TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi Şadırvan Unutuldu

İzmir Kemeraltı Çarşı'nda bulunan tarihi Alipaşa Şadırvanı, bakımsızlıktan ötürü kötü bir hale gelmiş bulunmakta

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2015 08:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarihi Şadırvan Unutuldu

NEŞE YAVUZ - Alipaşa Meydanı'nda bulunan ve çevresinde birçok esnafın da yer aldığı bu tarih şadırvanın bakımsızlığı hem meydanda bulunan esnafları hem de vatandaşları isyan ettirmiş durumda. Şadırvanın içinin sürekli pislendiğini, musluklarının çalındığını ve hem meydanda hem de şadırvanda ışıklandırma olmadığını ifade eden çevre esnafı, bu durumun işlerini kötü yönde etkilediğini ifade etti.

IŞIKLANDIRMA YOK

Yıllardır orada bulunan bir lokantayı işleten Nurettin Bahçivan, "Çeşmeye musluğu esnaf olarak biz takıyoruz. Belediyeden hiç bir destek yok, bakım yapılması lazım. Temizliğini boyasını dahi biz yaptık. Belediyeden gelip  bakıyorlar ama hala aynı sistem devam ediyor. Biz esnaf olarak burayı tamir edemeyiz sonuçta tarihi bir yapı, bozmuş oluruz. Zaten musluklar da bazı kısımlara takılamıyor, yalama olmuş çeşmeler" dedi.

Meydanda ışıklandırma sorunun da olduğunu ifade eden Nurettin Bahçivan, "Geceleri ışıklandırma olmadığı için burada gezemezsiniz. Hırsızlar da burada cirit atıyor, karanlık olduğu için muslukları rahatça çalıyorlar. Gece tek bir lamba yanmıyor, yan sokaklarda lambalar çalışıyor ama burada yok. Şadırvanın içinde de lamba var ama onlar da bozuk maalesef"şeklinde konuştu.

Bir başka esnaf Cihat Meriç ise, kaldırımları bile kendi imkanları ile düzenlediklerini belirtti ve, "Şadırvanın etrafında çok masa var, ortam düzensiz. Turistler geldiği zaman tarihi dokuyu göremiyor. Ayrıca kaldırımlar da kötü durumda. Kendimiz, kendi imkanlarımızla düzenlemeye çalışıyoruz kaldırımları. Ne gelen var ne giden, kimse ilgilenmiyor. Ayrıca ışıklandırma problemimiz var, akşam buraya gelin, karanlıkta birbirinizi göremezsiniz. Herkes dükkanlarını erkenden kapatmak zorunda kalıyor bu problem yüzünden" ifadelerinde bulundu.

MEYDANIN FERAHLAMASI GEREKİYOR

Ayrıca turistlerin Alipaşa Meydanı'nı tercih etmediğini söyleyen Meriç, "Tarihi doku mahvolmuş halde. Bir misafirle gelseniz burada fotoğraf çekilemezsiniz. Sahipsiz kaldı burası. Defalarca görüştük yetkililerle, artık biz de susuyoruz kimse ilgilenmediği için. Meydanın ferahlaması gerekiyor artık" dedi.

Alipaşa Meydanı'nda bulunan kaldırım taşlarından ötürü sıkıntı yaşadıklarını belirten bir başka işletmeci Kürşat Altunok ise, "Kaldırımların araları hep açılıyor. Buradan geçen insanların ayakları, özellikle bayanların topukları sürekli buralara takılıp kırılıyor. Bu yüzden insanlar buradan geçmeyip dolanarak arka taraftan geçiyorlar. Bu da haliyle bizim işlerimizi engelliyor. Müşteri çekemiyoruz. Ayrıca toz, toprak oluyor bu kaldırım taşlarının aralarında. Belediye çalışanları da burayı süpürmediği için bu işi yapmak da esnafa düşüyor" dedi.

Konuyla alakalı belediyeye şikayette bulunduklarını belirten Altunok, "Şikayette bulunduk belediyede bir şefe tamam ilgileneceğiz diyorlar ama hala kimseden ses yok. Bizim işimize engel oluyor tüm bu durum"şeklinde konuştu.

KEMERALTI’NA YAPILMASI GEREKEN ÇOK ŞEY VAR

Dershanesi Kemeraltı'nda bulunan bir öğrenci ise, tarihi dokunun kötü göründüğünü ve buraya bir arkadaşını gezdirmek için getirmeyeceğini söyledi. Görüntünün çok kötü olduğunu ve altyapıda da sıkıntı yaşandığını belirten. genç vatandaş, "Kemeraltı çok güzel ama yapılması ve düzenlenmesi gereken çok şey var" dedi.

Şadırvanın demir kubbesinden içerisinin pislik dolu olduğunu söyleyen Metin Sarıkılıç adlı bir vatandaş ise, meydana bir bakım yapılması gerektiğini söyledi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.