Mardin'de tarımda yer fıstığı dönemi: Birinci ve ikinci ürün olarak ekildi

Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerine bağlı köylerde bu yıl birinci ve ikinci ürün olarak yer fıstığı ekimi gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 18:39
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mardin'de tarımda yer fıstığı dönemi: Birinci ve ikinci ürün olarak ekildi

Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Teknikeri Mehmet Hanifi Müslümoğlu, yer fıstığının Mardin’de alternatif bir tarım ürünü olarak yetiştirilebileceğini belirtti.

YÜKSEK BESİN DEĞERİ VE ÇEŞİTLİ KULLANIM ALANLARI

Yer fıstığı, tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein ve oranında karbonhidrat içermektedir. Yağ sanayisinde ve çerez yapımında yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra, sapı kuru ot ve kabuğu çeşitli şekillerde değerlendirilebilen bu bitki, önemli bir tarımsal üründür.

TOPRAK VERİMLİLİĞİNE KATKI SAĞLIYOR

Baklagiller familyasına mensup olan yer fıstığı, köklerindeki nodoziteler yardımıyla havanın serbest azotundan faydalanır. Bu özelliği sayesinde, ekim nöbetine giren diğer ürünlere azot ve organik maddece zengin bir toprak bırakır. Ayrıca, yer fıstığı çapa bitkisi olduğundan, yetişme süresi boyunca toprağın havalanmasını sağlayarak yabancı otlardan temizlenmiş bir ortam hazırlar.

İKLİM KOŞULLARI UYGUN

İklim koşullarının uygun olması nedeniyle Mardin’de ikinci ürün olarak da yetiştirilebilen yer fıstığı, çiftçilere ek gelir kaynağı sunmaktadır. Ziraat Teknikeri Müslümoğlu, Mardin’de yer fıstığının alternatif bir ürün olarak önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, tüm üreticilere bereketli ve kazançlı bir sezon dileklerinde bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.