hikayesini anlattığı ‘Dönüşüm’ adlı öyküsü de 13. İzmir Öykü Günleri'nde tartışlacak. Bugün saat 12.00’de Kafka “Dönüşüm/Metamorphosis” isimli animasyon filminin gösterimiyle başlayacak etkinliğin ikinci gününde Ahmet Bozkurt, Kerem Işık ve Mesut Varlık’ın konuşmacı olarak katılacağı ‘100. Yılında Dönüşüm ve Kafka’ başlıklı panelle sürecek. Öykü Günleri’nin öğleden sonraki oturumunda ise “Edebiyatımızda Kadın Öykücüler” başlıklı panel gerçekleştirilecek. Aysun Erden, Ayşegül Tözeren ve Sezer Ateş Ayvaz’ın konuşmacı olarak katılacağı paneli Nuray Önoğlu yönetecek. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.