25. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kimdir? Macron sağcı mı solcu mu?

25. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaşamı merak konusu oldu ve arama motorlarında aratılıyor. Biz de sizin için kendisi hakkında merak edilenleri derledik. Peki Emmanuel Macron kimdir ve siyasi yaşamı nasıl gelişmiştir? İşte merak edilen tüm detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2024 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2024 12:13
Kaynak: HABER MERKEZİ
25. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kimdir? Macron sağcı mı solcu mu?

25. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında bilgiler merak edildi ve arama motorlarında sıklıkla aratılıyor. Sizler için merak edilen ve araştırılan detayları derledik. Peki Emmanuel Macron kimdir ve siyasi yaşamı nasıl ilerlemiştir? Detaylar haberimizde…

25. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kimdir?

21 Aralık 1977 tarihinde doğan Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron 2017'den itibaren Fransa'nın Cumhurbaşkanı olarak görev yapan bir Fransız siyasetçi, bankacı ve bürokrattır. Ayrıca Andorra'nın iki eş prensinden biridir. Daha önce, 2014-2016 yılları arasında Cumhurbaşkanı François Hollande'ın döneminde Ekonomi, Sanayi ve Dijital İşler Bakanı olarak görev yapmış ve 2012-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Merkezci bir siyasi parti olan Rönesans'ın kurucu üyelerindendir.

Amiens'te doğan Emmanuel Macron, Paris Nanterre Üniversitesi'nde felsefe eğitimi aldıktan sonra Paris Siyasi Bilimler Akademisi'nde kamu yönetimi üzerine yüksek lisans yaparak 2004 yılında Ulusal İdare Okulu'ndan mezun oldu. Maliye Genel Müfettişliği'nde kıdemli memur olarak görev yaptıktan sonra Rothschild & Co. şirketinde yatırım bankacısı olarak çalıştı.

macron

Siyasi yaşamı

2012 yılının Mayıs ayında Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından Élysée genel sekreter yardımcısı olarak atanarak Hollande'ın başlıca danışmanlarından biri oldu. Ağustos 2014'te, ikinci Valls hükümetinde Ekonomi, Sanayi ve Dijital İşler Bakanı olarak görev aldı ve bir dizi iş dünyası odaklı reform gerçekleştirdi. Ağustos 2016'da, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri için kampanyasını başlatmak amacıyla görevinden ayrıldı. Daha önce 2006-2009 yılları arasında Sosyalist Parti üyesi olan Macron, Nisan 2016'da merkezci ve Avrupa yanlısı bir hareket olan Rönesans'ı (En Marche) kurarak seçimlere bu partiyle katıldı.

macron 2

François Fillon’un şansını azaltan olayın etkisiyle Emmanuel Macron, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda çoğunluğu elde etti. İkinci turda Ulusal Birlik partisinin adayı Marine Le Pen’i yenerek 7 Mayıs 2017'de %66,1 oy oranıyla Fransa Cumhurbaşkanı seçildi. 39 yaşında, Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı oldu. Haziran 2017'de yapılan parlamento seçimlerinde, Macron'un kurduğu La République En Marche! (LREM) partisi Ulusal Meclis'te çoğunluğu kazandı ve Édouard Philippe'i başbakan olarak atadı. Philippe’in 2020’de istifa etmesinin ardından, Macron onun yerine Jean Castex'i başbakan olarak görevlendirdi.

Macron, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Le Pen'i yenerek ikinci kez göreve geldi ve böylece Jacques Chirac'ın 2002'de Jean-Marie Le Pen'i yenmesinden sonra yeniden seçilen ilk Fransız cumhurbaşkanı oldu. Ancak, 2022 yasama seçimlerinde merkezci koalisyonu mutlak çoğunluğu kaybetti. Bu durum, parlamentoda tıkanıklığa ve Fransa'nın 1993'te Bérégovoy hükümetinin düşmesinden bu yana ilk azınlık hükümetinin kurulmasına yol açtı. Macron'un şu anki başbakanı Gabriel Attal, Fransa tarihindeki en genç başbakan ve bu görevi üstlenen ilk açık eşcinsel olarak Ocak 2024'te, büyük bir hükümet krizinin ardından Élisabeth Borne'un yerine getirildi.

macron 3

Macron sağcı mı solcu mu?

Cumhuriyetçilerin Senato seçimlerinde zafer kazanmasının ardından, hükümet sözcüsü Christophe Castaner, bu sonuçların partisinin bir "başarısızlığı" olduğunu ifade etti. Macron ise, 3 Temmuz 2020 tarihinde merkez sağ politikacı Jean Castex'i Fransa Başbakanı olarak göreve getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.