Üniversitelerimizin adı üniversite ancak kendileri birer lise kuruluşlarıdır!

Üniversitelerde görev yapan akademik ve idari personelin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Eğitim-İş, Yükseköğretim Kurulu önünde basın açıklaması yaparak bu sorunlara kalıcı çözümler üretilmesini talep etti

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 16:12
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Üniversitelerimizin adı üniversite ancak kendileri birer lise kuruluşlarıdır!

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), üniversitelerde adalet, eşitlik ve liyakat esaslı bir yönetim anlayışının bir an önce sağlanması talebiyle Yükseköğretim Kurulu önünde basın açıklaması yaptı.

Üniversitelerde görev yapan akademik ve idari personelin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Eğitim-İş, bu sorunlara kalıcı çözümler üretilmesini istedi.

BİRÇOK ÜLKE DENKLİK BELGESİ VERMEYECEKTİR

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, şu ifadelere yer verdi: 

“Üniversite, bilim yuvası olarak toplumun ilerlemesinde önemli role sahiptir. Türkiye’de üniversitelerin temel sorunu, üniversitelerin özgürce bilim yapılan yerler olmasından korkmak olmuştur. Üniversitelerin doğasında olması gereken farklı düşünceler yerine iktidarın taraftarı düşüncelerin üretilmesi istenen yerler haline getirilmiştir. 22 yıldır izlenen politikalar sayesinde üniversitelerimizin adı üniversite ancak kendileri birer lise kuruluşlarıdır. Akademik ve mali özerkliği olmayan, rektörler eliyle eşe dosta akademik unvan dağıtılan yerler olmuştur. Bu politikalar birkaç yıl daha sürdürülürse Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke Türkiye üniversitelerinden mezun olanlara denklik belgesi vermeyecektir. Bunun küresel ekonomide karşılığı, gençlerimizin ellerindeki diplomalarla yurt dışında çalışamamalarıdır.”

GENÇLERİMİZ YURT DIŞINDA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ KOVALAYACAKTIR

“Böyle bir tablonun karşısında zeki, çalışkan gençlerimiz daha fazla yurt dışında üniversite eğitimi kovalayacaktır” denilen açıklamada, “Nasıl ki Türkiye yükseköğretimde güvenilir olmayan ülkelerden alınan diplomalara denklik vermiyorsa, Avrupa ülkeleri de ülkemiz üniversitelerinden alınan diplomalara denklik vermeyecektir. Çünkü bir diploma sizin o alanda ne okuduğunuzu, neyi becerebildiğinizi belgeler. Çocuklarımızın üniversite eğitimindeki yolculuğunu belgeleyen Mavi Diploma uygulaması tüm üniversitelerde zorunlu olmalıdır. Üniversite öğrenci ve öğretim üyelerinin bir hedef etrafında buluşmaları, birleşmeleri anlamına gelir. O hedef bilimdir. Bilim ise evrenseldir. Bir üniversite bulunduğu çevreye ancak evrensel bilime ve ilkelerine bağlı kalarak, gerici düşüncelere taviz vermeyerek hizmet edebilir” bilgisi paylaşıldı.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.