TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çöp tesisi projesine karşı eylem

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi kurumlardan ön onay alarak Karşıyaka Yamanlar Dağı eteklerinde kurmayı planladığı ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne tepki eylemi Büyükşehir Belediyesi önünde yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2015 07:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çöp tesisi projesine karşı eylem

NİLGÜN TAZE - Yamanlar Dağı Çöplük Olmayacak Platformu İzmir Büyükşehir Belediye sarayı önünde yaptığı basın açıklamasında platforma, HDP 2. Bölge milletvekili adayları İbrahim Akın, Zeki Gül, Pınar Türk ve Semra Uzunok’un da destek verdiğini açıklayarak Yamanlar Dağı’nın çöp haline getirilmeye çalışmasını protesto etti. Grup adına basın açıklamasını okuyan Yamanlar Köyü sakinlerinden Hüsamettin Yorulmaz, “İhale dosyasında ÇED raporlarında Yamanlar mahallesi diye adı geçen bölge aslında Yamanlar Dağı’dır. Tüm İzmir'in sırtını yaslandığı yüce bir dağdır. Bursa için Uludağ, Kayseri için Erciyes dağı neyse Yamanlar'da İzmir için öyledir. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Kuzey İzmir Bölgesi Katı Atık Bertaraf Tesisini Karşıyaka İlçesi Yamanlar Dağına yapmak istemesiyle ilgili düşüncelerimiz bölgeyi yakinen bilmemizden ve Hacettepe ve Orta Doğu Teknik üniversitelerinin hazırlamış oldukları raporlar ve konun uzmanı bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanmıştır. Milli Park olması gereken alana çöp tesisi yapılarak İzmir’in geleceği heba edilmemelidir. Yamanlar dağı volkanik bir dağdır. Dağın volkanik koniğinin yarık olması çok ender görülen bir özelliktir. Bir volkanın oluşum safhalarının incelenebileceği bilim adına doğal bir harikadır. Oluşum kayaları son derece geçirgendir. Bu nedenle yeryüzü sularını süzerek emer ve yeraltı dereleri oluşturur. Bu dereler bu gün bizim övünerek korumaya çalıştığımız Yamanlar suyunun kaynağıdır. Yamanlar suyu, şaşal su ve çene suyu havzasıdır. Bu nedenle çok kıymetlidir. Tesisin düşünüldüğü alan Yamanlar su havzasının merkezidir. Bölgede açılan sondaj kuyularında 3 metreden su çıkmaktadır. Hemen alt eteğinde Ege su ve Yamanlar su isimli iki adet su depolama ve şişeleme tesisi vardır. 2. alan 149 hektar olup tescilli Yamanlar domatesinin biberinin, fasulyesinin, börülcesinin yetiştiği organik tarım alanıdır. 3. alan, yerleşim yerlerine çok yakındır.  Yamanlar köyünün mezarlık duvarına komşu sayılabilecek 1 km, Verem Savaş dispanseri tesislerine 1,5 km, Kara Göl milli parkına 3 km mesafede, Kuzey İzmir orman alanın sınırındadır. Karşıyaka yerleşim alanına 2,5 km uzaklıktadır. Harmandalı mevcut çöp depolama alanına kuş uçumu 300-400 metre mesafededir. Bostanlı baraj havzası koruma alanı içinde yer alır. Kemalpaşa Batı Anadolu fay zonun üzerindedir. Hakim olduğu perspektif Bayraklı, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Menemen ovalarıdır. Burası yaban yılkı atlarının dağ tavşanlarının yaşam alanıdır” dedi.

BÜYÜKŞEYİR ISRARCI

Şehir Plancıları İzmir Şubesi eski Başkanları'ndan Tuncay Karaçorlu ise tesisin çevresindeki bitki örtüsünü, hayvan toplulukları ve yerleşim birimlerini olumsuz etkileyeceğini, uyarıları karşın yanlış yer seçiminde ısrar edildiğini söyledi. Üniversitelerce hazırlanan ve tesisin bölge için risk olduğunu ve kirlenme tehdidi oluşturduğunun belirtildiği raporlara dikkat çeken Karaçorlu, Büyükşehir Belediyesi'nin tesisle ilgili kararından vazgeçmesi çağrısında bulunarak, “Yamanlar dağına kurulacak, öncelikle yakın bölgesini ve Karşıyaka ilçesini etkileyecek olan, yer seçimi yanlış seçilen, nazım plan kararlarına aykırı, İzmir Büyükşehir Belediyesi çöp bertaraf tesisi projesi derhal iptal edilmeli ve doğru bir yer seçimiyle sonuçlandırılmalıdır. Gerek şehircilik değerlerini, gerek planlama değerlerini, gerek mühendislik ve mimarlık değerlerini, doğa ve toplum sağlığına ilişkin değerleri yok sayan bir karar alınmıştır. Toplumsal bilgilendirme ve katılım süreçlerini görmezden gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yanlış yer seçimi yapılan projesi hiçbir bilimsel eşiği temel almamıştır. Bu özelliğiyle bir yandan da ülkemizin anayasal değerlerine ve yasal mevzuatına da aykırıdır. Bu amaçla gündemde olan hukuksal mücadele süreçleri de önemli bir tespit aşamasını tamamlamış Hacettepe Üniversitesi ve Ortadoğu Üniversitesi bilim insanları tarafından oluşturulan bilirkişi raporlarıyla da somutlaştırılmıştır. Bilirkişi raporlarında bu yanlış uygulama sonucunda bölgenin korkunç bir risk altında olacağını, yeraltı su kaynaklarımızın kirlenme tehdidi altında kalacağını bunun da bölgenin yakın çevresindeki kentimizin içme suyu kaynaklarının kirletilmesi başta olmak üzere bölgenin doğasını, bölgedeki canlı kaynaklarını ve yaşam olanaklarını yok edeceğini bilimsel verilerle önemle vurgulamışlardır. Tesisin yapılacağı yer olan Yamanlar dağının çevresindeki bitki örtüsünü, hayvan topluluklarını ve yerleşim yerlerini öncelikle olumsuz etkileyecek olan bu uygulama bölge halkını rahatsız etmektedir. TMMOB İzmir il koordinasyon kurulu bu konuda bilimsel bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşmış, yer seçiminin yanlış yapıldığına ilişkin hukuksal girişimlerde bulunulmuş, Yamanlar bölgesinde, Karşıyaka ilçesinde onlarca örgütlenme çeşitli etkinliklerle birçok uyarılarda bulunmuş, başta muhtarlar, bilim insanları, demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve duyarlı yurttaşlardan oluşan tepkilerini ve önerilerini kamuoyuna taşıyarak bu yanlışın derhal durdurulmasını içeren girişimlerde bulunmuşlardır. Ancak bugüne kadar bu uyarılara ve önerilere hiçbir cevap verilmemiştir” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.