Marmara Denizi’nde müsilaj alarmı: Yeniden görüldü

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde 2021 yılında büyük zarara neden olan müsilaj oluşumunun yeniden ortaya çıktığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 23:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 23:30
Kaynak: İHA
Marmara Denizi’nde müsilaj alarmı: Yeniden görüldü

Erdek Körfezi’nde 23 Ekim 2024’te gerçekleşen dalışta, 10 metreden başlayarak 15 metreye kadar müsilajın oluştuğu belirlendi. 25 Ekim’de gerçekleşen sonraki incelemelerde ise müsilajın 24 metreye kadar yayıldığı gözlemlendi. Deniz yüzey sıcaklığının uzun yıllar ortalamasından 2 derece yüksek seyretmesi müsilajı tetikleyen unsurlar arasında.

Uzmanlar, Marmara Denizi’ni müsilajdan korumanın tek yolunun deniz kirliliğini azaltmak olduğuna vurgu yapıyor. 2021’de uygulamaya alınan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP), kirlilikle mücadele çerçevesinde 22 madde içeriyordu, fakat bu planın etkin uygulanamaması sebebiyle müsilaj tekrar sorun oldu.

Tedbirler artık aciliyet taşımaktadır

Prof. Dr. Mustafa Sarı, başta balıkçılık ve turizm olmak üzere, Marmara Denizi’ni olumsuz etkileyen müsilajın daha da yayılmasına engel olmak için merkezi ve yerel yönetimlerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Marmara Denizi’ne akan Gönen, Nilüfer ve Ergene Nehirleri gibi kaynaklardan kontrolsüz endüstriyel atıkların boşaltılması durdurulmalı; akarsuların deşarj limitleri yeniden düzenlenerek denetimler yükseltilmelidir. Marmara Denizi’nin korunması için alınacak tedbirler artık aciliyet taşımaktadır.

Deniz canlılarının yaşamsal faaliyetlerini durduracak kadar ağırlaşıp dibe çöküyor

Müsilaj, kirliliğin etkisiyle artan azot ve fosforu kullanan alglerin suya salgıladığı kıvamlı bir polisakkarit yapısından meydana geliyor. Müsilaj kümeleri, denizde kilometrelerce yayılarak sünger, midye ve mercan gibi deniz canlılarının yaşamsal faaliyetlerini durduracak kadar ağırlaşıp dibe çöküyor. Marmara Denizi çevresinde yaşayan 25 milyon insanın atıklarının yalnızca yüzde 55’i tam arıtılabiliyor. Geri kalan yüzde 45’i ise derin deşarj yoluyla denize veriliyor. Ülkenin yarısından fazlası Marmara Denizi çevresinde bulunan sanayi tesislerinin atıklarının da yalnızca yarısı arıtılıyor. Tarımsal gübre ve kimyasallar da akarsularla denize taşınıyor ve müsilajı tetikleyen kirlilik yükünü artırıyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.